Bijeenkomst Monetaire Alternatieve Systemen

Gisteren had ik de eer om een dik uur deel te mogen nemen aan een informele sessie over de mogelijkheden van alternatieve montaire systemen. Aanleiding daarvoor was de bijeenkomst Crisisdebat: MAS! Monetaire Alternatieve Systemen in De Balie een paar maanden geleden.

Geïnspireerd daardoor had Mikis de Winter een sessie georganiseerd daar verder over te willen praten met een paar geïnteresseerde mensen. Te weten Harry te Riele van DRIFT, Max Herold van Management Issues, Michiel Hotte en ondergetekende.

Een leuk, boeiend en stevig gesprek, dat deels van de hak op de tak sprong. Van de alternatieve geldsystemen en hun claims dat ze de boel stabiliseren, ondersteunt door de theoriën van Bernard Lietaer (zie ook interview op Management Issues). Tot aan microkrediet, peer to peer sites en de drastische reductie van transactiekosten die het internet teweegbrengt. Ook de mogelijkheid om inkomstenbelasting om te vormen tot consumptiebelasting, zoals Robert H. Frank in Luxury Fever beschrijft kwam langs.

Duidelijk werd in ieder geval dat er veel kleine niche spelers zijn op de monetaire markt. Waarop de vraag opkwam of je de financiële sector zou kunnen beschouwen als een sector in transitie? Waarbij de grootbanken de rol van regimespeler hebben, en er verschillende transitieniches zijn. Waaronder:

 • ethisch/duurzaam bankieren. Bv. ASN Bank en Triodosbank
 • Islamitisch bankieren
 • microkrediet
 • peer to peer sites, zowel hier als in ontwikkelingslanden. En zowel profit (MyC4) als non-profit (Kiva). Voor een overzicht zie de site P2P Banking van Wiseclerk.
 • mobiel bankieren
 • tijdsbanken
 • verschillende regionale systemen met diverse karakteristieken, zoals tijdens de bijeenkomst bij De Balie aan bod waren gekomen.
 • Sociaal kapitaal systemen (de Whuffy factor).

Groot probleem bij alle alternatieve systemen: wat is er nu daadwerkelijk gevalideerd en wetenschappelijk aantoonbaar waar van hun claims? Wat zijn voordelen? Wat zijn nadelen?

De tweet die ik plaatste over de bijeenkomst riep zoveel reacties op van o.a. @Bregisback en @TitusMars dat ’t me de moeite waard leek er hier een post aan te wijden. Dat helpt mijn denken ook weer verder.

Vragen waar ik mee rondloop naar aanleiding van gisteren:

 • Wie kent wetenschappelijke artikelen over het onderwerp (bij voorkeur originele bronnen, geen literatuuronderzoeken)?
 • Wie kent voorbeelden van systemen? Geslaagd en mislukt.
 • Wie kent voor- & nadelen van alternatieve systemen?
 • Stel dat de financiële sector een sector in transitie is, wat zijn dan mogelijke ontwikkelingspaden voor de toekomst van de financiële sector?

Deze post is ook geplaatst op het Rijksduurzaamheidsnetwerk.

 1. Beste Krispijn, misschien heb je hier wat aan: op een conferentie die wij enkele jaren geleden in Amsterdam organiseerder waren er een paar papers over microkredieten (Young) en over alternatieve geldsystemen (Gomez). Zie http://www.garnet-eu.org/index.php?id=326 . Het paper van Young is inmiddels herschreven tot een boekhoofdstuk, maar het boek is nog niet uit.

  Like

 2. @Jasper
  @Jasper dank voor je reactie! Boeiend programma. Ik ga de papers zeker lezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: