Bernard Wientjes: 'innovatie is duurzaamheid, of duurzaamheid is innovatie'

Bernard Wientjes, de voorzitter van VNO-NCW, sprak op 19 januari tijdens de Big Improvement Day. De eerste minuten gaan over wat verkeerd gaat in Nederland. Vanaf minuut 4 wordt ’t m.i. interessanter als Wientjes praat over duurzaamheid, innovatie en kansen voor het Nederlands bedrijfsleven. De drie terreinen die hij ziet als kansrijk:

 1. Water en klimaatadaptatie, oftewel landen helpen zich te beschermen tegen de stijgende zeespiegel;
 2. Biofuels, waar hij ook de kennis van de WUR noemt;
 3. Logistiek, maar dan wel met de meest duurzame haven ter wereld.

De meest opmerkelijke quote (in mijn ogen):

Uitsluitend innovatief ondernemerschap kan de oplossing bieden om weer tot economische groei te komen. Bij elke ondernemer in Nederland is duidelijk dat innovatie alleen maar kan op basis van duurzaamheid. Eigenlijk is het woord innovatie duurzaamheid geworden, of duurzaamheid is innovatie.

Duurzaamheid gaat volgens Bernard Wientjes niet alleen over moreel ondernemerschap. In de toekomst is innoveren op basis van duurzaamheid, volgens Wientjes, het verschil tussen dood en leven. Niet alleen voor onze aarde, maar ook voor ondernemingen. De uitspraak van Wientjes gaf op twitter positieve reacties:

Nooit gedacht dat ik Bernard Wientjes zo’n koning zou vinden #mooiewoorden #BID #bid10 #duurzametoekomst

ivonederpelt

Maar was ook aanleiding tot kritische vragen:

@krispijnbeek En hoe gaat VNO-NCW daartoe empoweren? Heeft Bernhard Wientjes daar ook visie op.? #yam #bid10


rpgeradts

Kijk en oordeel zelf.

Kroonrede Bernard Wientjes (VNO-NCW) – Big Improvement Day (BID) 2010 from FunnelVision on Vimeo.

Met dank aan Visie Nederland & FunnelVision voor het (mogelijk) maken van de video.

 1. hoi krispijn,

  hier een mooi berichtje over china. Kunnen we in Nederland wat van leren:

  http://trueslant.com/jeffmcmahon/2009/12/28/china-renewable-energy/

  groet,

  mattheus

  Like

 2. @mattheus van de pol
  Boeiend motortype. Ben benieuwd wanneer die gereed is voor commercieel gebruik.

  Like

 3. @mattheus van de pol
  ja, China, India, het Midden Oosten, het gaat hard in andere delen van de wereld met de ambities voor verduurzaming van de economie. Hoe het in de praktijk uit gaat pakken is natuurlijk even afwachten.

  Als de hoogte van de investeringen in clean tech een indicatie vormen, dan hebben China en India die in 2009 op peil weten te houden, terwijl ze wereldwijd met 33% gedaald zijn. Zie het persbericht CleanTech.com.

  China is in mijn ogen al een tijd onterecht het zwarte schaap. Een paar jaar geleden werd al duidelijk dat het Chinese milieubeleid langzaam, maar zeker vorm begon te krijgen. En dat China bezig is aan een inhaalslag op gebied van milieubeleid. Vooralsnog lijkt dat niet ten koste van de economische ontwikkeling te gaan.

  Like

 4. […] Bernard Wientjes: ‘innovatie is duurzaamheid, of duurzaamheid is innovatie’ – Krispijn Bee… ‘ In de toekomst is innoveren op basis van duurzaamheid, volgens Wientjes, het verschil tussen dood en leven. Niet alleen voor onze aarde, maar ook voor ondernemingen ‘ […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: