Column Magazine Duurzaam Gebouwd: Pakketje techniek

Onderstaande column is in februari 2010 in het magazine van Duurzaam Gebouwd gepubliceerd

De afgelopen maanden heb ik weer heel wat recepties afgelopen. De meest opvallende uitspraak tijdens zo’n receptie was van Jan Rotmans tijdens de nieuwjaarsreceptie van Urgenda. Hij stelde dat voor Euro 20.000 een bestaande woning energieneutraal te krijgen is. Een mooie uitspraak, maar op de vraag: ‘waar koop ik zo’n pakketje’, heb ik het antwoord helaas nog niet gekregen. Wel werd een aantal technisch hoogwaardige oplossingen gepresenteerd waarmee de gebouwde omgeving energieneutraal te krijgen is.

Ik ben dol op al die techniek, laat ik daar eerlijk in zijn. Ik kan enorm genieten als ik op 1001 klimaatoplossingen kijk en zie wat er allemaal al mogelijk is. Alleen willen mensen ook nog wonen in een huis vol techniek?

Bedrijven die technische oplossingen voor duurzaam bouwen aandragen zouden er goed aan doen om een paar jaar in de leer te gaan bij Apple. Dat bedrijf is de afgelopen tien jaar zelden de eerste op de markt geweest bij de introductie van nieuwe producten, het was echter wel telkens het bedrijf dat de markt op z’n kop zette… Van iPod, tot iPhone, en van muziek- tot telecomindustrie.

Ook de natuur kan een bron van inspiratie zijn om zonder de nieuwste technische snufjes huizen te bouwen die aangenaam zijn om in te wonen. De Romeinen konden vroeger ook huizen met een aangenaam binnenklimaat creëren zonder airco. Modernere voorbeelden kun je gratis vinden op internet, bv. bij de zogenaamde TED-talks. Begin bv. bij de bijdrage van Janine Benyus over biomimicri of die van Louise Vet over circulaire economie. Of verbaas je over Bjarke Ingels die een berg van een appartementencomplex bouwde in Kopenhagen en nu bezig is een woestijnachtig eiland in Azerbeidzjan om te vormen tot een vruchtbaar eiland door er een stad op te zetten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: