Supermarkt Plus over op 100% Fair Trade bananen

Terwijl de ene supermarkt in 2009 nog riep dat ze een wet op duurzame produkten wil laat de ander in 2009 zien dat ze ook in 2010 hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Plus scoort al een paar jaar erg goed in de Eko-tellingen van Milieudefensie en laat met de aankondiging dat ze vanaf 2010 overstappen op 100% Fair Trade bananen zien dat ze de ambitie hebben die positie te behouden. Albert Heijn mag met de lancering van Puur & Eerlijk een stap in de goede richting hebben gezet, maar Plus is al een stapje verder door in 2010 als eerste Nederlandse supermarkt volledig over te gaan op 100% Max Havelaar bananen.

Welke supermarkt volgt en slecht het boodschappenbolwerk?

 1. Een dikke plus voor de Plus! Helaas zit er geen Plus winkel hier in de buurt, anders hadden ze er een trouwe klant bij. Hulde en nu maar hopen dat de rest volgt.

  Like

 2. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by krispijnbeek: New blog post: Supermarkt Plus over op 100% Fair Trade bananen http://www.krispijnbeek.nl/?p=3309

  Like

 3. @Frank Rozendaal
  Da’s dan weer jammer, blijven vragen aan die supermarkt bij jou in de buurt zou ik zeggen. Zelf ben ik wel een Plus en Albert Heijn op loopafstand. De keus daartussen is op dit moment niet zo moeilijk moet ik eerlijk zeggen. Behalve dan voor biologische vanille yoghurt, die is lekkerder van de Appie Hap 😉

  Like

 4. @krispijn Maar wat is er mis met Rainforest Alliance gecertificeerde banaantjes van Chiquita bij de AH? Jammer dat dat keurmerk niet bij de EKO/fairtellingen worden geteld, net als Utz niet. En jammer dat supermarkten via dat kanaal niet beloond worden voor hun progressie/verduurzaming van de keten. Die keurmerken zorgen ervoor dat ‘direct’ grote volumes duurzamere producten in de schappen liggen, en daarmee een grote groep boeren en plukkers een beetje fijner werk of zelfs leven hebben.

  Like

 5. @Egon
  Wat mij betreft niks mis met Rainforest Alliance, ben ik onvoldoende bekend mee om me over uit te laten. Utz vind ik zeker een stap vooruit, maar daarvan weet ik dat het in ondersteuning van boeren minder ver gaat dan Max Havelaar.

  Ik heb overigens nog niet gehoord van Albert Heijn dat ze 100% overgaan op Rainforest Alliance bananen. Of heb ik die gemist (volg ook niet alles). Bij Albert Heijn heb ik me vooral verbaasd over de oproep voor een wet op duurzame producten, terwijl Albert Heijn in Nederland marktmacht genoeg heeft om veranderingen voor elkaar te krijgen in hun toeleveringsketen en bij de consument. Half Nederland loopt ook rond met allerhande verzamelspeeltjes van de Appie Hap…

  Wat betreft het belonen van progressie door supermarkten ben ik het helemaal met je eens. Wat dat betreft schieten de eko-tellingen van milieudefensie wel een beetje te kort. De ontwikkelingen in de VS waarbij Wal Mart een wereldwijde duurzaamheidsindex wil ontwikkelen het sustainability consortium vind ik wat dat betreft interessanter. Vooral omdat daar ook hele grote leveranciers meedoen, zoals Unilever en Procter & Gamble.

  Zie ook mijn eerdere berichten daarover:
  Van boodschappenbolwerk naar duurzaamheidsbolwerk?
  First thoughts about the Wal-Mart sustainability index

  Like

 6. @krispijn
  J, thanks. Heb je blogs gelezen. Ik zal de bananen eens gaan tellen bij mijn Appie :- ) Overigens, ik neem aan dat jij wel ergens die workshop op 18 feb van LNV ‘Duurzaam 3.0,
  workshop Nieuwe Media & Duurzaamheid’ voorbij hebt zien komen. Ik moest direct aan jou denken. Als niet, naar welk emailadres kan ik het sturen?

  Like

  1. Bananen tellen, nou eens per jaar vind ik ruim voldoende. Assortiment op internet inclusief aandeel per certificaat, of raakt dat teveel vrijwilligers die dan weer gaan rondhangen ? 😉

   Workshop duurzaam 3.0? Nee nog niet langs zien komen, misschien dat ie wel op het rijksduurzaamheidsnetwerk staat. Beetje druk, dus heb al tijdje niet zo goed op de komende evenementen daar gelet. Klinkt wel interessant, benieuwd wat de plannen daarvan zijn en of ze dat samen met Ambtenaar 2.0 organiseren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: