Slotdag Toolbox van buiten naar binnen

Afgelopen donderdag was het tijd voor de presentatie van de opdracht voor de Toolbox van buiten naar binnen. De bedoeling van de opdracht was om zelf een interactieve opzet te verzinnen voor een onderwerp naar keuze.

Dat leverde vier boeiende presentaties op. Een over een interactieve aanpak voor veiligheid in het openbaar vervoer, een over cultuurverandering in organisaties, een over reorganisaties en die van mijn groepje over duurzame bedrijfsvoering.

Het was zeer leerzaam om te zien hoe de andere groepen het hadden aangepakt en of we de geleerde stof ook op de juiste manier hanteerde. De presentaties werden namelijk zowel door een aantal docenten als door de mede-cursisten beoordeeld. Deze laatste hadden zich tijdens de hele toolbox al zeer scherp, kritisch en alert gedragen.

De presentatie

Toen ik als laatste aan de beurt was had ik dan ook wat zwetende handjes. Zoals vaker waren er weer 101 klussen op het werk geweest die meer prioriteit hadden boven het oefenen van de presentatie. Dat was in het begin te merken, zowel voor mezelf als voor de toehoorders. Aan het eind kreeg ik als feedback dat ik erg zenuwachtig en onzeker begon, maar duidelijk groeide tijdens de presentatie. Ook bleek ik in de zenuwen de sheets over de daadwerkelijke invulling van de interactieve processen vergeten te zijn. Waar ik terecht commentaar op kreeg. Het was tenslotte een cursus interactieve beleidsvorming.

De inhoud

Als onderwerp hadden we gekozen voor het opzetten van een interactief proces rond duurzame bedrijfsvoering. Waarbij we willen beginnen om met geïnteresseerde en betrokken individuen een netwerk op te bouwen voor kennisdeling en uitwisseling van best practices. Dit netwerk willen we langzaam laten uitgroeien tot een groter geheel.

Hoewel we niet echt een eindbeeld voor ogen hebben leek ´t ons een aardig idee om als uitganspunt te nemen dat we bedrijven en non-profits willen uitdagen om minimaal de overheidscriteria voor duurzaam inkopen te gaan hanteren.

Onderzoek van de Europese Commissie en van DHV in opdracht van VROM laat zien dat duurzaam inkopen een behoorlijke bijdrage kan leveren aan CO2 reductie. Bovendien laat het rapport van de Europese Commissie zien dat het ook geld kan besparen.

Kortom de moeite waard om mee te spelen in een interactieve setting. En een proces waar ik al een jaar voornamelijk in eigen tijd mee aan het spelen ben voor m’n werk (Rijksduurzaamheidsnetwerk). Dat levert tot op heden weinig ‘deliverables’ op en zo’n netwerk van gelijkgestemden buiten de overheid zal ook niet meteen ‘concrete resultaten’ opleveren. Dat neemt niet weg dat het in mijn ogen potentie heeft, dus dan nog maar ff in eigen tijd door. Ik heb het voorstel vandaag ook ingediend bij VoorDeWereldVanMorgen. Zodra ze ´t goedkeuren als actie hoop ik natuurlijk op julllie steun 🙂

Overbodig om te stellen dat onderstaande presentatie op persoonlijke titel is gemaakt en niet de mening van welke organisatie dan ook vertegenwoordigen.

Presentatie interactieve duurzame bedrijfsvoering
View more presentations from Krispijn Beek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: