Ministerie van Details

Wat zou er gebeuren als je in plaats van veel geld uit geven aan strategische zaken, je veel tijd en aandacht besteed aan de details? Dus geen dubbel budget, maar goed leesbare teksten, of eenvoudigere regels? Dus geen verdubbeling van het geld dat je krijgt voor het terugleveren van zonne-energie of subsidies op energiebesparing, maar zonnepanelen, zonneboilers en energiebesparende maatregelen (desnoods onder bepaalde voorwaarden) uitgezonderd van de welstandscommissie en de bouwvergunning? Zou dat passen in een easycratie?

Het levert in ieder geval een leuke TED-talk van Rory Sutherland op:

  1. Wat een lumineus idee! Een ministerie van details waar de uitdaging is met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk te bereiken. Dat stimuleert creativiteit en innovatie. De oplossing ligt vaak veel dichterbij dan gedacht.

    Like

  2. @Jacqueline Rempt
    Helemaal mee eens. In veel gevallen kun je een heel eind komen met weinig middelen. Of met simpele aanpassingen van regels. Neem bijvoorbeeld de kans dat een VVD-CDA kabinet aan de hypotheekrenteaftrek gaat zitten, die is vrij klein. Tegelijkertijd is de kans aanwezig dat een nieuw kabinet er over 4 jaar wel aan gaat morrelen. Dat blijft dus als een soort van zwaard van Damocles boven de woningmarkt zweven. Waarom dan geen deal aanbieden aan huizenbezitters: maak je huis energieneutraal, dan krijg je 30 jaar hypotheekrenteaftrek en garandeer de extra hypotheek via de NHG. Dan help je de bouw meteen ook een beetje uit het slop. Als een volgend Kabinet wel aan de hypotheekrenteaftrek wil gaan morrelen zal dat waarschijnlijk van linkser signatuur zijn. Alleen kunnen die toch moeilijk de hypotheekrenteaftrek gaan beperken van mensen die hebben geïnvesteerd in energiebesparing en duurzame energie? Dat zijn tenslotte ‘linkse hobbies’… Voor een rechtser Kabinet heeft dit ook ’t voordeel dat wanneer de emissies van huishoudens dalen er emissieruimte vrijkomt voor het bedrijfsleven. Dus die kunnen daarmee weer groeien, zonder de emissies per eenheid product te hoeven verlagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: