Zin in de toekomst: Knook Energy Solutions International

De afgelopen maanden zijn erg druk geweest. Momenteel heb ik 2 weken vakantie, wat betekent dat ik in staat ben om wat achterstallig blog werk te doen. Vandaag het eerste deel: Knook Energy Solutions International b.v.

Eigenlijk had dit bericht op 9 september, de dag van de duurzaamheid, gepubliceerd moeten worden, want Knook was een van de twee bedrijven die ik die dag samen met mijn Directeur-Generaal bezocht heb. Dat het niet gelukt is om het op 9 september te publiceren lijkt me een understatement…

Wat doet Knook?

Knook is een leverancier van energiezuinige systemen voor de glastuinbouw, van hun site:

KNOOK Energy Solutions International b.v. heeft ruime ervaring in de glastuinbouwpraktijk en werkt continu aan innovatie. De deskundigen van KNOOK werken nauw samen met internationale bedrijven en kennisinstellingen. KNOOK ontwikkelt nieuwe technologieën op het gebied van energiezuinige systemen.

Visie
De tuinbouw staat voor grote uitdagingen. Het energieverbruik moet omlaag en de CO2 emissie moet drastisch verminderen. Hiervoor zijn nieuwe technieken en processen nodig. Door samenwerking met de praktijk en met externe deskundigen kunnen wij de maximale expertise inzetten voor onze huidige en toekomstige klanten.

Missie
Kijkend naar de toekomst zal KNOOK een leidende rol gaan vervullen in nieuwe innovatieve oplossingen op het gebied van energieopwekking, emissie reductie en biobrandstoffen in de glastuinbouw.

De produkten die Knook levert zijn:

De KNOOK SQ2 rookgasreiniger zuivert dankzij nieuwe technologie uitlaatgassen van WKK zeer efficiënt. De KNOOK SQ2 rookgasreiniger levert tot 99% schoon CO2. De installatie heeft een kleine inbouwmaat waardoor ruimtebesparing mogelijk is ? meer

De KNOOK ECOO box is gebaseerd op afvangtechnologie, die oorspronkelijk voor grote kolencentrales is ontwikkeld. De KNOOK ECOO Box maakt efficiënte CO2-dosering in de kas mogelijk en biedt zo een goed en veilig alternatief voor zuivere CO2 ? meer

Binnenkort levert KNOOK ook een methaankatalysator. Bovendien biedt Knook binnenkort high-tech oplossingen voor de tuinbouw

Inmiddels is Knook dde methaankatalysator aan het uittesten, resultaten? Vraag ’t Theodoor, want daar ben ik te a-technisch voor 😉 Afgaand op mijn gesprekken met de eigenaar en werknemers van Knook sleutelen ze dag en nacht door tot de resultaten van een nieuwe installatie gelijk zijn aan wat theoretisch en op laboratoriumschaal mogelijk is.

Waarom op bezoek bij Knook?

De reden dat we op bezoek gingen is dat Knook op milieugebied tot de koplopers in Nederland behoort. De dag van de duurzaamheid leek een mooi moment om te horen waar een koploper tegenaan loopt, wat we daar als beleidsmakers van kunnen leren en vooral ook om een koploper in het zonnetje te zetten door een bezoek. Of zoals de site van SenterNovem stelt:

Van koplopers moeten we het hebben als de Nederlandse overheid haar beleidsdoelen wil realiseren. ‘De markt moet het doen’, wordt vaak gezegd. Maar dan moeten de meest veelbelovende ondernemers niet door beleid gedwarsboomd, maar juist geholpen worden.

Kansen voor beleid
Koplopers kunnen de overheid helpen om beleidsdoelen sneller te realiseren, het beleid voor milieu en energie toekomstgerichter te maken en de uitvoerbaarheid ervan te waarborgen. Door met koplopers in gesprek te gaan signaleren we in een vroeg stadium waar kansen liggen en wat de knelpunten zijn voor innovatie. Daarom is het belangrijk dat vertegenwoordigers van de overheid luisteren naar koplopers en hun problemen serieus nemen.

Obstakels voor innovatie
Innoverende ondernemers moeten bijna per definitie tegen de stroom in roeien, omdat ze de eersten zijn. Ze of voldoen niet aan de bestaande subsidiecriteria, ondervinden problemen bij het vermarkten van hun producten, missen de nodige zakelijke vaardigheden, kunnen niet de juiste partners vinden, of hebben last van knellende regelgeving. De meeste koplopers hebben ruimte nodig om te experimenteren: een stuk land, een vergunning, een ontheffing of een eerste klant.

In het geval van Knook ging het ons erom dat Knook installaties met zeer lage stikstofoxide (NOx) en methaanemissies levert. Dat maakt Knook een interessant bedrijf, vooral als de techniek ook in de gebouwde omgeving toepasbaar is. Met dergelijke milieu-innovaties van koplopers kan het halen van de stedelijke luchtkwaliteitsdoelen na 2015 wellicht robuust gemaakt worden. Bovendien is de reductie van methaanemissies zeer interessant vanuit het oogpunt van klimaatverandering, aangezien methaan een veel sterker broeikasgas is dan koolstofdioxide (CO2).

De uitdagingen voor Knook bestonden in het begin uit het vinden van klanten, zijn installaties zijn nu eenmaal een stukje duurder dan een standaardinstallatie en niet iedere klant wil een installatie die nog niet volledig is uitontwikkeld. Met veel nachtwerk, doorzettingsvermogen en steun van klanten, kennisinstellingen (TNO) en leveranciers (waaronder Wärtsilä) heeft Knook gezorgd dat zijn installaties technisch goed functioneren.

Soms lukt het ook om een stukje (financiële) ondersteuning van de overheid te krijgen, maar laat ik het er op houden dat overheidsondersteuning voor MKB’ers z’n eigen uitdagingen oplevert en dat voor mij na 3 maanden het bestaansrecht van het Koplopersloket duidelijk is geworden. Meer ga ik er niet over zeggen, aangezien ik vorige week tijdens mijn beoordelingsgesprek al te horen kreeg dat ik met mijn kritische opmerkingen intern door het management als externe criticaster wordt beschouwd.

Waar levert Knook?

Tot mijn eigen verbazing levert Knook met name aan de glastuinbouw. De reden daarvoor is dat nieuwe kassen zo energiezuinig (en daarmee gesloten) zijn, dat de uitlaatgassen van de WKK onbruikbaar zijn als CO2 bemesting voor de gewassen. De NOx en methaan in de uitlaatgassen brengen namelijk schade aan de gewassen toe. Gebruik van de installatie van Knook lost dat probleem op, doordat de rookgasreiniger van Knook tot 99% zuivere CO2 levert, alle andere stoffen worden uit de uitlaatgassen gefilterd en omgezet in onschadelijke stoffen. Hoe het proces werkt? Dat is het geheim van Theodoor…

Om zeker van zijn zaak te zijn monitorde de installatie van KESI die ik heb zien draaien als ik het goed onthouden heb vol continue op de concentratie van 16 verschillende stoffen in de uitlaatgassen. Ruim voldoende om een analist dagelijks een mooi grafiekje te laten maken en om in te grijpen als de concentratie van bepaalde stoffen toch te hoog oploopt.

Waar is het nog meer bruikbaar?

Ik ben geen techneut en heb al helemaal geen verstand van verbrandingsinstallaties of WKK’s. Wat ik wel weet is dat er nog steeds veel plekken in Nederland zijn waar het halen van de luchtkwaliteitseisen een uitdaging is. Zeker in de drukbewoonde Randstad.

Het vermogen van de installaties die Knook levert maakt ze volgens mij prima bruikbaar in de gebouwde omgeving voor kantoren of ziekenhuizen. Wanneer de methaankathalysator ook gebruikt wordt scheelt dat ook fors op de CO2-equivalenten die de verwarmingsinstallatie veroorzaakt. De rookgasreiniger maakt de lucht voor tuinders zuiver genoeg om in te werken, dus dat maakt de warme lucht wellicht ook rechtstreeks bruikbaar als verwarming in de gebouwde omgeving.

Meer weten?

Dan kun je het beste contact opnemen met KESI, want zoals de site van het Koplopersloket stelt onder het kopje wat kunt u zelf doen:

Op verschillende manieren kunt u koplopers helpen hun voortrekkersol te vervullen. Vaak lijkt het eerst alsof er vooral geld nodig is. Maar met naamsbekendheid, een aanbeveling, het juiste contact of een eerste, avontuurlijke klant zijn koplopers soms meer geholpen dan met subsidie. Veel koplopers ‘denken met hun handen’ en spreken niet de taal van de overheid. U kunt als tolk of makelaar optreden, of u kunt naar aanleiding van signalen van koplopers bestaand beleid of een interpretatie van beleid intern ter discussie stellen.

Het is jammer dat er nog geen MyC4 achtig systeem voor Nederlandse mkb-bedrijven bestaat, anders had ik wel een bestemming geweten voor (een deel van) mijn spaargeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: