Column Magazine Duurzaam Gebouwd: Op zoek naar een duurzame woning

Onderstaande column is in augustus 2010 in het magazine van Duurzaam Gebouwd gepubliceerd

Vorig jaar ben ik vader geworden, uiteraard van de allermooiste dochter ter wereld. Het huis waar we woonden was echter niet echt oudervriendelijk, laat staan kindvriendelijk. Een tweekamerappartement op 3 en 4 hoog, zonder lift… Dat betekende dus verkopen en verhuizen.

Bij het zoeken naar een nieuw huis viel het me weer op hoe weinig duurzaamheid bij de aankoop van een woning telt. We hebben verschillende nieuwbouwprojecten afgelopen die als duurzaam gepromoot werden. Bij de vraag welk energielabel de nieuwbouw kreeg was het standaard antwoord dat het voldoet aan de huidige EPC, maar bij de eerstvolgende aanscherping daarvan niet meer zou voldoen. Op de vraag of de bouwmaterialen dan duurzaam waren moesten de meeste verkopers de vraag schuldig blijven.

Op de websites met bestaande woningen telt duurzaamheid nauwelijks mee. Je kan veel inorfomatie vinden, maar de afstand tot het kinderdagverblijf, de wachtlijst, luchtkwaliteit, geluidshinder van verkeer of industrie, aantal inbraken in de buurt? Het is niet te vinden. Duurzaamheid van de woning zelf? Heel soms staat het energielabel vermeldt…

Op basis van inkomen en vermogen was de extra ruimte in de hypotheek voor verduurzaming van de woning zo geregeld. Wat me wel opviel, was dat de energiekosten van de nieuwe woning niet meetellen voor de financier en NGH. Dat het aanvullend deel van de hypotheek goedkoper had kunnen worden gefinancierd, mits we een forse labelsprong behalen met de verbouwing was onbekend bij de hypotheekadviseur en de makelaar.

Begin november krijgen we de sleutel. We zijn dan ook al druk bezig met het zoeken van een partij zoeken die waar kan maken wat alle hoge heren roepen: de techniek om bestaande woningen energieneutraal te maken is beschikbaar. Nu nog een partij die dat volledig regelt. Of wordt dat nog een paar jaar wachten tot General Electric dat op de markt brengt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: