Naar aanleiding van een gesprek met Pieter Jan de Bree stelde ik vanavond deze vraag op twitter:
Wie kent inspirende visies op duurzame samenleving (naast @urgenda) ? Geen de wereld vergaat koop een spaarlamp verhalen svp #durftevragen
Hieronder een bloemlezing van de resultaten. Met dank aan Ernesto Spruyt, Wouter de Heij, GreenJumpNL, Ruben Gerardts en Nico Schouten:
- De Kloppende Keuken: transparant communiceren over duurzaam voedsel
- Top BV electricity based economy (geen andere link gevonden)
- De Kritische Optimist
- Transition Towns: Voorbereiden op een leven na peak-oil
- Brithdir Mawr Community
- Rifkin: waterstofeconomie & biosfeerpolitiek.
- Jean Paul van Soest: Stad van Morgen
- Update via Derk Loorbach: World Business Counsel on Sustainable Development: Vision 2050
Mijn persoonlijke online bronnen van inspiratie:
- No Impact Man
- Alle deelnemers van de Innovatie 2.0 community, alias Community of Talents
- Rijksduurzaamheidsnetwerk (ok, niet echt een overkoepelende visie te noemen)
- Urgenda Visie 2050 (pdf)
- 7 Days of inspiration (vanaf 11 februari vind je hier meer informatie, voor zover ik zelf al weet wat het gaat inhouden 😉
Ik zal binnenkort ook weer eens een lijstje met leestips plaatsen.
Aanvullingen? Laat ze achter in de reacties.
Social comments and analytics for this post…
This post was mentioned on Twitter by krispijnbeek: New blog post: Lonkende perspectieven voor duurzaamheid (speciaal voor @pjdebree 😉 http://www.krispijnbeek.nl/?p=3436…
LikeLike
Goede bruikbare post..thnx allemaal.
Ik mis nog een verhaal over de manier waarop nieuwe communicatietechnologien gaan bijdragen aan het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken. Rifkin zegt er wat over maar wordt niet echt concreet. Wellicht een leuke aanvullende vraag. Ik ben er in ieder geval op aan het broeden. GR JW
LikeLike
@Jan Willem van de Groep
Beste Jan Willem,
Dank en graag gedaan.
Voor wat betreft je vraag over nieuwe informatietechnologie en duurzaamheid daar heb ik in het verleden zelf ook al een aantal keer wat over geschreven. Zie bijvoorbeeld dit bericht over open, transparant en duurzaam, of deze over de Leefbaarometer. Het zijn nog geen uitgekristalliseerde verhalen/visies, maar wellicht wel een aanknopingspunt.
Het boek Groene Intelligentie van Daniel Goleman biedt ook een goed aanknopingspunt voor een visie op informatietechnologie en duurzaamheid. Ik ben er nog niet aan toegekomen om een stukje over dat boek te schrijven.
Ik ben ben benieuwd naar je eigen aanzet voor de samenhang tussen duurzaamheid & nieuwe technologie.
LikeLike
Hoi Krispijn,
Naast initiatieven heb je ook een managementmethodiek nodig om te verduurzamen.
Dat kan m.i. het beste o.b.v. een aanpak die niet Newtoniaans en ook niet militair geinspireerd. Dan kom ik uit bij complexiteitstheorie.
Wat je verder nodig hebt is een nieuwe visie op communicatie. Niet langer is informatie daarvoor de basis, maar impact op de ontvanger. De vraag is daarbij wat de ontvanger heeft begrepen uit de boodschap. Dan kom ik uit bij neuro-science en met name patroonverwerking door het brein (die overigens in niets lijkt op de ICT variant, dus haal die niet door elkaar).
Tenslotte, door alle sociale verknoping en globalisering/virtualisering van contacten is het heel verstandig om een abstracte theorie van stal te halen die kijkt naar de basale gedragingen van mensen: sociologie en antropologie.
Als je die drie zaken samenbrengt (complexiteitstheorie, neuro-science en sociologie/antropologie) komt je uit bij een aanpak/methode die narrative sensemaking heet. Zie http://www.cognitive-edge.com.
Hiermee kun je drie dingen heel goed:
– Het in beeld brengen van de huidige situatie. Dat klinkt flauw, maar gaat in feite over het achterhalen van wat zo mooi “het evolutionair potentieel van het heden” heet. Als je dat weet kun je namelijk heel gericht bepalen WAAR verandering wel of niet slagingskans heeft. Dat scheelt dus BAKKEN geld als het gaat om innovatie, marketing/propaganda en vooral onderzoeks/consultancykosten.
– Het achterhalen van impact op het systeem. Zowel door krachten van buiten als door eigen initiatief. Je kunt zo real-time impact-based managen en dat is niet alleen veel effectiever, het is ook veel goedkoper en voorkomt hoge faalkosten. Hiermee kan de overheid die gewenste 20% kostenbesparing behalen EN tegelijkertijd de kwaliteit van het apparaat verhogen. Je gaat namelijk heel effectief intervenieren en kunt heel snel ongewenste effecten opsporen en bijsturen/wegnemen/onderdrukken. Dat scheelt me een partij resources!
– Dit alles vloeit voort uit de visie op ICT en informatie die hierachter zit. Niet de mens als verlengstuk van en radertje in het (informatie)netwerk/systeem, maar een menselijk betekenisgevingsnetwerk dat geholpen (augmented) wordt door ICT. Ambiguiteit en meerdere perspectieven op de werkelijkheid geven nu juist de robustheid en flexibiliteit die veel ICT oplossingen ontberen. M.i. is deze aanpak daarom zeer geschikt voor het managen van transities, zoals duurzaamheid voor voedsel, energie, bereikbaarheid, etc, etc. Ik hoef hier het rijtje hardnekkige uitdagingen die we in NL/WUE/het westen hebben niet te herhalen denk ik.
LikeLike