VoorDeWereldVanMorgen: Alliantie Duurzame Bedrijfsvoering

De criteria voor duurzaam inkopen bij de overheid zijn inmiddels allemaal bekend. Duurzaam inkopen vormt echter een typische win-win. Onderzoek in opdacht van de Europese Commissie laat zien dat er landen zijn die tot 5% kosten besparen en tot milieuwinst weten te komen. Samen met een aantal collega’s heb ik een plan van aanpak geschreven om een vrijwillige alliantie duurzame bedrijfsvoering te vormen met organisaties buiten de overheid. Het is pas een concept plan, maar ik heb het al wel als idee ingediend bij VoorDeWereldVanMorgen.

Duurzaam Inkopen

Zoals gezegd zijn de criteria voor duurzaam inkopen bij de overheid inmiddels allemaal bekend. Volgens de een gaat ’t niet snel genoeg, volgens de ander te snel. De interessante vraag is echter of het proces te versnellen is.
Duurzaam inkopen is namelijk een duidelijk geval van een win-win situatie. Het is goed voor mens en milieu, en goed voor je portomonnee. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie (pdf). De Nederlandse overheid haalt de grootste reductie in CO2 uitstoot tegen een half procent lagere inkoopkosten, terwijl het Verenigd Koninkrijk bijna 5% kosten bespaart.

De combinatie van kostenbesparing en milieuwinst maakt duurzaam inkopen ook interessant voor bedrijven. Zelfs in tijden van een economische recessie. Ik ben zelf groot voorstander van vrijwilligheid. Bovendien heb ik afgelopen jaar een opleiding gedaan over interactieve beleidsprocessen (zie eerder bericht).

Uit onderzoek van DHV in opdracht van VROM blijkt dat de impact van duurzaam inkopen bij de overheid groter kan zijn door het stimuleren van duurzaam inkopen in de sectoren waar de overheid een belangrijke invloed heeft. In onze ogen is het vormen van een alliantie met organisaties die vrijwillig aangeven minimaal de overheidscriteria voor duurzaam inkopen te hanteren een manier om het effect te vergroten.

Plan van aanpak alliantie duurzame bedrijfsvoering

In het kader van een opleiding interactieve beleidsprocessen heb ik samen met een aantal mede-cursisten een plan van aanpak gemaakt om tot een alliantie duurzame bedrijfsvoering te komen. Hoe we dat willen bereiken?

  • via op gang brengen maatschappelijke dialoog,
  • laten zien wat wèl kan door actie; empowerment
  • zowel structureel als incidenteel

Resultaat

  • Inhoudelijke oplossingen
  • Proceskennis: omgaan met weerstand in organisatie
  • Spinoff = netwerk gericht op verandering
  • Acties voor borging

Idee op VoorDeWereldVanMorgen

VoorDeWereldVanMorgen is de communitysite van de ASN-bank. Op VoorDeWereldVan Morgen loopt momtenteel de ASN Wereldprijs, hierbij is Euro 20.000 is te winnen voor je eigen initiatief voor een betere wereld. Het initiatief voor een alliantie duurzame bedrijfsvoering heb ik daar aangemeld. Een steuntje in de rug van de lezers van dit weblog is natuurlijk altijd mooi meegenomen 😉 Bovendien weten jullie meer dan ik. Schiet dus ook vooral gaten in het plan. Wat ontbreekt, wat kan beter? Wat is onduidelijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: