De utrechtste start-up CrowdAboutNow heeft deze week 100.000 Euro gewonnen. De website geeft tot nu toe weinig informatie over de opzet van het bedrijfs. Het artikel in De Nieuwe Utrechter biedt een klein kijkje in de keuken van CrowdAboutNow:
Via dit online platform kunnen Utrechtse starters met een idee voor een project zichzelf presenteren. Iedere bezoeker van de site kan vanaf een bedrag van tien euro in deze starters investeren. Een laagdrempelige en innovatieve financieringsvorm, vindt de jury.
Daarmee komt de site dicht in de buurt van bestaande crowdfunding/financing of peer to peer banking modellen die zich tot voor kort met name op microkrediet aan bedrijven in ontwikkelingslanden richtten, en het model dat ik zelf in gedacht heb. Denk daarbij aan Kiva, MyC4 of het recent gelanceerde Zidisha. De afgelopen maand zijn er echter ook soortgelijke initiatieven in het Verenigd Koninkrijk (Big Carrots) en Frankrijk (FriendsClear) gelanceerd. Ook heeft het Estse isePankur haar diensten uitgebreid richting financiering van het bedrijfsleven.
Nederland
Zelf heb ik de afgelopen weken ook verschillende gesprekken gevoerd (onder andere met Petra Kroon van Stichting Sociaal Ondernemen, Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk van stichting Greenwish, Rense Bos, Bastiaan Witvliet, Edgar Neo, Stephan Verveen, Mark Hillen en Pieter Jan de Bree) om te kijken of een crowdfunding initiatief voor sociaal ondernemers van de grond getrokken kan worden.
Door deze verkennende gesprekken, en met name de uitdagingen die daarbij naar voren kwamen ben ik extra benieuwd hoe CrowdAboutNow omgaat met regelgeving van bv. de AFM. Als ik dit artikel over Boober lees kan het zijn dat ze daar onderuit komen door zich enkel op kleinschalige particuliere investeerders te richten. Wat zonde zou zijn, want dan mis je synergie met bestaande financiers als banken (zie hier voor hoe ik daar over denk) en informal investors die in totaal meer dan 40.000 euro willen steken in bedrijven via een crowdfunding/financing platform.
Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig hoe ze het risicobeheer regelen. Krijgt CrowdAboutNow een eigen ratingafdeling, zoals Big Carrots? Gaan ze samenwerken met banken of ratingbureau’s, zoals MyC4, of hebben ze een andere methodiek bedacht? Volgende week heb ik een kennismakingsgesprek met 2 van de oprichters van CrowdAboutNow, dat is een mooi moment om vragen te stellen. En te kijken of er samenwerking met andere initiatieven mogelijk is.
Geef een reactie