Column Magazine Duurzaam Gebouwd: Heilige huisje zijn er om te slopen

Onderstaande column is in september 2009 in het magazine van Duurzaam Gebouwd gepubliceerd

Twee van de meest heilige huisjes van Nederland zijn de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidie. Met de huidige krapte in overheidsfinanciën staan echter ook deze heilige huisjes weer ter discussie. Is het niet onder dit Kabinet, dan wel onder het volgende. Want in totaal gaat er zo’n 16 miljard Euro per jaar naar deze marktverstorende maatregelen.

De afgelopen jaren is de hypotheekrenteaftrek al geleidelijk aan ingeperkt. Veel creativiteit wordt daarbij niet getoond, laat staan dat geprobeerd wordt om het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek te combineren met Kabinetsdoelstellingen. Terwijl het Kabinet bij de leaseauto toch heeft kunnen zien hoe effectief het koppelen van fiscale voordelen aan duurzaamheidsdoelstellingen is. Geef een automobilist wat korting op z’n bijtelling voor een energiezuinige auto en hij/zij kiest prompt voor z’n eigen portemonnee. Waarmee autofabrikanten de meerprijs van energiezuinige auto’s terug kunnen verdienen.

Stel nou dat je dat ook doet voor de hypotheekrenteaftrek? Waarbij je de hypotheekrenteaftrek voor nieuwbouwhuizen koppelt aan het energielabel van een huis of aan de score op de duurzaam bouwen index van een huis. Waarbij een energieneutraal huis meer hypotheekrenteaftrek krijgt dat label A, label A meer dan label B, en vanaf label C vervalt de hypotheekrenteaftrek. De consument, die volgens bouwers niet extra wil betalen voor een duurzaam huis, kan dan kiezen: koop ik een huis met hoge energierekening en lage hypotheekrenteaftrek, of koop ik een duurder huis met lage energierekening en hoge hypotheekrenteaftrek. Stippel hierbij een tienjarenplan uit waarna hypotheekrenteaftrek bij nieuwbouw enkel nog geldt voor label A of duurzamer.

Ook in de bestaande bouw is er nog veel besparingspotentieel. Alleen krijg huizenbezitters maar eens in beweging om daar ook in te investeren. Hier kan dezelfde truc worden toegepast. Schaf de hypotheekrenteaftrek voor bestaande huizenbezitters over 10 jaar af, tenzij ze in een label A woning wonen. Of beter nog: label A heeft recht op 50% hypotheekrenteaftrek, energieneutrale woningen hebben recht op 100% hypotheekrenteaftrek. Op die manier bespaart de overheid geld, waardoor de belasting minder verhoogd hoeft te worden, terwijl de doelstellingen voor energiebesparing in de gebouwde omgeving dichterbij komen.

Losse eindjes? Die zijn er vast. Binnen de bouwwereld lopen echter voldoende knappe koppen rond om mijn verhaal beter uit te werken en door te rekenen. Bijvoorbeeld door combinaties met de groenfinancieringsregeling, versimpeling van procedures voor decentrale energieopwekking of betere maatstaven voor duurzaam bouwen dan de energielabels van de overheid. De vraag is echter of de bouwsector duurzaam hoog genoeg op de agenda heeft staan om haar knappe koppen in te zetten om pro-actief aan de slag te gaan met duurzaam bouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: