'Babies zijn een milieuramp'

Dat is de kreet die me nog bij staat uit mijn jeugd. Iedere zondagochtend Vroege Vogels luisteren op de radio met de column van Midas Dekkers. Nu ik zelf een kleine heb probeer ik me al een tijdje te verdiepen in wat milieuvriendelijker kan.

Geboortekaartje (toegevoegd juli 2010)

De geboortekaartjes zijn gedrukt op 100% FSC gecertificeerd papier bij Idrukker, een Rotterdams bedrijf dat deelneemt aan de Milieubarometer en nog een hele trits milieumaatregelen heeft genomen.

Luiers

De eerste gedachte van Nelleke en mij was om uitwasbare luiers te doen. Wat nader onderzoek en het vooruitzicht op poepkrabben deed ons toch anders besluiten. Waarbij de idee van een emmer met koud water voor de vieze luiers op onze slaapkamer ook meetelde. Gewoon wegwerpluiers, alleen dat moet toch milieuvriendelijker & natuurlijker kunnen dan de standaard Pampers en Huggies.

Na wat tips van collega’s en speurwerk op internet zijn we nu uitgekomen bij luiers van Nature Babycare, te koop bij Etos. Een andere optie die we overwegen zijn Joppies. Bij Green Jump zijn die echter niet te krijgen in de kleinste maat, dus er staat een pak te wachten voor als de kleine meer dan 5 kg is. Dat kan best snel gaan aangezien ze op het moment 80 gram per dag aankomt.

Billendoekjes

Het is ongelofelijk in welk tempo die er doorheen gejaagd worden. Het kan aan onervarenheid van onze kant liggen, maar we hebben er al snel meer dan 5 nodig bij het verschonen van een poepluier. Met meerdere poepluiers per dag tikt dat dus lekker aan. Daarom hebben we een forse voorraad ingeslagen van het merk Jackson Reece. De billendoekjes/toetenpoetsers zijn:

 • Vrij van parabenen
 • Vrij van alcohol
 • Vrij van Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulfate
 • Hypoallergeen

Ik weet dat er veel discussie is over al dan niet schadelijk zijn van parabenen, maar ik neem zelf liever het zekere voor het onzekere. Dus vermijd ik parabenen voor de jongste telg in de familie, ook al zijn de producten iets duurder. Een overzicht van merken zonder parabenen vind je op het weblog van Green Jump.

Voeding

Het eten zelf is eigenlijk nog het makkelijkst. Want voorlopig gaat Josie aan de borst. Zelf eten en drinken we voornamelijk biologische en Fair Trade producten, dus op die manier krijgt Josie dat via de borstvoeding ook mee.

De flessen zijn al een stuk lastiger, want bij veel babyflessen is onduidelijk of er bisfenol-A (BPA) inzit. Volgens de site van Greenpeace heeft BPA een hormoonverstorend effect. Bij onder andere Green Jump zijn babyflessen te koop zonder BPA, alleen is bij een webwinkel moeilijk te achterhalen of dat aansluit bij de maat flessen die we nu al hebben. En met babyflessen is het gelukkig net als met computers: ieder merk hanteert zijn eigen standaard.

Wat mij betreft wordt dat dus een kwestie van in 1 keer uitfaseren van de potentieel BPA houdende flessen van Etos en de Dodie flessen van Johnson & Johnson op het moment dat de kleine aan een grotere maat flessen toe is. Potentieel BPA houdend, omdat op de verpakking van zowel de Etos als de Johnson & Johnson Dodie fles onduidelijk was of er BPA in de flessen zit (ook onvindbaar op hun website). Aangezien er op sommige flessen zeer nadrukkelijk BPA-vrij staat neem ik aan dat alle andere fabrikanten het er wel in hebben zitten.

Kleding

Voor kleding hebben we tot nu toe weinig hoeven doen. Via een collega van mij hebben we een grote hoeveelheid kinderkleren cadeau gekregen. De wieg is dezelfde als waar mijn vriendin in heeft gelegen, de kinderwagen, box en maxi-cosi zijn van mijn broer. En andere babykleren hebben we cadeau gekregen van de kraamvisite.

Spaarrekening

Als toekomstvaste ouders hebben we ook meteen een jeugdspaarrekening bij de ASN bank geopend voor Josie. Bij de ASN omdat we daar al klant zijn en dat toch een van de duurzamere banken van Nederland is. Al geeft deze post van Peter Verhaar te denken. Volgens hem wordt het spaaroverschot dat de ASN momenteel opbouwd door de aanwinst van klanten door moederbedrijf SNS Reaal gebruikt om pakketten hypotheekleningen op te kopen.

Als dat verhaal klopt wordt het op termijn misschien toch een overstap naar de Triodos, want het geld van Josie is bedoeld voor haar toekomst. Dat betekent in mijn ogen dat het geld dat we voor haar sparen bedoeld is voor investeringen in duurzame bedrijven en niet voor het opkopen van pakketten ellende van de huidige generatie in de vorm van hypotheekschulden door moederbedrijf SNS bank.

Tips?

Reacties, tips of aanvullingen? Ik hoor het graag via de reacties.

7 gedachten over “'Babies zijn een milieuramp'”

 1. Even wat tips uit de C2C hoek…

  V.w.b. voeding zou je eens kunnen kijken naar Hipp http://www.hipp.de/ (zij werken veel samen met EPEA en je weet hoe zwaar Michael aan de gezondheid van kinderen tilt).

  Het is aan te raden om te stoppen met borstvoeding als jullie kindje 6 maanden is; op dat moment werkt de lever van het kindje op volle toeren en gaat het alle stoffen die via moedermelk (en dat zit zo vol gekkigheid dat het als product de schappen niet zou halen) binnenkomen opslaan. Begrijp me goed: er is niets tégen borstvoeding. Maar wel op tijd stoppen.

  ASN is inderdaad niet helemaal waterdicht, wel een goede bank in het rijtje dat je hier in NL zou kunnen benaderen. Triodos is met kop en schouders de beste bank.

  BPA vermijden… heel verstandig. Chapeau. Green Jump zit goed in dit soort info, een partij waar je op kunt bouwen.

  Ik hoef je niet te wijzen op de kinderkleertjes van Laladoo, neem ik aan? Dat zijn de enige 100% zeker gifvrije kleertjes in de wereld. Bovendien zijn ze composteerbaar. Als je kindje wat ouder wordt kun je doorstappen naar Trigema voor dezelfde kwaliteitsgarantie. Helaas zijn het alleen nog (vrij saaie) T-shirts.

  Waar je wellicht nog zou kunnen kijken zijn de handdoeken die je gebruikt. De stoffen die daarin zitten zijn om te huilen. http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/engelska/report-towels-with-dirty-past.pdf Schlossberg maakt betrouwbare producten. Ook heb ik goede hoop bij de ontwikkeling die de Belgische fabrikant Clarysse (te koop bij V&D) doormaakt.

  Het Pendleton/MBDC babydekentje ook al gezien? (lelijk ontwerp, maar mooi van intentie)
  http://www.mbdc.com/optimizedby/blanket.htm

  Oh ja… en dan is er natuurlijk nog speelgoed. 2 woorden: vermijd mattel (fisher price, barbie, polly pocket enzo).

  Nou… dat was het even voor vandaag. Je weet me te vinden als je vragen hebt. En voor nu: welkom aan de kleine meid. Dat het een mooi, gezond, fijn en heel leuk en gelukkig leven tegemoet gaat.

  D.

  Like

 2. @Diana
  Dank voor de tips!

  Wat betreft ASN vs Tridos. Is ook een kwestie van smaak. Ik ben zelf niet zo’n fan van de antroposofie dus zet ik mijn geld liever bij de ASN dan bij de van oudsher antroposofische Triodos bank. Daarnaast ben ik het ook niet altijd eens met de best in class benadering van de Triodos. Sommige bedrijfstakken zijn naar mijn mening op dit moment simpelweg te mens- en milieu-onvriendelijk om in te willen investeren.

  Wat betreft handdoeken: voorlopig gebruiken we daar 35 jaar oude katoenen hydrofielluiers voor.

  De kledingmerken die je noemt kende ik nog niet, ga ik ‘ns naar kijken.

  Speelgoed: er zitten hier 2 houten speelgoedzaken in de buurt. Dat blijft vaak veel mooier dan plastic.

  Like

 3. Nog even wat aanvullingen met tips die op het Rijksduurzaamheidsnetwerk zijn geplaatst:

  – Bij gebruik van katoenen luiers: doe een inlegvelletje in de luier, waardoor je bij poepluiers het merendeel van de poep gemakkelijk kunt verwijderen. Dan even de luier spoelen in koud water, evt laten drogen en daarna naar de wasmachine. Geen stank. Voor ’s nachts kun je een wegwerpluier gebruiken, dan combineer je het beste van twee systemen.

  – Helemaal geen luiers? Koop het boek “Je baby op het potje met of zonder luiers” van Laurie Boucke. Daarin staat beschreven hoe dat kan. Het boek is bv. te bestellen bij Kaatje Katoen. Daar kun je ook een zindelijksheidspakket bestellen voor je kleine.

  – webwinkels met duurzame (baby)spullen: Good for All en Zazou

  – Duurzame babyvoeding: Biobim.

  Like

 4. Beste Krispijn,

  Bedankt voor de veelheid aan goeie informatie, daar kan ik een goeie vriendin en haar babytje weer blij mee maken!!

  Groetjes,

  Elwen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.