Naar aanleiding van de kersttoespraak van Beatrix

Na een berg commotie heb ik vanmorgen toch ook maar de kersttoespraak van Beatrix gelezen. Meestal komt het daar met alle familiedrukte niet van. Uit de reacties op internet begreep ik echter dat het de kersttoespraak ook inging op het effect van internet op de samenleving. En dat is nou net één van de onderwerpen waar we het bij Ambtenaar 2.0 over hebben.

Kersttoespraak

In haar kersttoespraak is onze koningin nogal negatief over de effecten van internet op onze samenleving. Naar mijn mening (en die van vele andere Nederlanders) onterecht. Wilfred Rubens heeft Bea zelfs een al een workshop sociale media aangeboden,  op Molblog stond een kritische reactie van Egbert Jan van Bel en op de site van het AD lees ik dat Hyves Beatrix een account heeft aangeboden. De meerderheid van de lezers van het AD is het ook niet eens met de Koningin dat internet afstanden vergroot. 55% van de bijna 14.000 stemmers op de poll vindt dat er niks mis is met sms’en en chatten. Zo’37% meent zelfs dat Beatrix zich hier niet mee bemoeien. Een krappe minderheid (45%) staat achter de woorden van de koningin.

Daarmee ligt de reactie van de lezers van het AD in lijn met die van Amerikanen, zoals blijkt uit recent onderzoek van Pew Research Centre for the People and the Press. De top 4 van meest positieve veranderingen uit het afgelopen decennium bestaat uit mobiele telefonie, groene produkten, email en internet. Ook de opkomst van blackberry’s/iPhone’s en online shopping wordt positief beoordeeld. De meningen over sociale netwerksites en blogs zijn verdeelder, maar nog steeds is het aantal mensen dat sociale netwerksites en blogs een positieve ontwikkeling vind groter dan het aantal dat het een negatief vind.

Verschil in leeftijd

Bij het bekijken van de verdeling per leeftijdscategorie viel mij op dat vooral 50 plussers sociale netwerksites en blogs maar niks vinden, vanaf 65 stijgt de waardering van sociale netwerksites juist weer. Terwijl jongeren een groeiende afkeer van email krijgen, jongeren zijn echter veel positiever over sociale netwerksites en blogs. Wat dat betreft past de negatieve reactie van Beatrix meer bij de reactie van mensen richting pensioen gaan. Of zou dat juist de reden van haar negatieve reactie zijn en ontdekken mensen de geneugten van sociale netwerksites pas als ze daarmee na hun pensioen hun contacten met voormalige collega’s blijken te kunnen onderhouden?

Ook dichter bij huis blijkt uit het jaarverslag 2007 van het Sociaal Cultureel Planbureau dat voor ouderen die internet gaan gebruiken een wereld opengaat en voelen 70 plussers die online zijn zich minder eenzaam (beide via Claire Vaessen).

Pew onderzoek via @twitstats en Wir Sprechen Online. Afbeeldingen overgenomen van Pew, rapport hier te downloaden als pdf.

Dit bericht is ook op Ambtenaar 2.0 gepost onder de titel Naar aanleiding van de kersttoespraak van Beatrix.

  1. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by krispijnbeek: New blog post: Zou Beatrix dit Pew onderzoek al kennen? http://www.krispijnbeek.nl/?p=3289

    Like

  2. […] en blogs een positieve ontwikkeling vind groter dan het aantal dat het een negatief vind, aldus Krispijn Beek Toch heeft Koningin Beatrix hier wel degelijk een aandachtspunt gemaakt. Hoewel zij een […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.