Mijn MyC4 resultaat in 2008

Sinds juni 2008 ben ik actief op het kredietplatform MyC4. 2008 is afgelopen, dus tijd om de balans op te maken.
Wat is MyC4 en hoe werkt het?

MyC4 biedt investeerders de mogelijkheid om rechtstreeks leningen te verstrekken in Afrikaanse ondernemers. Investeerders kiezen zelf:

* Hoeveel geld ze willen investeren via MyC4 (met een minimumbedrag van Euro 15);
* Hoeveel geld ze uitlenen aan een ondernemer (met een minimumbedrag van Euro 5);
* Hoeveel rente ze vragen aan een ondernemer (variërend tussen de 1% en 25%).

Investeerders kopen in feiten een soort van mini-obligaties met een minimumwaarde van Euro 5. Wanneer het totale bedrag dat een ondernemer wil lenen bij elkaar gesprokkeld is, mag de provider de lening binnen 24 uur sluiten. Vaak blijven ze toch nog even open, want investeerder kunnen nog tegen een lagere rentevergoeding bieden op die leningen. De gemiddelde rente die de ondernemer moet betalen daalt dan en de investeerder die de hoogste rentevergoeding vraagt wordt uit het consortium gegooid.

Wanneer de ondernemer de lening daadwerkelijk afsluit betaalt hij of zij een vergoeding die uit 4 onderdelen bestaat:

1. De rentevergoeding aan de investeerders. De ondernemer betaalt het gemiddeld percentage, maar iedere investeerder krijgt de vergoeding die hij of zij individueel gevraagd heeft.
2. 2% van het bedrag van de lening aan MyC4 bij afsluiten, en 2% over de uitstaande hoofdsom. Dit komt neer op 3% van het leningbedrag.
3. Een vergoeding aan de provider (degene die het bedrijfsplan van de ondernemer beoordeelt).
4. Een vergoeding aan de lender (degene die daadwerkelijk het geld uitkeert).

Het totaal van deze vier posten is in mijn ogen soms absurd hoog (soms 40% of meer). De kredietmarkt in Afrika functioneert echter in veel landen slecht. Ondernemers hebben de mogelijkheid om met het bod van MyC4 in de hand naar hun lokale bank te gaan in een poging om een lagere rente te krijgen. Dat is me afgelopen jaar meerdere keren overkomen. Een teken dat MyC4 een goed middel is om een beter werkende kapitaalmarkt in Afrika creëren.

Meer informatie over MyC4 vind je in deze eerdere berichten.

Persoonlijk resultaat

Dat was het algemene deel. Nu door naar mijn persoonlijk resultaat. Ik heb vorig jaar uiteindelijk Euro 400 op mijn MyC4 account gestort. Daarvan stond eind 2008 Euro 0,73 op mijn rekening. Euro 5 had ik wel geboden op een lening, maar was nog niet uitgekeerd aan de betreffende ondernemer.

In totaal heb ik Euro 390,52 aan leningen uitstaan.Van het totaalbedrag is bij 8,93% sprake van een achterstand bij het terugbetalen. Verder heb ik Euro 10,88 aan rente ontvangen (na aftrek van Euro 2,04 aan belastingen in Afrika) en Euro 0,51 verloren op de valutamarkt.

Volgens MyC4 is het gemiddelde rentepercentage dat ik ontvang 12,8%. Dat is 0,1% lager dan het gemiddeld van de ruim 12 duizend investeerders op MyC4.

Afgaande op de cijfers van MyC4Watch (laatste update is van 12 december) heb ik Euro 543,33 uitgeleend, dat is goed voor een 1009ste plek op de ranglijst van grootste investeerders. Dit bedrag is hoger dan de MyC4 cijfers, omdat ik herinvesteringen heb gedaan met de al ontvangen aflossingen. Ik heb mijn geld uitgeleend aan 54 ondernemers, dat is gemiddeld Euro 10 per ondernemer.

Ik heb een rate of return van 8% sinds ik begonnen ben. Op jaarbasis is dat 6,49%, goed voor een plek nog net in de top 2000 (plek 1903). Ik vind het best een aardige prestatie van mezelf. Zeker tijdens de huidige kredietcrisis.

En wat was jou resultaat vorig jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.