Column Magazine Duurzaam Gebouwd: Mist de bouw een ketenregisseur?

Onderstaande column is in april 2010 in het magazine van Duurzaam Gebouwd gepubliceerd

De afgelopen maanden heb ik een berg onderzoeksrapporten doorgespit, waaronder een onderzoek van Ecorys over de concurrentiekracht van de Europese eco-industrie, waartoe ook duurzaam bouwen wordt gerekend. Een opvallende conclusie vond ik dat in de eco-industrie vaak geen ketenregisseur aanwezig is.

Deze conclusie gaat volgens mij niet op voor de Nederlandse bouw, aangezien het aantal huizen dat particulieren zelf ontwerpen gedaald is van 17% naar 10% (NRC 2-1-2010). Architecten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties ontwerpen naar ik aanneem de overige 90%.

De bouwsector heeft daarmee in mijn ogen sterke ketenregisseurs. Een groeiend aantal gebruikt hun positie om de bouwketen te verduurzamen. Toch zijn er nog bedrijven die het lastig vinden om de meerwaarde van duurzaam bouwen aan de particuliere eindgebruiker uit te leggen. Volgens het rapport ‘Grenzen aan Groen?’ van CE Delft betalen huishoudens tussen de Euro 89 en 192 per ton CO2. Dat maakt zelfs CO2 opslag met een kostprijs van Euro 60 tot 90 per ton CO2 rendabel…

Misschien kunnen we het begrip duurzaam bouwen beter loslaten. Heb het liever over je huis als energiebron, of het ziekenhuis als leverancier van schone lucht. Want als Nederlandse bedrijven de uitlaatgassen van een gasmotor zover kunnen reinigen dat het van de arbo rechtstreeks een glastuinbouwkas in gepompt mag worden, waarom passen zorginstellingen die technieken dan niet toe? En als het bedrijfsleven de overheid vraagt in de bedrijfsvoering te werken met het begrip total cost of ownership, waarom lukt het dan niet om dat begrip richting andere eindgebruikers uit te dragen?

Gebruikte bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: