Spiel 2008

Vorige week vrijdag ben ik naar Spiel 2008 in Essen geweest. Dat was vroeg opstaan op m’n vrije dag, maar dat was zeker de moeite waard.

Spiel is tenslotte de grootste spellenbeurs van de wereld. Ze richten zich voornamelijk op unplugged gaming, of ouderwetser gezegd: bordspellen. Rond half twaalf kwamen we aan in Essen. Ondanks de TomTom hadden we niet de goede afslag, maar misschien dat ik volgende keer wel het precieze adres moet invoeren en niet alleen Essen centrum.

Spiel was weer loeidruk, maar we hebben weer een paar leuke spellen gespeeld.

Gespeelde spellen

Der Name der Rose

Het spel is vormgegeven naar het bekende boek van Umberto Eco. Doel van het spel is niet verliezen. Da’s weer eens wat anders dan winnen.

Het spel begint na de mysterieuze dood van een aantal monniken. Waarna twee leden van de Inquisitie langskomen voor onderzoek. Iedere speler speelt een monnik en is verdacht. De Inquisitie is niet op zoek naar de dader, maar naar de meest verdachte monnik. Deze wordt aan het eind van het spel meegenomen voor berechting door de Inquisitie.

Het spel duurt 5 dagen van 24 uur. Gedurende de dag mogen de spelers iedere monnik verplaatsen en ondervragen. Door een monnik in een bepaalde ruimte te plaatsen kan deze verdacht gemaakt worden, of kan de verdenking juist verminderd worden. Het verplaatsen of ondervragen van een monnik kost echter wel tijd, en wee de gebeente de speler die om middernacht bezig is met een actie die is wel erg verdacht en krijgt aan het eind van het spel extra verdachtmakingspunten…

Sushizock im Gockelwok

Een simpel dobbelspel, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk porties sushi te verorberen. Om de sushi goed te verteren zijn echter ook porties visgraten nodig. De porties sushi kunnen pluspunten opleveren, de porties visgraten strafpunten. De visgraten zijn wel nodig, want aan het eind van het spel levert een portie sushi met een portie visgraten punten op. Een los portie visgraten levert strafpunten op en een portie sushi zonder visgraten is waardeloos.

Een snel, simpel en grappig spel uit de categorie dobbelen plus. In de categorie Guillotine.

Sensji/Senshi (?)

Een erg ingewikkeld spel over diplomatie en machtsstrijd om de keizerstitel in Japan. Mooi uitgevoerd, maar wel met erg veel kleine regeltjes. De deelnemers beginnen ieder met 3 districten in Japan en hebben de beschikking over familieleden, legers en handelskaarten. Iedere rond bestaat uit een vier fasen. Het doel is om als zoveel mogelijk invloedspunten te verzamelen.

In de eerste fase kunnen de spelers 4 minuten lang familie, legers en handelskaarten ruilen met elkaar.

In de tweede fase kiezen de spelers voor ieder district een actie (aanvallen, legers aanvullen of handelswaren pakken) en plaatsen deze blind op het bord.

In de derde fase wijst de keizer de districten aan in welk district de actie uitgevoerd moet worden. Door slim te kiezen kunnen conflicten tussen tegenstanders gevoerd zijn, voordat ze de districten van de keizer bedreigen. Het in bezit hebben van familieleden van de tegenstander blijkt nu een nuttig wapen. Bij een aanval kan je namelijk als wraak een familielid van de aanvaller ombrengen en de bijbehorende invloedspunten scoren.

Na het uitvoeren van alle acties begint de vierde fase. De keizer beslist nu in welke speler als eerste de handelsfase mag uitvoeren. Als alle spelers hun handelsfase hebben afgerond wordt de speler met de meeste invloedspunten de nieuwe keizer.

Het spel zit vernuftig in elkaar, maar ik vond het iets te ingewikkeld om in de Duitse versie te kopen. Bovendien zijn er erg veel kleine regeltjes, zodat het even duurt voordat je het makkelijk speelt. Daar heb ik op dit moment het geduld niet voor. Misschien later als ik groot, rijk en machtig ben πŸ˜‰

Gekochte spellen

  • Der Name der Rose
  • Sushizock im Gockelwok
  • De dobbelsteen uitbreiding van Ticket to Ride.
  • En eindelijk Junta πŸ™‚ Een van de weinig spellen met een 18 plus rating. Ik heb het spel nog nooit gewonnen, maar dat neemt niet weg dat het een geweldig spel is en blijft. Ik ben gewoon te eerlijk om geld naar een Zwitserse bankrekening weg te sluizen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.