Vandaag kwam ik een berichtje over het keurmerk ‘Kijk of het klopt’ tegen op Foodlog.nl. Het idee achter Kijk of het klopt is dat het niet moet gaan om criteria, maar om feiten. In de woorden van Dick Veerman:
Geef je bedrijven criteria (zogenaamde ‘integrale performance indicatoren’ en ‘indexen’), dan zullen ze die naar hun hand zetten en moeten mensen dat maar slikken. Feiten geven leidt tot innovatie en betere producten die de winkels uitvliegen omdat ze aantoonbaar beter mogen zijn op heel uiteenlopende en zelfs onvoorziene details. Het voorschrijven van criteria leidt tot cosmetische commercie omdat die betere producten alleen maar hoeven te voldoen aan een paar criteria of indexen. Dat is jammer, want van echte innovatie zullen bedrijven niet slechter worden, al moeten ze er wel even echt wakker voor worden. Het is zelfs dubbel jammer, want alles valt of staat met het gedrag van consumenten. Alleen als je mensen zelf laat nadenken, heb je kans dat ze ook verder gaan kijken naar wat ze doen en beter anders kunnen doen. Alleen zo betrek je ze weer.
Daarmee past dit initiatief ook bij het samenkomen van de trends van duurzaamheid, transparantie en openheid waar ik vorig jaar al over heb beschreven. Nu nog voldoende mensen vinden om bij te dragen aan Foodcyclopedia. Want het is de bedoeling dat burgers zelf bijdragen aan het verzamelen en checken van de gegevens. Crowdsourcing in optima forma, oftewel:
Een informatiemerk van, voor en door consumenten. Ook consumenten die overdag bij een voedselleverancier werken ….
En ambtenaren die in de avonduren ook meedoen.
En professoren die via de band willen spelen.
Maar alles onder het brandend zuiverende van alle Nederlanders.
Doe je mee?
Geef een reactie