Kan cleantech ons gedrag beïnvloeden?

Dat is de vraag die Stephen Marcus van de Cleantech Group in een 2-delig blogpost probeert te beantwoorden. In het eerste deel gaat hij in op psychologische barrières voor milieuvriendelijk gedrag, en op manieren waarop cleantech ons kan helpen die barrières te overwinnen. Een interessante vraag als je bedenkt dat 26 tot 36 procent van ons energieverbruik thuis afhangt van de wijze waarop we apparaten gebruiken en niet van de energie-efficiency van het apparaat zelf.

Daarmee sluit Stephan Marcus aan bij de Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini die voor het Amerikaanse Congres heeft verklaard dat het rendement van milieubeleid fors omhoog kan door inzichten uit de psychologie beter toe te passen, zie ook dit eerdere bericht. Ik ben bezig aan het boek Invloed van Cialdini dus ik kom er in 2010 zeker op terug.

In het tweede deel geeft Stephan Marcus voorbeelden van cleantech bedrijven die de tactieken om psychologische barrières te overwinnen toepassen in hun produkten of diensten. Er zitten weinig Nederlandse & Europese voorbeelden tussen, maar ik kan me niet voorstellen dat die er niet zijn. Zo ken ik via Amsterdam 2.0 wel een voorbeeld voor energiebesparing van Creative Labs in Amsterdam.

Bij deze dan ook de vraag aan de lezers van dit bericht: welke Europese / Nederlandse bedrijven hanteren slimme tactieken om milieuvriendelijk (of zo je wilt duurzaam) gedrag te stimuleren?

0 gedachten over “Kan cleantech ons gedrag beïnvloeden?”

 1. Dank voor de post!
  Bedoel je specifiek cleantech bedrijven?
  En ook anders zou ik wel uuuuuren kunnen doorgaan over voorbeelden van Nederlandse initiatieven.
  Zie mijn reactie bij Amsterdam 2.0 over specifiek energiebesparend gedrag:
  “Ja, nog meer tips van Hollandsche bodem:
  http://www.wattcher.nl (van Innovaders)
  http://www.klimaatstraatfeest.nl (ok, niet zo social media, maar wie weet gaat dat nog veranderen aankomende versie)
  Nieuw: http://www.groeneburen.net
  Oud: Ecoteams, superbewezen, onderzochte methode uit de niet social media tijd, maar daar gaat verandering in komen http://www.globalactionplan.nl/over_gap/onderzoek/publicaties

  en natuuuuurlijk http://www.treemagotchi.nl :- ). Wei von Treemagotchi hebben met alle hier genoemde initiatieven contact en we zijn snode plannen aan het maken om elkaar zo goed mogelijk te versterken. Wil de gemeente Amsterdam niet meepionieren in echte effectieve gedragsverandering?

  Van Engelsche bodem;
  http://www.onzo.co.uk

  Like

 2. en deze:

  SAVE ENERGY is an European Project (CIP-ICT-PSP-238882 PROJECT) that will address the challenge of behaviour transformation through the use of ICT (serious game and real time information) as an enabler of energy efficiency in five Public building in five European cities – Helsinki, Leiden, Lisbon, Luleå and Manchester.

  http://www.ict4saveenergy.eu/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.