De Kerstgedachte (herziene versie :-)

Met Kerst hoor je traditioneel op te roepen tot wereldvrede en geld te doneren aan een goed doel. Beide heel nobel, maar met het geld doneren aan het goede doel ben ik ondertussen wel klaar.

Niet omdat ik geen goede doelen meer wil steunen. Ik stoor me echter steeds meer aan de bergen post die ik ontvang vanaf het moment dat ik besluit om een goed doel eenmalig te ondersteunen. De bedragen die ik kan doneren zijn niet zo hoog, dus binnen 2 jaar heb ik meer aan post en drukwerk ontvangen dan ik  gedoneerd heb. Zo heb ontvang ik al jarenlang post van het Stichting Vluchteling, Kika, Milieudefensie en Oxfam Novib. Bedelbrieven die ongeopend bij het oud-papier gaan. Bij het Aidsfonds en Amnesty International heb ik de positieve ervaring dat ze geen extra post sturen.

De overtreffende trap van irritant vormen de loterijen. Geef ons geld en dan gaat er maar liefst x procent naar een goed doel. Als ik ’t zelf geef gaat 100% naar het goede doel… Da’s nog altijd meer.

Om dit jaar toch wat aan de Kerstgedachte te doen heb ik een deel van mijn eindejaarsbonus naar mijn MyC4 account overgemaakt. Dat levert mij (als ’t goed gaat) wat rente op en het levert Afrikaanse ondernemers kansen op om te investeren in hun bedrijf. Mijn huidige rendement op jaarbasis is ongeveer 6%.

Een tweede deel van de bonus heb ik via GreenChoice gestoken in een certificaat Meewind. Per certificaat wordt er ongeveer 2800 kWH opgewekt, verwacht rendement voor de investeerder: 7 a 10% op jaarbasis.

Daarnaast heb ik een extra bedrag overgemaakt aan de Groene Amsterdammer. Als dank voor een wekelijks portie scherpen van de geest. Dat durf ik veilig te doen, want ik weet zeker dat de Groene voldoende hersenen heeft om zich niet uit te leveren aan het  grootkapitaal (zoals PCM in het verleden wel heeft gedaan).

Kortom: mijn geld en tijd gaan deze kerst naar mensen en projecten die beginnen met de verandering die ze willen zien in de wereld. Waarbij ik bij voorkeur zelf deelneem aan die verandering. Nu nog een peer to peer bank waarbij ik dat ook kleinschalig in Europese en lokale ondernemers kan doen.

4 reacties op “De Kerstgedachte (herziene versie :-)”

 1. Goede doelen krijgen steeds vaker last van hebberigheid en het verbaast me dat ze niet zelf kunnen bedenken dat ze eerder hiermee donateurs wegjagen dan aantrekken. Voor sommige doelen zijn ook teveel organisaties actief waardoor het veel te ondoorzichtelijk wordt waar ons geld blijft. Natuurlijk zijn er transparante doelen en een deel steun ik ook, maar bij velen haak ik toch langzamerhand aan. Kan niet blijven geven, ook ik heb geen oneidige inhoud in mijn portemonnee en meer geven tijdens kerstijd komt niet bij me op, ik heb geen kestgedachte die in geld in uit te drukken 😉

  Krispijn, weer een comment van mij en ik wens je een lekker lang weekend en hoop dat je leuke en gezellige kerstdagen hebt gehad!

  Groetjes, Joh

  Like

 2. He Joh,

  Helemaal eens, transparantie en uitleggen wat je effectiviteit is zijn voor mij het belangrijkst bij goede doelen.

  Wat betreft je kerstgedachte: tja, hoe diep kan je zinken als je die in geld uitdrukt 😉 Zoals ik denk als ik figuren als de oud KPN topman hoor (wil best minister worden, want na m’n pensioen gaat ’t niet meer om het geld):

  Mensen die enkel werken voor het geld zijn heel arm 😛

  Kerst was goed dit jaar, lekker rustig aan gedaan. Ik hoop dat jou kerst ook geslaagd was.

  Groetjes, Krispijn

  Like

 3. […] jaar was ik wat vroeg met het melden van de waardestijging van onze participaties in het Zeewind 1 fonds van Meewind. Daardoor had ik het dividend rendement niet meegenomen. Dit jaar heb ik bewust wat […]

  Like

 4. […] 2008 besloot ik mee te doen met een actie om een aanbetaling te doen voor het realiseren van een van de eerste Nederlandse offshore […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: