Start kick-off weekend VisieNL

Afgelopen weekend was het kick-off weekend voor Visie Nederland. Ik behoorde tot een van de 111 gelukkigen die geselecteerd waren uit ruim 400 aanmeldingen.

Bij de aanmelding had ik geen hoge verwachtingen van Visie NL. De website blinkt naar mijn mening niet uit in duidelijk of overzichtelijkheid, al spraken de uitgangspunten me wel aan:

Visie op Nederland

Een gezamenlijke visie op de toekomst is belangrijk om samen daadkrachtig op te kunnen treden. Idealistisch? Misschien, maar over tien jaar ligt Nederland aan onze voeten. Laten we daarom nú beginnen. Nu we nog jong zijn. Dit is het moment!

Onze uitgangspunten zijn:

 • Optimisme: ‘kan wél, in plaats van kan niet’
 • Inzet: ‘Ik wil me inzetten voor de samenleving, samen met anderen’
 • Verbinding: ‘Samen hebben we een nieuwe visie en maken wij die waar’
 • Ambitie: ‘Nederland kan veel sprankelender, ambitieuzer, duurzamer’
 • Ander nadeel: er zijn zoveel van dit soort initiatieven. Dus waarom zou dit initiatief wel een verschil kunnen maken? Wat dat betreft paste ik prima in het Nederland dat de initiatiefnemers van Visie NL willen aanpakken en veranderen.

  Opdrachten

  De eerste opdracht begon goed: wat verwacht je van Visie NL? Welke thema raakt je? En vat dit samen in 1 alinea en 1 woord. De alinea heb ik niet bij de hand, het woord wel: tegendraads.

  De vervolgopdrachten bezorgden me jeuk: Hou een dagboek bij en teken je levenslijnen. Doe dit voor de volgende deelgebieden mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel. De eerste 3 daar kan ik nog wel wat mee:

  1. Mentaal: stijgend met pieken en dalen
  2. Emotioneel: hoge pieken, diepe dalen
  3. Fysiek: stijgend tot m’n 15e, daarna in een gestage lijn naar beneden. De laatste jaren ’s zomers weer licht stijgend door m’n eigen zeilboot
  4. Spiritueel: flatline… daar heb ik dus echt niks mee. Ik heb respect en begrip voor mensen die kracht en energie halen uit een godsdienst, soms zelfs beetje jaloers. Maar zelf geloof ik niet in god of in een leven naast of na mijn huidige leven.

  De laatste informatie en verzamelpunt

  Een paar dagen voor het weekend werd gemeld waar we ons moesten melden. Uit die brief bleek dat de organisatie achter VisieNL hoge ambities heeft, de brief trok de vergelijking met de beroemde Bilderbergconferenties. Er moesten wel warme kleren en een slaapzak mee, maar met Bilderberg in m’n hoofd zag ik rijk gevulde schalen in een mooi conferentieoord in Holten…

  De eerste dag

  Bij de aankomst op station Apeldoorn konden de twee collega’s die ook geselecteerd waren zich moeizaam losrukken van hun blackberry. Op het perron voor La Place liepen de eerste deelnemers met rugzakken die voorzichtig de eerste contacten met elkaar legde. Wie ben je? Hoe heet je? Waar werk je? Je kent het wel. Ook was er wat verwarring over de benodigdheden, moest je nu wel of niet een slaapzak meenemen? De ene helft had een slaapzak de andere niet, sommige deelnemers zonder slaapzak maakten zich wat zorgen.

  Vervolgens mochten we speeddaten in een overvolle stoptrein richting Holten. Voor de overige passagiers moet het een rare gewaarwording zijn geweest dat VisieNL werd welkom geheten door de machinist. Ik was zelf ook enigszins verbaasd en verwondert. Om het levensmotto van een van de deelnemers te parafraseren.

  Bij het speeddaten zat ik tegenover de man die uiteindelijk de rode draad bleek te zijn voor mijn VisieNL, nu en in de toekomst. Hij vertelde over zijn onderneming, die met Marokkaans-Nederlandse jongeren projecten opzet in Marokko en die een onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden en belemmeringen voor duurzame energie in Noord-Marokko. Waarna ik vertelde over mijn activiteiten met micro-krediet (MyC4) en ik vroeg of het geen idee was om dit systeem te introduceren bij Marokkaanse jongeren. Niet trots zijn op je coole nieuwe mobiel, maar op het feit dat je een Marokkaanse ondernemer in het land van je voorouders aan geld voor de groei van zijn bedrijf hebt geholpen. Dat vond ie wel een prikkelend idee, jammer alleen dat MyC4 nog niet actief is in Marokko en ik ook niet wist of ze plannen hadden om daar actief te worden… Les 1 van het weekend: Slechte voorbereiding is de dood in de pot voor je idee.

  Bij aankomst in Holten ging het te voet verder naar het conferentieoord. Dat gaf kans om met wat meer deelnemers te praten. Een divers pluimage: werknemers van banken, consultants, onderzoekers, promovendi, maar ook mensen vanuit de ICT, telecom, zorgsector, overheden en non-profit. Ieder met z’n eigen ideeen over hoe een visie voor Nederland er uit zou moeten zien. Een boeiend en prikkelend begin.

  Het conferentieoord…

  Het conferentieoord zag er toch wat typisch uit, want het bestond uit tenten, bungalowtenten en tipis, kampvuren, terrasverwarmers en kaarsen. De schalen waren echter goed gevuld, met voldoende eten. Zowel vlees, vego, als halal. Aan elk dieet was gedacht.

  Na het eten werd de groep in verschillende subgroepen gedeeld van ongeveer 6 deelnemers. De opdracht was om jezelf binnen die groep voor te stellen aan de hand van de opdracht met de vier levens lijnen en daarbij te focussen op de momenten dat je goed in je energie zit. Dat gaf 6 mooie persoonlijke en open verhalen over waar ieder vandaan kwam. Een mooi cadeau om van vijf wildvreemden te horen waar ze vandaan komen en waar ze staan in hun leven.

  Aan het eind van de oefening werd er gevraagd om het openen van de bar en uitleg over het programma. Dat zat er echter niet in. De deelnemers werden ingedeeld voor hun slaapplaats. De tipis voor de heren en de bungalowtenten voor de dames. Zou hoffelijkheid een waarde zijn die de organisatie terug wil brengen in de maatschappij?

  De tipis waren goed warm gestookt en de bedden opgemaakt. Bovendien stond er een kruikje kruidenbitter, er lag een fleece deken en herriestoppers. Wat een service! Ook lag er een brief met instructies voor de volgende dag: dagboek, pen, warme kleren mee, extra trui, stevige wandelschoenen en de fleece deken die klaar lag voor iedere deelnemer. De instructie bevatte geen mededelingen over wat ons te wachten stond. Dan maar gewoon een warme douche nemen, de terrasverwarmer uit en slapen…

  0 gedachten over “Start kick-off weekend VisieNL”

  1. Ha Krispijn,
   Wat een leuke blog en bijzondere dagen daar op kamp in Holten. Bijzonder ook dat jullie op alle vier niveaus bezig zijn geweets: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Heel holistisch. Super. Groeten, Marjolein

   Like

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.