'Call in the Dutch' om preciezer te zijn: bel Schiedam

Afgelopen maandag las ik dat Sarah Palin die opmerking maakte tijdens een tv-interview over de olieramp in de Golf van Mexico. Wist ik veel dat ze niet ver van de waarheid zat. Dezelfde dag zat ik in een overleg met Ruud Koornstra, die vertelde dat hij met het Nederlandse Mammoet contact had. Mammoet beweert een oplossing te hebben die het lek binnen 2 weken kan stoppen. Volgens Ruud Koornstra (CEO van Tendris) is BP echter niet geïnteresseerd.

De afgelopen week ben ik druk geweest met andere zaken, maar op m’n vrije vrijdagavond heb ik me ‘ns wat meer verdiept in de ontwikkelingen. Het nieuws dat Mammoet denkt het lek te kunnen dichten en dat BP niet thuis geeft is inmiddels opgepikt door Quotenet.

Interessanter vond ik echter de vraag of er meer partijen tegen hetzelfde punt aanlopen als Ruud Koornstra & Mammoet. Dat blijkt het geval want op de site van InnoCentive (een bedrijf op gebied van open innovatie en crowdourcing van innovatie) kwam ik een stuk tegen dat eenzelfde beeld schetst. Ook InnoCentive geeft aan dat BP niet wil kijken naar de oplossingen die de InnoCentive community heeft aangedragen. Terwijl InnoCentive zegt de afgelopen weken samen met BP gewerkt te hebben om probleemstellingen te definiëren op de twee gebieden die volgens BP zelf prioriteit hebben:

They [BP] also indicated that two areas that they termed “real time problems” existed that would be vital to the clean up phase: remote sensing of oil and better skimming technology.  After discussions on the morning of Sunday, June 6th, our teams started working immediately as a top priority with BP in order to define very specific challenges to drive solutions to these problems out to our network and the rest of the world.

(…)

Why wouldn’t they proceed?  Particularly when these ‘real time problems” were identified by their own teams as priorities?  They said that “… the agreements BP would have to enter into with Innocentive are too complex and burdensome to add to already overstretched workdays.”  These agreements are simple, allow us to use BP’s name without InnoCentive taking on liability, and set the price of engagement at $0.  Overstretched workdays?  Really?

Ik ben niet in staat om technisch de voorstellen van de InnoCentive community te beoordelen, maar ik weet wel dat Mammoet geen oplossing aandraagt als ze er zelf niet 100% in geloven. Daarvoor zetten ze hun reputatie niet op het spel. Misschien toch tijd dat BP dit filmpje nog ‘ns bekijkt:

 1. Call in the Dutch, is zo wie zo al achterhaald, want direct vanaf het moment van de ontploffing is Smit Salvage uit Nederland al met de klus bezig.

  Like

 2. @Dennis
  dank voor de tip. Het deel dat Nederlandse bedrijven niet betrokken zouden zijn is dan duidelijk achterhaald. Smit Salvage, BP of andere betrokken bedrijven hebben naar mijn weten het lek niet weten te dichten totnutoe. De betrokkenheid van Smit Salvage biedt wellicht wel een alternatieve ingang richting BP om de oplossing van Mammoet onder de aandacht van BP te krijgen.

  Want dat was en is toch de eigenlijke boodschap van mijn bericht: dat BP lijkt te weigeren om samen te werken met bedrijven als Mammoet en InnoCentive die alternatieve oplossingen hebben voor het stoppen van het olielek in de Golf van Mexico of het opruimen van de olie. Zoals Don Tapscott schrijft n.a.v. een bericht op Fast Company:

  I find BP’s attitude unconscionable. If BP lacks the resources to vet the many ideas InnoCentive could send its way, then it should reach out to its competitors for added help. This spill is beyond BP’s issue; it is a crisis that should draw on the resources of the entire industry. Companies such as Shell and Exxon should make available their top engineers to help vet the suggestions from InnoCentive and other people and companies wanting to help. The Save the Gulf initiative by nGenera illustrates the correct belief that good ideas can come from anywhere. We can’t afford BP to try to do this alone.

  Dat er een Nederlands bedrijf is dat een oplossing denkt te hebben vind ik een mooie bijkomstigheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: