GroenLinks & decentrale energieopwekking

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is het inmiddels tijd voor lokale GroenLinks afdelingen om hun verkiezingsprogramma’s af te ronden. Gelet op de vragen die de Tweede Kamer fractie van GroenLinks gesteld heeft over mini windmolens hoop ik op veel aandacht voor decentrale duurzame energie opwekking.

De discussie die ik achter de schermen met fracties van een paar grote steden gevoerd heb maakt me echter een beetje huiverig. Het lijkt er op alsof de situatie met de motie Vendrik (open standaarden voor software) waar ik al een paar jaar actief bij betrokken ben binnen GroenLinks zich gaat herhalen bij mini windmolenss. Landelijk wil wel, maar daarna gaan we de discussie afdeling voor afdeling overdoen. Da’s jammer, want met een reeks verkiezingen op komst de komende jaren zou het goed zijn als GroenLinks de gelederen sluit.

De hakbijl in de regelbrij

De obstakels die een consument die een een mini windmolen wil plaatsen tegenkomt zijn fors. In de gemiddelde gemeente mag je eerst bezien of je windmolentje voldoet aan de richtlijnen van de afdeling bouw & woningtoezicht, of het past in het bestemmingsplan, daarna in discussie met de welstandscommissie (alsof die afzichtelijke tv en radiomasten van 25 jaar terug zo’n geweldig aangezicht vormde in de straat…) en dan mag je eindelijk plaatsen. Daarbovenop komen dan nog de procedures voor teruglevering van energie, de aanvraag voor subsidie en het plaatsen van een energiemeter die kan terugleveren.

Dat is om horendol van te worden en maakt kleine windmolens enkel geschikt voor de top 1% duurzaamheidsfreaks van Nederland (en daar reken ik mezelf dus niet toe). Tijd dus voor GroenLinks om op alle niveaus in te zetten op het snel en simpel plaatsbaar maken van mini windmolens en andere vormen van decentrale energie.

Randvoorwaarden

Natuurlijk kun je randvoorwaarden aangeven bij het versimpelen van de regels voor mini windmolens, bv. een maximale hoogte boven het dak uit (een maximale rotoromvang is te beperkend als je een verticale windmolen hebt die wel 6 meter is, maar slecht 1 meter hoog…) en een maximaal geluidsniveau (waarbij aangesloten kan worden bij bestaande regels over geluidshinder). Ook kan ik me best voorstellen dat je geen windmolens wilt op monumentale panden, aan de andere kant: veel oude windmolens zijn monumentaal.

Verdient zo’n windmolen zich wel terug?

Dat is een van de vragen die lokale afdelingen zich stellen. Alleen laat dat nou net een vraag zijn die de koper en verkoper zich moet stellen. Energetisch gezien verdient de huidige generatie zich misschien nog niet terug, maar als bedrijven geen kans krijgen om mini windmolens te verkopen komt er ten eerste geen duurzame energie en ten tweede ook geen vernieuwing en verbetering. Want bedrijven ontwikkelen windmolens om te verkopen, niet voor de subsidies op ontwikkelingskosten.

Er kan zoveel meer dan u weet

Het nadeel van de focus op bestaande technieken is dat je geen rekening houdt met innovaties. Er kan namelijk al heel veel in de gebouwde omgeving. Denk aan mini windmolens, HRe ketels, zonneboilers, zonne-cellen, warmtepompen, energiewinning uit afvalwater en weet ik veel wat nog meer. Het vastleggen van lijstjes met technieken is een aantasting van het verbeeldingsvermogen. Want wat doe je met een techniek die niet op het lijstje voorkomt? Wachten op de volgende gemeenteraadsverkiezingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.