Hoe maak je een pfd-bestand van de tweets van een event?

De microblogging tool Twitter wordt vaak ingezet door congresgangers om quotes van of opmerkingen over sprekers te maken tijdens een presentatie. Een organisatie die daarop voorbereid is geeft de deelnemers van te voren een hashtag, zodat de tweets bijvoorbeeld op een backchannel getoond kunnen worden. Of later in een tweetdoc verzameld kunnen worden. Ik heb wat vragen gekregen hoe je zo’n tweetdoc maakt. Dus hieronder een korte uitleg, want dergelijk informatie hoort niet in de mailbox te blijven hangen.

Hoe maak je een tweetdoc?

 1. Spreek een hashtag af of verzin een zoekterm die je wilt monitoren.
 2. Ga naar tweetdoc.org en kies create tweetdoc.
 3. Vul een zoekterm in waarvan je de tweets wilt hebben.
 4. Geef het document een naam.
 5. Beschrijf de inhoud van je document.
 6. Steld desgewenst de geavanceerde opties in (datum range, layout, aantal tweets, openbaar document of niet, en chronologische volgorde).
 7. Klik op create tweetdoc en wacht af.
 8. Tweet de link naar je document rond, of download de pdf en verspreidt of upload het document naar eigen keuze.

Er schijnen inmiddels ook andere tools dan tweetdoc beschikbaar te zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee. Andere ervaringen, aanvullingen? Laat ze achter in de reacties.

Toepassingsvoorbeeld: Economie en moraliteit

Het Ministerie van Economische Zaken, mijn werkgever, heeft tijdens het seminar over economie en moraliteit van 10 maart 2010 ook geëxperimenteerd met een hashtag. Of de tweets ook op een backchannel zijn getoond weet ik niet, want ik was zelf vrij op de dag van het seminar. Ik heb wel een tweetdoc gemaakt van de tweets met de gebruikte hashtag (#ecenm):
Seminar Economie en Moraliteit

4 reacties op “Hoe maak je een pfd-bestand van de tweets van een event?”

 1. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Bart: Hoe maak je een pfd-bestand van de tweets van een event? http://ff.im/-iAyS1

  Like

 2. Ik vind http://www.Storify.com ook wel een leuke tool. Ziet er ook leuk uit, de tweetjes op een rij, met comments ertussendoor (inclusief links). Voor een wat meer geannoteerd verslag.

  Like

 3. @dorineruter Klopt. Storify is zeker een leuke nieuwkomer. Ook al een paar hele mooie voorbeelden gezien van verslagen die je daar mee kunt maken. Geeft een stuk meer mogelijkheden dan Tweetdoc. Nu nog een keer tijd vinden en aanleiding hebben om Storify te gaan testen 🙂

  Like

 4. […] Hoe maak je een pfd-bestand van de tweets van een event? – Krispijn Beek Nuttig artikel over hoe je een PDF document – bijvoorbeeld als backup – maakt van een serie tweets. Heel handig bijvoorbeeld om na afloop van een conferentie alles nog eens rustig na te kunnen lezen […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: