Slotdag cursus leiderschap voor duurzame ontwikkeling

Afgelopen vrijdag (27 maart 2009) was ik door een collega uitgenodigd voor de slotbijeenkomst van cursus leiderschap voor duurzame ontwikkeling die Anastasia Kellermann geeft in het kader van Leren voor Duurzame Ontwikkeling.

Een hele eer, en vooral erg leuk en inspirerend om te zien hoe 12 mensen enthousiast en bewogen vertellen hoe ze zelf de afgelopen maanden de koppeling tussen privé en werk hebben gemaakt. Daarmee staan twaalf nieuwe mensen, die deels al lid zijn van het Rijksduurzaamheidsnetwerk, klaar om de taak op te pakken om binnen hun eigen invloedssfeer mee te werken aan een duurzaam Nederland. In woorden, maar vooral ook in daden. Zoals een van de deelnemers zei:

deze cursus heeft een slapende vulkaan in me wakker gemaakt.

Een andere deelnemer vond dat er al voldoende aandacht was voor de koplopers. Het is volgens haar tijd om het peloton in beweging te krijgen. De impact daarvan is volgens haar vele malen groter en dat zag ze als haar eigen taak. Mooi en waardevol. Iedereen één led-lamp heeft denk ik ook inderdaad meer impact dan één huishouden klimaatneutraal maken.

Initiatieven van de nieuwe cursusgroep

De groep heeft een eigen LinkedIn groep gestart voor duurzaam leiderschap bij de overheid. Ik ben zo vrij geweest ze ook meteen een plekje binnen het Rijksduurzaamheidsnetwerk te geven. Duurzame ontwikkeling begint voor mij namelijk bij verbinding zoeken en leggen. Tussen jezelf en anderen, tussen de generaties en tussen people, planet en profit.

De deelnemers gaven ieder een korte presentatie over de opdracht die ze hadden ingebracht in de cursus. Waarna de genodigden mochten reageren op stellingen. De presentaties waren een stuk concreter dan de opdrachten die wij vorig jaar hadden gekozen en die ons een zure column in de Volkskrant opleverde.

De deelnemers is gevraagd om deze presentaties ook te delen op het Rijksduurzaamheidsnetwerk en om wat te schrijven over hun ervaringen. Dat komt er dus hopelijk aan. In de reacties, of op een manier die de deelnemers passend vinden.

Overigens is het goed om op te merken dat het Rijksduurzaamheidsnetwerk, een van de concrete projecten uit de cursus van vorig jaar, onderhand zonder enige promotie is gegroeid tot een kleine 250 leden vanuit verschillende ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen, bedrijfsleven en NGO’s.

Deze bijdrage is ook geplaatst op het Rijksduurzaamheidsnetwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: