EZ en Ambtenaar 2.0

Wat doet EZ op het gebied van Ambtenaar 2.0? Dat was de vraag die ik een paar weken geleden kreeg van Davied van Berlo. Ik ben zelf bij heel wat plannen betrokken binnen EZ (met name rond duurzaamheid), dus bij deze mijn poging om alles op een rij te zetten. Heb je aanvullingen? Laat het horen!

Dit is totaal niet mijn beleidsdossier, dus ik ga uit mijn hoofd en ongehinderd door overzicht proberen uit te leggen wat ik weet, wat ik denk en waar ik zelf mee bezig ben. Ik zal proberen te vertellen wat de ambtenaren zelf doen en dan vooral die op de werkvloer. Ik reken op de bezoekers van dit weblog en niet te vergeten op mijn collega’s om de lijst aan te vullen. Dat laatste moet lukken, want dit weblog is wel vanaf EZ toegankelijk, in tegenstelling tot de netwerksite van Ambtenaar 2.0 bij Ning!

EZ op zoek naar Ambtenaar 2.0

De ambtenaren van EZ doen zelf ook voorzichtig mee aan het ontdekken van de mogelijkheden van nieuwe ICT-tools. Hier een aantal initiatieven onder elkaar:

  • Met als meest aansprekende voorbeeld in mijn ogen het weblog van de SG. Dat niet alleen op intranet staat, maar ook meedoet met de pilot voor weblogs binnen het rijk en dus voor alle rijksambtenaren te volgen is.
  • Daarnaast weet ik dat Albert Hulshof van SenterNovem meeschrijft aan het weblog Duurzaam Gebouwd. Ik ken hem niet, maar weet dat omdat ik Duurzaam Gebouwd zelf lees uit persoonlijke interesse.
  • Het tweede initiatief van SenterNovem dat ik ken is de netwerksite voor Cradle to Cradle (C2C) die Douwe Jan Joustra is gestart. C2C is een nieuw duurzaamheidsconcept dat sterk aanspreekt bij Nederlandse bedrijven en overheden.
  • Ook loopt er een interdepartementaal project dat zich met de naam Samenwerkingstender tooit. In mijn ogen woorden is het een combinatie van het aantrekken van ideeën en initiatieven van buiten de overheid en een interne omgeving die lijkt op een Hyves of LinkedIn voor rijksambtenaren. Meer informatie bij mijn collega Matthéus van de Pol.
  • Een ander al langer lopend project binnen EZ betreffen de EZ-tigers. Dit is een groep medewerkers die door het inzetten van creatieve technieken tijdens bv. workshops tot vernieuwende en verrassende oplossingen proberen te komen. De Tigers vervullen daarbij de rol van facilitator en tooien zich met de titel ‘Ambassadeurs voor creativiteit’. Ik ben geen Tiger, dus corrigeer me als ik het verkeerd uitleg.
  • Ook zijn er recent een tweetal bijeenkomsten op EZ geweest die raakvlakken hebben met Ambtenaar 2.0. Jong EZ heeft een lezing georganiseerd over Lifehacking met Martijn Aslander. Hier waren ongeveer veertig medewerkers aanwezig, die een aardig kijkje kregen in wat er tegenwoorig allemaal kan dankzij zaken als rss-feeds, weblogs, wiki’s, online communities en handig netwerken. Hetbijbehorende boek met tips is behoorlijk rondgemaild binnen EZ.
  • En het Innovatie Platform en Nederland Ondernemend Innovatieland hebben op EZ een lunchbijeenkomst georganiseeerd over de wereldwijde IBM-studie The Enterprise of the Future. Eensamenvatting is hier te vinden.

De rijkswiki als eerste kiem voor netwerk duurzame ontwikkeling

Vorig jaar heeft EZ meegedaan aan de pilot met wiki’s binnen de rijksoverheid (op Rijksweb). De evaluatie daarvan was volgens mij positief, al staat het volledige evaluatierapport me niet meer bij. Zelf heb ik tijdens de pilotfase drie clusters van pagina’s opgezet.

  1. Een cluster rond Veilig Ondernemen, waarvan vooral de pagina’s die enkel voor EZ zichtbaar waren redelijk succesvol zijn. Het gaat dan om het schrijven van een nieuwsbrief en het bijhouden van de stand van zaken. De interdepartementale pagina’s zijn een zachte dood gestorven.
  2. De tweede groep pagina’s betreft Europese milieudossiers, voor een daarvan is het redelijk goed gelukt om interdepartementaal samen te werken via de wiki. Met als groot voordeel dat de informatie eerder en altijd beschikbaar, collega’s kunnen in mijn afwezigheid namelijk zelf naar de recente stand van zaken kijken en zien wanneer die het meest recent is bijgewerkt en door wie.
  3. De derde groep pagina’s betroffen pagina’s rond duurzame ontwikkeling. Niet succesvol maar wel een eerste kiem voor het huidige rijksduurzaamheidsnetwerk.

Rijksduurzaamheidsnetwerk

Het rijksduurzaamheidsnetwerk is een informeel netwerk van ambtenaren die zich bezig houden met duurzame ontwikkeling binnen het rijk. Er wordt maandelijks samen geluncht om om elkaar geinspireerd en gemotiveerd te houden. Daarnaast deelt het netwerk kennis en ervaringen via de rijkswiki, een rijkssamenwerkingsruimte, een rijksweblog (Werken aan Duurzaamheid) en sinds kort ook via een eigen (besloten) netwerksite op Ning. Het werkt geen van alle perfect en er is geen groot opgezet projectplan, dat maakt het soms lastig. Het opzetten van een structuur waarbij duidelijk is welke tool waarvoor geschikt is zal de komende maanden belangrijk worden. Vooralsnog is het netwerk voor de meese deelnemers echter hobbyen in eigen tijd, dus het kan nog even duren voordat het zover is ;-)

Het netwerk is ontstaan naar aanleiding van een cursus Leiderschap voor duurzame ontwikkeling, die deel uitmaakt van het programma Leren Voor Duurzame Ontwikkeling van SenterNovem. Inmiddels heeft het netwerk zo’n 50 deelnemers en zijn er vertakkingen naar en aansluiting bij verschillende andere formele en informele netwerken binnen de overheid. Denk daarbij aan een informele netwerken rond duurzame bedrijfsvoering, maar ook formele netwerken zoals het Koplopersloket. Daarnaast beginnen er langzaamaan ook informele verbindingen naar buiten toe te ontstaan, zowel richting het bedrijfsleven (dat soms met dezelfde dilemma’s rond duurzame ontwikkeling worstelt) als richting NGO’s. Allemaal informeel, op persoonlijke titel en op basis van persoonlijke drijfveren en expertise.

Jong EZ en de V-markt

Nee, geen ander woord voor feesten vol jonge zoekende vrijgezelle ambtenaren. De V-markt, of voluit de vernieuwingsmarkt is een idee dat een team van Jong EZ’ers eerder dit jaar heeft bedacht tijdens de City Hunt for Innovation van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie(NCSI) om de ideeënbus eens stevig af te stoffen. Niks geen saaie procedures, maar speculeren en geld verdienen aan het selecteren van de beste ideeën. Het idee is gebaseerd op de politieke aandelen markt van de Volkskrant en sites als Battle of Concepts.

Tijdens het verder uitwerken kwamen we er achter de EVD (ook EZ) al haar eigen ideeënmanagement heeft. Bovendien bleek dat BZK samen met een aantal gemeenten al een vergelijkbaar concept heeft ontwikkeld, deIdeeëncentrale. Niet zo spannend en sexy als het idee dat wij hadden bij Jong EZ, maar een stuk sneller en met minder moeite te implementeren. In september zullen we intern bij EZ een voorstel doen over hoe we verder gaan. Ik hoop voor die tijd al wat meer te kunnen vertellen over onze uitwerking de V-markt.

Workshop Ambtenaaar 2.0 bij EZ: doe je ook mee?

LNV organiseerde eerder deze maand een workshop ambtenaar 2.0, om LNV medewekers kennis te laten maken met verschillende web 2.0-tools. Ik had graag meegedaan, maar was helaas verhinderd. Een collega van mij heeft wel mee kunnen doen en was enthousiast. De vervolgstap is dat ik samen met LvdO in opdracht van BZK aan het kijken ben of we dezelfde workshop aan het rijksduurzaamheidsnetwerk kunnen aanbieden. Daarnaast probeer ik binnen EZ zowel met Jong EZ als met Nicole Dijkstra te kijken of we de cursus kunnen aanbieden aan een clubje enthousiastelingen.

MyC4 competitie

MyC4 is een jong Deens bedrijf dat peer to peer microkrediet verschaft aan Afrikaanse ondernemers. Het bedrijf maakt (net als de Amerikaanse tegenhanger Kiva) gebruik van de mogelijkheden die internet biedt om grotere transparantie te bieden en de drempels voor het investeren in Afrika lager te maken. Investeren kan al vanaf 15 euro. MyC4 is vooralsnog slechts in drie landen actief, maar ze hebben de ambitie om in heel Afrika aan de slag te gaan.

Ik ben sinds een paar maanden zelf actief en vind het een leuke en verfrissende manier om om te gaan met ontwikkelingssamenwerking. Een van de ideeen waar ik mee rondloop, maar te weinig tijd voor vind is om een interne competitie op te zetten voor investeren via MyC4. Op dezelfde manier als de EK-poules en Tour-poules waar ik de laatste maanden massaal mee bestookt ben door collega’s.

Plan zoekt uitvoerders

Dat is denk ik een goede naam voor mijn nieuwste project. Deels is het al gelukt, met een aantal van de hiervoor beschreven plannen zijn collega’s aan de slag. Dat maakt het soms lastig, je kindje gaat een ander leven leiden… Maar het is beter dan dat het gaat lijden onder verwaarlozing en verstoffing.

Een van de belangrijkste plannen om uitvoerders te vinden is denk ik dat ik mee mag werken aan een netwerkborrel onder het motto “(Jong) EZ werkt anders dan anders”. De gedachte achter die bijeenkomst is dat ambtenaren, zeker jonge ambtenaren, ook mensen zijn met idealen en dat het mooi zou zijn als ze die idealen in hun werk kwijt kunnen. Waarbij het erom gaat concreet handelingsperspectief te bieden. Dus niet alleen een leuk plan vertellen, maar ook zorgen dat ze er meteen (bij voorkeur dezelfde avond of de dag erna) mee aan de slag kunnen. Er is nog geen datum voor deze netwerkborrel bekend, want wederom geldt: plan zoekt uitvoerders.

Is dit alles?

Is het beeld van EZ’s zoektocht naar de Ambtenaar 2.0 hiermee compleet? Geen idee, ik verwacht van niet. Wie heeft er aanvullingen? Vragen, opmerkingen … ik hoor het graag! De projectplannen van de verschillende hierboven beschreven initiatieven zullen de komende maanden langzaam maar zeker gereed gaan komen. Zodra ik die heb zal ik ze, voor zover mogelijk en relevant op de netwerksite van Ambtenaar 2.0 plaatsen.

Ik hoor graag in welke jullie geinteresseerd zijn en welke jullie het eerste op willen zien duiken, dan kan ik daar rekening mee houden bij het stellen van prioriteiten.

Dit bericht is ook gepubliceerd op Ambtenaar 2.0.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: