Werken accountants aan regels voor duurzaamheidsinformatie in jaarverslagen?

Environmental Leader meld vandaag op basis van een artikel in The Guardian dat de International Accounting Standards Board (IASB) werkt aan een voorstel om bedrijven te dwingen om naast financiële informatie, ook informatie over hun milieu- en sociale impact te publiceren. Veel bedrijven publiceren al dergelijke informatie, alleen is niet altijd helder hoe de cijfers tot stand komen en ontbreekt externe verificatie van de gegevens.

Deze ontwikkeling past in de beschrijving van David A. Lubin and Daniel C. Esty in Harvard Business Review van duurzaamheid als nieuwe megatrend. Het sluit ook aan bij de eis van de Amerikaanse beursautoriteiten (SEC) aan beursgenoteerde bedrijven om investeerders te waarschuwen voor serieuze risico’s van klimaatverandering voor hun activiteiten.

Het voorstel van de IASB hangt samen met de publicatie vandaag van het Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) onderzoek door de VN. Een rapport dat volgens de onderzoekers laat zien dat economische activiteiten grote schade aan de planeet toebrengen. Volgens Josh Bishop, auteur van het rapport en econoom bij de International Union for the Conservation of Nature:

This is about all businesses. People think of primary industries: agriculture, forests, fisheries, maybe mining, oil and gas. But we try to make clear things in this report interest also manufacturing, retail and financial services, tourism, accountancy.

De schade van bedrijven aan mens en milieu kan fors zijn. In The Guardian wordt geschat dat het voor de 3.000 grootste bedrijven ter wereld kan oplopen tot eenderde van hun jaarwinst. De invoer van regels waardoor deze schade in de jaarrekening terecht komt kan dus een behoorlijke impact hebben, op bedrijven, maar ook op investeerders en hun beslissingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: