Verslag versnellingsmiddag Visie Nederland #VisieNL

Afgelopen dinsdag was de versnellingsmiddag van Visie Nederland bij de SER. Een mooie bijeenkomst met 150 genodigden. Waarbij de deelnemers aan de genodigden uit hebben gelegd wat Visie NL is en waar we voor staan. Daarnaast hebben de verschillende themagroepen een presentatie gegeven van de visie op hun deelthema om feedback te krijgen en hulpvragen te stellen aan de genodigden.

Ook werd een kort filmpje getoond dat Ludo Keijzer & Co. heeft gemaakt met een aantal deelnemers:

Onze overkoepelende visie

Gaandeweg hebben we geleerd om onze ambities bij te stellen als ze onrealistisch blijken. Dus was er dinsdag geen boek over onze visie op Nederland, zoals vorig jaar bij het openingsweekend de bedoeling was.
Wel is er een overkoepelende visie waarin 5 kernwoorden centraal staan: positief, ambitieus, duurzaam, innovatief en sociaal. De synthese groep heeft er ook een mooie tekst bij gemaakt:

Een schitterend Nederland
In 2020 wonen we in een schitterend Nederland.
Een Ambitieuze maatschappij – want wij gaan uit van oneindige mogelijkheden voor iedereen. Omdat we al onze talenten optimaal benutten is iedereen actief betrokken bij de maatschappij. Door onze positieve mentaliteit is Nederland een inspirator voor zichzelf en de wereld. Wij denken in mogelijkheden.

In 2020 wonen we in een schitterend Nederland waar Duurzaamheid in de breedste zin wordt omarmd en vanzelfsprekend is. De leiders van Nederland nemen met visie voor de lange termijn hun beslissingen en verantwoordelijkheden.

In 2020 wonen we in een schitterend Nederland, een land dat Innovatief en ondernemend is. We denken niet langer in problemen en in termen van crisis maar in uitdagingen en mogelijkheden. We vernieuwen, zijn slim en lenig.

In 2020 wonen we in een schitterend Nederland, een land dat ook in veranderende realiteit als vanouds Sociaal blijft. We zijn betrokken, verbonden en verantwoordelijk: in onze eigen omgeving en daarbuiten. We geven en nemen verantwoordelijkheid en hebben vertrouwen in elkaar en onze samenleving.

Dit is het Nederland waar wij ons hard voor willen maken.
Dit is het Nederland waaraan wij elke beslissing die we nu en in de toekomst nemen aan willen toetsen.
Dit is een schitterend Nederland.

Reacties van genodigden

De verwachtingen van de genodigden waren hoog, zoals SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan het zei:

U heeft de lat hoog gelegd voor uzelf door hoge verwachtingen te creëren. Nu wil ik u eroverheen zien springen.

Of we voldaan hebben aan die hoog gespannen verwachtingen? Gelet op de reacties van de genodigden na afloop is het beeld wisselend. Jan Pronk vond ons te braaf, te lief tegen de huidige leiders, te beleefd luisterend zonder de confrontatie aan te gaan over de rommel die er nog steeds is in de wereld. Andere waren positiever en vonden dat er een behoorlijke basis gelegd is.

Opvalllende deelthema’s

Het aantal deelthema’s is te groot om van allemaal te horen wat ze op dit moment precies aan het doen zijn. Een aantal die ik gezien heb wil ik hier kort de revue laten passeren.

The Next Rolemodel

Een van de meest aansprekende vond ik zelf de groep mentaliteit. Een van hun projecten is het creëren van de website ik ben die verandering waarop je mensen die een positief rolmodel voor je zijn in het zonnetje kunt zetten. Op dit moment roepen ze via de site mensen op om zich aan te melden als ‘Vriend van de verandering’.

Een andere gedachte die de revue passeerde was een tv-programma dat mensen oproept om nieuw rolmodellen aan te dragen. Uit deze aanmeldingen wordt uiteindelijk een nieuw rolmodel gekozen. Het idee is dat de huidige rolmodellen niet voldoen. Waar ik me wat bij voor kan stellen als je ziet dat topbankiers vinden dat ze recht hebben op miljoenenbonussen, terwijl hun bank miljarden steun krijgt van de samenleving. Juridisch staan ze wellicht in hun recht, moreel staan ze naar mijn mening in hun hemd. Volstrekt gebrek aan leiderschap.

Andere overheid

Het is me helaas niet gelukt om te praten met de mensen van de themagroep andere overheid. Het is wel een van de themagroepen die binnenkort met activiteiten aan de slag gaat. Het thema van hun eerste debatavond is “Van partijpolitiek naar themapolitiek”:

Verandering van partijpolitiek naar themapolitiek zorgt ervoor dat inhoud en kennis regeren boven individuele belangen. Themapolitiek stimuleert het maken van een duurzaam, visionair beleid, waarbij moeilijke keuzes voor de lange termijn niet uit de weg worden gegaan. Daadkrachtige keuzes op belangrijke thema’s geven de burger inspiratie om te bouwen aan de gezamenlijke toekomst van Nederland.

Aanmelden kan hier.

SoukSouk

Het deelproject waar ik zelf bij betrokken ben is SoukSouk. Naar mijn mening een geweldig project om jongeren te helpen het beste uit zichzelf te halen. Het startschot hiervoor is september 2009. Dus binnenkort meer hierover.

Hoe verder?

Met de versnellingsmiddag van afgelopen dinsdag is Visie NL niet ten einde. Wat mij betreft begint ’t nu pas. Want we zijn nog lang niet over de lat gesprongen die we zelf gaandeweg de hoogte in geschroefd hebben.

Bovendien komt er over 2 jaar een nieuwe groep van 111. De uitdaging is om deze mensen net zo’n mooie reis met onbekende bestemming aan te bieden als wij hebben gekregen. De valkuil is om deze mensen onze visie als startpunt van hun reis op te dringen. Voor mij zit de waarde van Visie NL namelijk veel minder in de inhoud en veel meer in het individuele en gezamenlijke ontwikkelingsproces.

Wat dat betreft ben ik ook benieuwd wanneer de andere deelnemers klaar zijn voor meer openheid. Vooralsnog zit er een slot op onze netwerksite. Mijn inzet is slot eraf en zo snel mogelijk deelprojecten waar de deelnemers aan Visie NL aan werken delen op sites als VoorDeWereldVanMorgen en Dag van de duurzaamheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: