Kick-off weekend Visie NL (vervolg)

Dat was dom, om heel milieuvriendelijk die terrasverwarmer uit te gooien. Een duidelijk geval van een onevenwichtige keuze tussen de P van Planet en de P van People, in mijn ogen dan. De tweede dag begon voor mij al om 4 uur ’s ochtends. Verkleumd en koud werd ik wakker. Het was wat onrustig in de tipi, dus herriedoppen in en verder proberen te slapen. Volstrekt kansloos, na anderhalf uur onrustig woelen en vreemde dromen over oneindige stromen herriestoppers uit m’n oren toch maar opstaan.

Snel aankleden en richting ontbijttent, dat leek de beste oplossing. In de ontbijttent was de organisatie nog druk doende om een heerlijk ontbijtje voor te bereiden. Gelukkig was er al wel warme koffie en thee, en brandde de kampvuren al weer.

De andere deelnemers druppelden langzaam binnen. Al snel werd duidelijk dat er meer tipibewoners onrustig hadden geslapen door de kou, ook de dames waren nog niet helemaal aan hun behuizing gewend. Al waren de bungalowtenten duidelijk warmer geweest.

Persoonlijke visie

Na het ontbijt vertrokken we in verschillende groepen op de fiets naar een onbekende bestemming. Na een tijdje fietsen werd gestopt in het bos. Daar werd de eerste opdracht uitgedeeld en kort toegelicht. Waarna de deelnemers ieder een plekkie in het bos zochten om zelf na te denken over hun eigen toekomst. Tijdens deze oefening kwamen bij mij verschillende beelden naar boven voor mijn persoonlijke visie: continue verbinding, eeuwige verbinding, tijdloze verbinding. Om een voorlopig tussenstation te vinden in progressief conserveren. De hele verdere ochtend en middag stonden in het teken van het verkennen van je persoonlijke visie alleen en in groepsverband. Dit eindigde met mijn persoonlijke visie: Zelfstandigheid in verbondenheid.

Aan het eind van de middag waren er nog paar kleine opdrachten, waarbij je gevraagd werd om aan te geven welk thema jij belangrijk vind voor de wereld. In mijn aantekeningen kan ik mijn thema niet meer terugvinden, maar het was vast iets met duurzame ontwikkeling. Papieren dagboeken zijn ook niks voor mij, doe mij maar gewoon een weblog 😉 Na een paar oefeningen resulteerde 13 thema’s.

Daarna was het terug naar het tentenkamp van onze ‘Holterbergconferentie’ voor het avondeten. Ook dit keer weer prima verzorgd, met maissoep en een Kameroens kipgerecht aan het kampvuur. Na het eten ging de bar wel open en bestond er de keuze tussen zang, luisteren naar een verhalenverteller aan het kampvuur of lekker een avondje niks doen. Dat leverde een avond slap ouwehoeren over niets op, wat een verademing. Onderwerp van gesprek was swaffelen en de geleerde les voor mij is: probeer niet mee te praten met jongeren mensen als je de betekenis van ’t woord niet kent…

Bij het slapengaan lag er een extra dekbed en een warme kruik op ons te wachten. Heerlijk en wat een service van de organisatie van Visie NL!

Zaterdag

De derde dag begon weer vroeg, maar duidelijk beter uitgerust. De terrasverwarmer was aangebleven en de kruik lag nog warm tegen m’n voetjes. Na het ontbijten volgde nog een aantal oefeningen en opdrachten om je persoonlijke visie verder aan te scherpen. Tijdens deze oefening besloot ik over te stappen van het thema duurzaamheid naar het thema nieuwe overheid. De reden hiervoor was dat ik vind dat we behoefte hebben aan een overheid die meeleeft met veranderingen. Verandering maakt namelijk emoties los. Die kunnen klein zijn, maar ook heel groot. Denk aan de stakingen in de jaren tachtig. Om de kloof tussen burger en overheid te verkleinen en de burger weer bij de ontwikkelingen te betrekken moet de overheid laten merken dat ze meeleeft met de emoties van bedrijven en burgers. Zo’n empathische overheid wil niet zeggen dat emoties een reden zijn om noodzakelijk geachte veranderingen te stoppen.

Van Visie NL naar pareltje

De middag stond dan eindelijk in het teken van dat geen waar we allemaal voor gekomen waren: een visie op Nederland over 20 jaar… Door de organisatie werd de opdracht omschreven als mentaal apenkooien. Sluit je aan bij een thema, doe je ding en loop weer verder naar een volgend thema. Of blijf de hele middag bij je eigen thema of werk aan je eigen pareltje.

Ik werd meteen door m’n speeddate van de eerste dag aangesproken om samen een thema 14 te beginnen: Pareltje. Hierin komen twee verhalen bij elkaar:
Zijn verhaal van het helpen van jongeren naar een baan
En mijn verhaal om ondernemers in Afrika aan geld te helpen om hun onderneming tot bloei te brengen.

Hoe het verder gaat met dat pareltje? Dat kun je binnenkort hier lezen.

Meer weten over Visie NL?
Kijk op de site van Visie NL, volg ons op Twitter, Hyves, LinkedIn of Facebook.

Of luister naar het interview met twee initiatiefnemers bij Casa Luna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.