Doldwaas zomeridee: het energiebedrijf betaalt de huur of hypotheek

Dat klinkt wellicht wat ruig en voorlopig is dat misschien ook wel zo. Neemt niet weg dat er al veel meer mogelijk is dan veel mensen beseffen. Terwijl bijna heel wonend Nederland (inclusief ondergetekende) naast de de huur of hypotheekaflossing iedere maand een fors bedrag betaald aan gas en elektriciteit zijn de landbouw en tuinbouwsector in raptempo energiebedrijf aan het worden. Zij krijgen geld voor het eten (of de bloemen) dat ze produceren en voor de duurzame stroom die ze terugleveren aan het net, waar u en ik dan weer voor betalen. Dat is nog eens een win(st)-win(st) situatie.

En dat doet me dan weer denken aan een oude liedtekst van het Asociale Orkest:

Zijn zij nou zo gek, of zijn wij nou zo stom?

Ik ben bang dat laatste, want tussen die 1001 klimaatoplossingen moet toch ook iets betaalbaars zitten voor ons huis? Waarmee je de bazen van Nuon en Essent voortaan kunt vragen om maandelijks een bedragje over te maken in plaats van te incasseren. En ik zal niet lullig zijn, dat mag best per automatisch overschrijving. Ik zal geen automatisch incasso van ze vragen.

Nou snap ik ook wel dat half Nederland roept dat er dan eerst een fatsoenlijk feed-in tarief moet komen. Alleen dat vind ik zo’n bijstandsmentaliteit, er zijn in Nederland toch wel carrotmobs of soortgelijke acties te verzinnen om huizen, straten, buurten of hele steden los van het netwerk te krijgen? Waar zijn die huurders, huiseigenaren, vastgoedbeheerders en woningbouwverenigingen die geen genoegen nemen met een B stempel op hun pandjes en die volledig voor de wijk als energiecentrale durven te gaan. Scheelt bij schuldhulverlening ook meteen van een partij aan tafel en maakt een einde aan het risico van afsluiting in de winter…

Tips

Zelf last van de zomer in de bol, of ken je lokale voorbeelden waar het wel op deze manier gebeurd? Laat het horen in de reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: