Teken voor een toekomst waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is

Op 12 mei tekende ik tijdens de versnellingsdag van Visie NL voor een toekomst waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is. Vandaag ontving ik de foto die daarvan is gemaakt.
Krispijn Beek tekent voor een toekomst waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is

In de mail stellen de mensen van de themagroep duurzaamheid een tweetal vragen:

  1. Wat is een toekomst waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is en waarom is verandering nodig?
  2. Wat kan ik doen om duurzaamheid in de toekomst vanzelfsprekend te maken?

story of stuffBij de eerste vraag wordt een link naar het filmpje the Story of Stuff toegevoegd (ook met Nederlandse ondertiteling te zien), waar Duurzaam Gebouwd een tijdje terug ook over schreef.

Zoals de themagroep schrijft geeft het filmpje een goed overzicht waarom er verandering nodig is. Waar komen onze producten vandaan? Hoe werkt de keten, van grondstoffen naar eindgebruiker? Wat gaat er mis, en wie kan daar wat aan doen?

Bij het antwoord op de tweede vraag gaat de themagroep uit van 3 kreten: Know, Act, Lead!

Know:

Vraag je af waar onze producten vandaan komen!.

(Vraag het aan de verkoper of kijk bijvoorbeeld op Fairfood, Viswijzer of Schone Kleren campagne).

Of let op de logo’s van zaken die jij belangrijk vind. Weten welk logo wat betekent? Kijk eens op ConsuWijzer.

Act:

Be the change you wish to see in this world.

(Zet je koopkracht in.)

Waarom alleen je koopkracht? Je kan ook je spaargeld inzetten. Kijk bv. op Eerlijke Bankwijzer hoe goed jou bank het doet, bevalt dat niet? Stuur een mail met het verzoek om het beleid aan te passen, of stap over naar een bank die beter voldoet aan je eisen op gebied van duurzaamheid.

Wil je een stapje verder gaan zet je geld dan in een groenfonds, een microkredietfonds, of investeer rechtstreeks in ondernemers via MyC4, Kiva of schenkt tijd of geld aan het goede doel via de 1% club of Fondsen.org.

Lead:

Jij als leider van nu en de toekomst en bewuste wereldburger handelt uiteraard al vaak duurzaam. Trek die lijn door en ga bewust en consequent met duurzaamheid aan de slag in jouw professionele leven. Hoe raakt het duurzaamheidvraagstuk jou bedrijf/organisatie of het thema waar je op actief bent binnen VisieNL?

Waarom alleen professioneel? Er valt nog een wereld te winnen in je eigen invloedssfeer. Dat kan ook binnen je vriendenkring en familie, of online op je weblog, je hyves-profiel of waar je maar actief bent op internet.

Tot slot

Een mooie mail, alleen: waarom nou geen linkje naar een site waar andere mensen kunnen meetekenen voor een toekomst waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is? Of een aanzet van hoe zo’n wereld er concreet uit ziet? Het probleem met duurzaamheid is namelijk dat in abstracto iedereen voor is (net als met goed onderwijs). Zodra er concrete voorstellen liggen is het een stuk lastiger, dus hoe concreter hoe beter.

Ook vraag ik me af waar VisieNL was tijdens Duurzame Dinsdag en de Dag van de Duurzaamheid. Twee goede dagen om een stukje leiderschap te tonen en initiatief naar VisieNL toe te trekken. Nu maar hopen dat VisieNL nadrukkelijker aanwezig is bij de Jong en SERieus over duurzame economie conferentie eind september bij de SER. Ik zal daar zelf ook aanwezig zijn, maar niet namens VisieNL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.