Spark Africa – Investeren in Afrika vanuit de luie stoel – Afl. 10

Vorig jaar ben ik benaderd om een interview te geven met Africa Interactive voor de serie Spark Africa. Een bijzonder interview, want ook een van de ondernemers waar ik in heb geïnvesteerd is geinterviewd. Het betreft Kivure van Bijouterie de la Ville in Rwanda.

Het interview is ook te vinden op Nu Zakelijk.

Spark Africa – Investeren in Afrika vanuit de luie stoel – Afl. 10 from Africa Interactive on Vimeo.

Beleggen in Afrikaanse ondernemingen was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen die als durfinvesteerder actief waren op het continent, en voor particulieren die aandelen kochten van speciale Afrika-fondsen. Maar via de website ‘MYC4’ is het nu voor iedereen mogelijk direct te investeren in bedrijfjes in Afrika, en te verdienen aan de rente.

Via MYC4, een Deens initiatief, verstrekken investeerders van over de hele wereld leningen aan kleine ondernemers in zeven Afrikaanse landen. In deze video wordt de investering van een Nederlander in een Rwandeze zilversmit gevolgd.

Zilversmit Kivure runt de Bijouterie De la Ville in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Met enig succes: hij heeft inmiddels drie mensen in dienst. Dat heeft hij niet aan de lokale banken te danken. Die zijn terughoudend met het verstrekken van leningen aan kleine ondernemers, of rekenen torenhoge rentes. Ze vinden de risico’s te groot.

Krispijn Beek uit Rotterdam is één van de investeerders in Kivure, samen met anderen heeft hij ervoor gezorgd dat de zilversmit zijn lening rond kreeg. Beek heeft geld gestopt in 70 bedrijven, meestal de minimum inleg van 5 euro per keer. Om zijn risico te spreiden.

Via het biedsysteem van de MYC4 website onderhandelen de investeerders en de ondernemers over het rentepercentage van de totale lening. Dit percentage, dat in totaal op kan lopen tot tientallen procenten door allerlei kosten voor transacties en tussenpersonen, is vaak voordeliger dan die van de locale banken. Het rentepercentage dat de ongeveer 17.000 MYC4-investeerders ontvangen is gemiddeld 13%.

Zie: http://www.myc4.com

Zelf doen?

Zelf rechtstreeks investeren in Afrikaanse ondernemers? Kijk ‘ns op MyC4, Zidisha of Kiva.

PS zelf investeren is wel wat riskanter dan een bank, al zou je daar de afgelopen jaren in sommige gevallen aan kunnen zijn gaan twijfelen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.