Social networking > weblogs

De afgelopen maand ben ik erg actief geweest op verschillende sociale netwerksites, prive zoals VoorDeWereldVanMorgen, MyC4 (nog niet heel erg sociaal netwerk gericht, maar toch een beetje) en ook voor het werk. Al die verschillende dingen maakt het er soms niet makkelijker op, wat heb ik waar nou al aan mensen die ik dat wil vertellen gemeld… Goede vraag, vaak geen antwoord. En dan denk ik soms: oh ja, ik heb ook nog een weblog… Misschien tijd voor een update, of om te kijken of er reacties zijn?

Vandaag heb ik een lezing van Martijn Aslander bijgewoond op het werk. Hij noemt zichzelf lifehacker en heeft in ieder geval de overdaad aan ICT-tools een stuk beter onder controle dan ik. Naar aanleiding van zijn lezing heb ik wel een begin gemaakt met het opschonen van de berg informatie die ik probeer te volgen, of in ieder geval mij voorgenomen om binnenkort eens een paar uur uit te trekken om me bepaalde tools beter eigen te maken.

Vooralsnog ben ik begonnen met datgeen wat me het belangrijkst leek en dat is het opzetten van een Ning-netwerkje voor een informeel netwerk binnen mijn werk (in navolging van het Cradle to Cradle netwerk). De ICT-tools die we intern kunnen gebruiken laten m.i. namelijk behoorlijk te wensen over. Ze zijn leuk voor het delen van informatie, maar zo statisch dat je er geen community mee van de grond tilt. Daardoor blijft het voor je gevoel soms sleuren aan een caravan met vierkante wielen.

Helaas heb ik de tijd niet zo goed in de gaten gehouden, want het is inmiddels al lang etenstijd geweest. Misschien toch tijd om een baan te zoken die niet tot mijn hobby kan verworden 😉

5 reacties op “Social networking > weblogs”

 1. Dank voor de tip van de c2c-ning … even lid van geworden!

  Martijn Aslander was gisteren ook bij LNV over de vloer. Hij wilde o.a. Yahoo Pipes laten zien … als middel om alle informatiestromen te bundelen en daar dan weer iets mee te doen. Helaas lukte het niet in MSIE 6 (LNV-standaard), dus toch maar zelf even gaan ontdekken. Wellicht ook een tip voor jou?

  Davieds last blog post..Code voor online gedrag van ambtenaren?

  Like

 2. Ja, pipes is boeiend. Apart dat het bij jullie niet lukte, op EZ ging het goed ook met MSIE 6.

  In het verleden heb ik al een keer naar pipes gekeken, maar dat lukte me toen niet (was toen nog erg beta). Naar aanleiding van Martijn’s presentatie ga ik het weer eens proberen. Ik heb ook de pdf versie van zijn boek, mocht je daar nog interesse in hebben. Stuur ff een mail op m’n werkadres dan stuur ik ‘m door.

  Like

 3. He hoi Krispijn,

  Op het werk kun je met veel tools informatiestromen verbeteren. We hebben blogs voor specialisten die over hun eigen vakterrein vertellen en daarmee discussie willen uitlokken, we gebruiken wiki’s en zo nog wat van die dingen. Zo wordt informatie redelijk gestroomlijnd, toch is het behoorlijk afhankelijk van gebruikers en hoe en of ze met de dingen willen werken.

  Yahoo pipes zegt me niets, een soort Linked-In?

  Like

 4. He hoi Jogy,

  Ik doe ook mijn best om mijn informatiestromen op het werk te verbeteren, alleen is het aantal beschikbare tools wat beperkt. Vandaar dat ik soms uitwijk naar plekken buiten het werk, mits mogelijk gelet op de discussie. Ik probeer zelf ook met wiki’s en weblogs te werken binnen het werk, maar het is lastig om daar werkelijke een community met discussie van te maken in de volledige informatie overload die mijn werk kenmerkt. Ik ben het met je eens dat het gebruik van tools van de gebruiker afhankelijk is (gelukkig wel), alleen snap ik soms maar de helft waardoor wel eens kansen blijven liggen…

  Yahoo Pipes is een manier om zogenaamde mash-ups te maken. Je kan bijvoorbeeld verschillende RSS-feeds tot een smeden en het resultaat vervolgens weer filteren op bepaalde zoektermen. Het blijft voor mij echter aanklungelen, aangezien ik net niet handig genoeg ben met de RSS-feeds ed 😦

  Een ander simpel voorbeeld van wat kan is bv. een pipe waarmee je enkel de gratis artikelen uit de New York times in een rss-feed krijgt.

  Like

 5. Ok, dat kan interessant zijn. Ik ga het een keertje bekijken.
  Hier is het toch vooral informatie en kennis bundelen. Het is vooral operationeel werk wat we doen en dan is kennis van belang. Toch ziet er weinig structuur in dat komt deels ook doordat de organisatie hier de neiging heeft regelmatig te reorganiseren en dat voorkomt de vorming van een duideljke structuur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: