De vuurwerkpetitie

Vorig jaar hebben Arno Bonte en David Rietveld een discussie gestart over vuurwerk met Oud&Nieuw.  Hun voorstel is om een centraal vuurwerk per gemeente te organiseren en vuurwerk verder te verbieden.

Die discussie deed voldoende stof opwaaien. Deze Oud&Nieuw dacht ik dat de discussie nog een beetje nagalmde toen re.Public een online discussie begon over de wenselijkheid van zo’n centraal vuurwerk.  Ondertussen loopt de discussie weer, want Arno en David hebben het burgerinitiatief ‘Meer plezier met minder vuurwerk’ gestart. Dat je hier kunt tekenen.

Ook dit keer weer voldoende discussie. Op de sites van Arno Bonte en David Rietveld, maar ook op krantensites, zoals de Telegraaf (waar ik opvallend veel positieve reacties op het voorstel vind staan) en op NuJIJ.  Op Planeet GroenLinks zijn we er nog niet uit als ik de bijdragen lees van Paul Vermast, Rene Kerkwijk en Michel Klijmij.

Op Stadjerwacht staat het bericht van het comité ‘Staakt het Vuren’. In plaats van met oud en nieuw vuurwerk laten knallen, wil dat comité met het uitgespaarde geld Afrika steunen. Dat vind ik zelf een stuk nobeler, al vind ik dat ieder voor zich de keuze moet maken of hij het uitgespaarde geld besteed aan Afrika, een nieuwe mp3 speler of een beter milieu. Mijn kerstbonus is al deels naar Afrika en de lol van vuurwerk afsteken heb ik nog nooit ingezien. Het geeft ook minstens 1 dag per jaar overschrijding van alle luchtkwaliteitsnormen.

Mijn mening

Na het lezen van de stukken totnutoe vind ik zelf dat er geen rol is voor de nationale overheid bij een vuurwerkverbod. Dat kun je prima lokaal met elkaar afspreken. Ik heb te weinig verstand van zaken om te weten of gemeenten daar nu al de mogelijkheden toe hebben. Zo niet, dan kun je als nationale overheid overwegen om lokale overheden die bevoegdheid te geven. Het gaat dan in mijn ogen om de mogelijkheid om:

  • Vuurwerk te verbieden
  • Vuurwerk te beperken tot specifieke locaties

Het organiseren van een centraal vuurwerk staat de gemeente nu al vrij, dus dat hoeft zeker niet landelijk geregeld te worden. Zoals Paul Vermast terecht stelt kan een gemeente echter andere prioriteiten hebben dan een centraal vuurwerk. Gemeentebudget is tenslotte ook maar 1 keer uit te geven.

Heb ik getekend?

Er is naar mijn mening geen (of slechts een zeer beperkte) rol voor de nationale overheid. Ik heb dus niet getekend, ook al sta ik sympathiek tegenover het idee om het afsteken van vuurwerk verder aan banden te leggen en sta ik zeker ook positief tegen burgerinitiatieven. Maar ook binnen Nederland hoort het subsidiariteitsbegisel een veel grotere rol te krijgen. Alles wat lokaal of regionaal kan, moet je lekker daar laten.

De centrale overheid moet hooguit regels of omstandigheden scheppen waarin mensen en lokale overheden hun verantwoordelijkheden kunnen nemen. Dat houdt in: instrumenten creeeren die lokaal inzetbaar zijn. Wat er vervolgens gebeurd met die instrumenten is niet aan de centrale overheid, maar aan de lokale gemeenschap.

In het verhaal van Arno en David kom ik geen argumenten tegen voor nationaal ingrijpen. Zorg als gemeenteraadslid eerst maar ‘ns dat de huidige regels gehandhaafd worden in je eigen gemeente. Zolang dat niet lukt (het knallen begon bij mij in de buurt al rond Sinterklaas) vind ik het opschroeven of invoeren van nationale regels zinloos.

Als er bij de lokale aanpak van vuurwerk knelpunten zijn in nationale regels, dan pas is er naar mijn mening een rol voor de landelijke politiek en landelijke overheid. Niet in de vorm van een verbod, maar in de vorm van lokaal inzetbare instrumenten.

2 gedachten over “De vuurwerkpetitie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.