Verkoop van Essent (en Nuon)

De afgelopen weken is er weer heel wat rumoer geweest over de voorgenomen verkoop van Essent aan RWE. Marc Chavannes lijkt tegen de verkoop, vooral in het huidige economische klimaat. Ook de Tweede Kamer fractie van GroenLinks is tegen de verkoop, hoewel ik geen verhalen ken GroenLinks gemeenteraadsleden of leden van de provinciale staten die gepoogd hebben om effectief de aandeelhoudersmacht bij een energiebedrijf in te zetten.

Waar je die aandeelhoudersmacht als provincie of gemeente voor in kan zetten? Extra groene stroom, een kolencentralen minder, meer geld voor energiebesparing (waarbij bv. wordt ingezet op schone en zuinige led-lampen i.p.v. op kwikhoudende spaarlampen die de ‘milieubeweging’ nog steeds aanbeveelt)… Je kan het divident natuurlijk ook gebruiken om energie te besparen, bv. led-straatlampen of alle gloeilampen eruit op het gemeentehuis. Oh ja, je had je aandeelhoudersmacht natuurlijk ook kunnen gebruiken om de riante beloningen aan de top in te perken. De topman van Essent zit geloof ik rond de 8 ton per jaar. Nu nog de econoom die kan voorrekenen dat de beste man daadwerkelijk zo’n hoge arbeidsproductiviteit heeft…

Aangezien de gemeenten en provincies die aandeelhouder zijn naar mijn mening op deze punten geen deuk in een pakje boter hebben weten te slaan bij Nuon en Essent kan je ze net zo goed z.s.m. verkopen. Loop je ook geen risico meer met hun handelsactiviteiten op de grondstof en energiemarkten.

Ik hoop alleen dat lokale bestuurders meer creativiteit aan de dag leggen bij de besteding van de opbrengst, dan de PvdA gedeputeerden in Noord-Brabant die volgens Marc Chavannes het asfalt al in hun ogen zien blinken.

Met een gasvoorraad in Nederland die de komende 20 jaar steeds sneller zal slinken en Russische oosterburen die gas hebben, maar er niet voor terugdeinzen om de gaskraan een maandje te sluiten, kan het geen kwaad om wat onafhankelijker te worden van gas. Daar heb je geen genationaliseerde energiebedrijven voor nodig, maar inzetten op een autarkischer systeem kan geen kwaad.

Zet bijvoorbeeld in op decentrale energieopwekking in de gebouwde omgeving en op energiebesparing. Het voordeel van decentraal is dat het wegvallen van één centrale een veel minder grote impact krijgt. Je kan daarbij denken aan urban windmolens, zonne energie en zonne warmte, maar ook aan decentrale gasopwekking vanuit bv. rioleringsslib.

Het voordeel van energiebesparing is dat het de burger op termijn geld bespaart en er minder energieopwekking nodig is.

0 gedachten over “Verkoop van Essent (en Nuon)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.