The Storm (2008)

The Storm (2008) van Kazim Öz speelt zich af begin jaren negentig en beschrijft de hoogtijdagen van de Turkse studentenbeweging. De film focust op de leden van de Koerdische studentenbeweging die hopen op een sociale omwenteling en meer ruimte voor hun Koerdische identiteit.

De film volgt daarbij de ontwikkeling van de achttienjarige Cemal. Voor Cemal is zijn toelating aan de universiteit van Istanbul meer dan alleen een gelegenheid om zijn opleiding voort te zetten: het is zijn grote kans om zijn afgelegen Koerdische dorp in Zuidoost-Turkije voorgoed achter zich te laten.

Als hij met de bus aankomt wordt hij overweldigd door de grandeur van de grote stad. Het verhaal speelt in het begin van de jaren 1990. De activiteiten van de radicale studenten zijn op een hoogtepunt en de politie patrouilleert op het universiteitsterrein.

Cemal volgt zijn colleges en houdt zich gedeisd, maar binnen korte tijd weet de studente Helin hem en twee andere Koerdische medestudenten, Orhan en Rojda, over te halen om mee te doen met haar tegen het systeem gerichte revolutionaire groep.

De drie vrienden beginnen de status quo in twijfel te trekken en worden langzaam maar zeker trots op hun culturele identiteit. De film bevat ook bergen discussie over Marx, inclusief zelfkritiek scènes waarbij de leden van de groep een van de groepsleden mogen afkraken. Voor mijn gevoel scènes uit een vervlogen tijdperk, maar in Turkije blijkbaar korter geleden dan ik had verwacht.

Langzaam maar zeker sluit de politie het net rondom de groep. Wat een aantal beklemmende en nare scènes oplevert, vooral de ‘verhoormethoden’ van de politie zijn tamelijk gruwelijk om aan te zien (het woord martelingen is meer op z’n plaats).

Ik vond het een erg mooie film, met een verhaal wat redelijk goed in elkaar zit. Het plot springt af en toe wat snel, wat het voor mij als niet kenner van de Turkse moderne geschiedenis soms wat lastig te volgen maakte. Ook de hoeveelheid studentfracties (o.a. Koerdisch, nationalistisch, Marxistisch, Islamitisch) maakte de film af en toe lastig te volgen. Door te focussen op de hoofdpersonen kom je echter een heel eind. Gelet op het gelach en de reacties van mijn buurman (met Turkse of Koerdische wortels schat ik) heb ik zeker niet alle details begrepen.

De film heeft daarmee wel mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Vooral de vele keren dat 12 september langs kwam maken me nieuwsgierig om toch eens uit te zoeken waar die datum voor staat in de Turkse of Koerdische geschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: