Een impressie van de brainstormmiddag bij MyC4 #dvdd

Zoals ik gisteren al schreef was ik samen met een stuk of 10 andere investeerders uitgenodigd voor een brainstormsessie bij MyC4 over de toekomstige ontwikkelingen van het platform. Een volledig verslag van de bijeenkomst volgt nog, en wat er feitelijk besproken is kun je vinden op het forum. Hieronder wel mijn persoonlijke impressie van een dagje op bezoek bij MyC4 in Kopenhagen.

De entree

Bij binnenkomst is meteen duidelijk dat MyC4 een start-up is waar op de kleintjes wordt gepast, want wie zou achter deze entree een bedrijf vermoeden met een platform waarmee in 2 jaar tijd een kleine 10 miljoen euro in Afrika is geïnvesteerd?

IMG_5451IMG_5448IMG_5450

De ontvangst was vriendelijk en de lunch zeer goed verzorgd. Een groot deel van het MyC4 team was aanwezig, inclusief de twee CEO’s (Tim Vang en Mads Kjaer). Verder waren er ongeveer 12 investeerders (waaronder nog 1 uit Nederland) en was Johnni Kjelsgaard, de CEO van de Kenyaanse MyC4-provider Growth Africa Capital (GAC) aanwezig.

Meer foto’s vind je hier.

De aftrap

MyC4 begon met een korte presentatie over waar ze nu staan. De hemelbestormende groeiplannen van vorig jaar zijn even opzij gezet en vervangen door plannen om de kwaliteit van het platform en de partners te verhogen. Dat brengt wel een luxeprobleem met zich mee, want sinds het tweede kwartaal van 2009 is er een overschot aan kapitaal aanwezig op MyC4. Dat is zonde, want Afrika heeft nog steeds een tekort aan kapitaal. Zoals Mads Kjaer aangaf: slechts 2% van de wereldwijde private investeringen gaat richting Afrika. Daarom steekt MyC4 veel tijd in het beschikbaar krijgen van meer goede projecten en bedrijven om in te investeren.

MyC4 beschouwt zich inmiddels meer als een financiële instelling en heeft de organisatie daar ook op aangepast, onder andere door het aanstellen van een Chief Financial Officer en het aantrekken van meer kennis over financiële processen. Daarnaast concentreert MyC4 de softwareontwikkeling in Kopenhagen.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de kwaliteit van bestaande providers. MyC4 liep eind vorig jaar tegen serieuze problemen bij een aantal van hun providers aan, te beginnen in Ivoorkust. De betalingsachterstanden van de klanten van providers liepen fors op en daarmee ook kengetallen als portfolio at risk (PAR) en de default rate (leningen waarop 6 maanden achterstand bestaat). De providers in Ivoorkust waren echter niet de enige met problemen. Ook andere providers kregen last. Deels vanwege de kredietcrisis, maar ook doordat de interne procedures bij de providers niet altijd stevig genoeg waren. MyC4 heeft het afgelopen jaar dan ook veel tijd, geld en moeite gestoken in de ondersteuning van haar providers om de kwaliteit van de kredietverlening te verhogen.

Johnni Kjelsgaard van GAC vertelde openhartig over de doorgevoerde verbeteringen bij GAC. Denk daarbij aan maatregelen als het aanpassen van de bonus structuur van het personeel (alleen bonus als de lening tijdig wordt terugbetaald) en het instellen van een formeel comité om de kredietaanvragen te beoordelen (wie De Prooi heeft gelezen weet dat zelfs bij grote banken de directie zich daar serieus mee bezig hoort te houden). De inspanningen beginnen inmiddels hun vruchten af te werpen, ook voor investeerders.

Johnni Kjelsgaard beschreef ook hoe een kredietaanvraag verloopt en hoeveel werk daarbij komt kijken voor de provider. Want vaakt ontbreekt een fatsoenlijk businessplan. Omzetcijfers en vaste lasten worden allemaal indirect afgeleid van voorraadgegevens, inkoopfacturen, gesprekken met leveranciers en verhuurders.

De investeerders aan het woord

Vervolgens was het tijd voor de investeerders om hun wensen kenbaar te maken. Deze varieerde van een mobiel toegankelijke website en een open API, tot betere rapportages en overzichten van de eigen investeringen. Ook een overzicht van de historisch ontwikkeling van kengetallen van de providers (portfolio at risk en default rate) staat op de wenslijst. Dat schijnt overigens beschikbaar te zijn op de website MyC4watch

Bij de open data maakte Johnni Kjelsgaard een nuttige kanttekening. Hij merkte op merken dat open informatie over de datum van afbetalingen ook te misbruiken valt door criminelen die zich voordoen als werknemer van GAC of concurrerende banken die hun werknemers een dag eerder langs sturen om de afbetaling op te halen. Beide niet in het voordeel van de provider en de investeerders op MyC4.

Verbeteren van het gebruiksgemak en een open API hebben geen topprioriteit voor MyC4. Op dit moment ligt die bij operatie Tic Tac. Daarbij gaat het vooral om verbeteringen in de back-end van de website. Toch hoop ik toch dat ze tijd vinden voor de open API, dat kan namelijk ook veel van de vragen over betere rapportages en overzichten oplossen. Dat hoeft MyC4 namelijk niet zelf te doen, maar kan prima door derden. Het is logisch dat de API nog een aantal wijzigingen zal ondergaan en daar valt volgens mij best mee te leven. Zolang daarover duidelijk gecommuniceerd wordt naar externe ontwikkelaars.

Overigens kwamen de argumenten van MyC4 om nog geen open API te bouwen bijna volledig overeen met de argumenten die ik vanuit Ambtenaar 2.0 ken. Zo verschillend zijn overheden en bedrijven dus niet 😉

Slotdiner

Na afloop van de brainstormsessie werd ik door Mads Kjaer uitgenodigd voor een diner bij hem thuis met Tim Vang, Johnni Kjersgaard en… Narul Kabir van Spinnovation uit Bangladesh. Narul Kabir kende ik tot nu toe enkel digitaal via LinkedIn, omdat hij ook actief is in de Friends of MyC4 group.
Het diner heeft een aantal mooie foto’s heeft opgeleverd van kokende CEO’s (onder LED-verlichting van Lemnis Lightning heb ik me laten vertellen):

IMG_5453IMG_5457IMG_5459

Tijdens het eten had ik ook eindelijk de kans om wat langer met Tim Vang te spreken. Briljante man, boordevol ambities en ideeën. En net als Mads Kjaer in staat om business concepten volledig om te draaien. Tussen de regels door heb ik uiteraard wat promotie gemaakt voor een aantal (duurzame) Nederlandse bedrijven, waarvan ik denk dat ze goed bij MyC4 passen. Thuis dus weer werk aan de winkel om te zien of de betreffende Nederlandse bedrijven dat zelf ook zo zien. Ik ben tenslotte slechts een simpele ambtenaar 😉

Nog ideeën? Spui ze in de commentaren, of op het forum van MyC4.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: