Update MyC4 juni 2010

De afgelopen maanden ben ik wat te druk geweest om veel aandacht te besteden aan de ontwikkelingen bij MyC4. Tijd om dat in te halen, want ondanks de problemen met Ebony zijn er interessante ontwikkelingen gaande bij MyC4.

Nieuwe providers

Een van de interessante ontwikkelingen is dat MyC4 een aantal nieuwe partners heeft binnengehaald. De meest interessante daarvan vind ik de samenwerking met FDB Afrikaanse leveranciers van deze supermarkt kunnen via MyC4 geld ophalen om te investeren in hun bedrijf, het kan daarbij gaan om geld voor uitbreidingen of kwaliteitsverbeteringen. Deense klanten van de supermarkt krijgen zo de mogelijkheid om vanuit Denemarken te investeren in de leveranciers van hun eigen supermarkt. De kwaliteit van de plannen van de ondernemers wordt beoordeeld door de supermarkt en door Growth Africa Capital (GAC). Dat zorgt er dus voor dat de betreffende ondernemers investeren in zaken waar de supermarkt om vraagt, en dat de plannen ook getoetst worden door een partij met verstand van de lokale omstandigheden (GAC). Een grote Engelse cacao inkoper biedt een soortgelijke mogelijkheid aan haar Ghanese cacaoboeren.

Als Nederlandse consument en investeerder op MyC4 ben ik benieuwd wanneer de eerste Nederlandse supermarkt of cacaoverwerker met een soortgelijke optie komt.

MyC4 als provider

Voor grotere bedrijven treedt MyC4 sinds een paar maanden zelf op als provider, ze kunnen via de site van MyC4 zelf een lening aanvragen (zie hier). De lokale provider en administrateur zijn er tussenuit gehaald. MyC4 volgt hiermee de strategie van Ashida dat ook zonder lokale tussenpartijen werkt, maar dat zich richt op kleinere ondernemingen en lagere bedragen. MyC4 ziet dit voorlopig als een proef.

Ontwikkeling van het platform

MyC4 ontwikkelt haar platform ook langzaam maar zeker verder. De pilot met een publiek toegankelijke API is vooralsnog niet heel erg geslaagd, omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Dat ligt mijns inziens meer aan de beperkte pilot, dan aan gebrek aan belangstelling voor de data die MyC4 beschikbaar stelt via de API.

Binnenkort breidt MyC4 de mogelijkheden voor bieden ook uit. Net als bij Ebay wordt het mogelijk om een range op te geven waarbinnen je wilt bieden. Bijvoorbeeld starten op 20% en automatisch opnieuw bieden tot een minimum rente van 15% wanneer je bod verwijderd wordt. Dat maakt het bieden een stuk minder arbeidsintensief en geeft meer mogelijkheid om tot een optimale rente te komen voor investeerders. De functionaliteit wordt ook toegevoegd aan de autobid functie.

Ebony fraude

Bij Ebony heeft MyC4 inmiddels de hoop opgegeven om zelf nog juridische stappen te kunnen zetten tegen de eigenaren. Het gerucht gaat dat de eigenaren van Ebony Kenya inmiddels ontvlucht zijn naar Zuid-Afrika, waar Kenya geen uitleververdrag mee heeft. De administratie van Ebony is zo gebrekkig dat er weinig mogelijkheden zijn om de leningen alsnog te innen bij de bedrijven waaraan uitgeleend is. Sommige van deze bedrijven betwisten ook ooit geld geleend te hebben via Ebony dus dat maakt het extra lastig. MyC4 heeft dan ook besloten deze zaak over te laten aan de Kenyaanse justitie.

Extra triest is dat de Kenyaanse advocaat van MyC4 een aantal weken geleden met z’n hele familie is vermoord, met als enige overlevende een dochter van 3 jaar. MyC4 was een aantal weken geleden aan het kijken of het mogelijk was een fonds voor haar opvoeding te vormen.

Mijn persoonlijke verlies door de Ebony fraude is ruim honderd Euro. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee of het mogelijk is om de eigenaren van Ebony in Nederland aan te klagen voor fraude. Zou wel interessant zijn, aangezien ik vermoedt dat Nederland en Zuid-Afrika vanuit historische banden wel een uitleveringsverdrag hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: