De verantwoorde wijnproeverij

Vorige week maandag hadden we met de directie een wijnproeverij. Het thema was message in a bottle = massage in a bottle. Oftewel biologische en fairtrade wijn koop je vanwege smaak en kwaliteit, en niet omdat de wijnboer zo zielig is.

Mijn tweet over het thema van de wijnproeverij werd door Jeroen Jansen van de ASN-bank negatief opgevat en als kenmerkend voor het denken over fairtrade en biologische wijn. Zelf zie ik dat anders, naar mijn mening is het een voorbeeld van de veranderende rol die duurzaamheid speelt binnen het departement. Toen ik 4 jaar geleden begon bij het Ministerie van Economische Zaken was duurzaamheid een geiten wollen sokken zaak. Het cluster waar ik werk (toen nog duurzame ontwikkeling inmiddels duurzaam ondernemen geheten) was daar een toonbeeld van met 4 mensen die in Wageningen hadden gestudeerd, maar gelukkig bekeerd waren tot de ‘echte’ economie

In mijn beleving (terecht of onterecht) was ik een van de weinige binnen EZ die in zijn dagelijks leven biologische en fairtrade producten kocht, bij een verantwoorde bank spaarde, groene stroom gebruikte en de auto de deur uit had gedaan. Inmiddels is dat dus zichtbaar gewijzigd, met een clusterleider industrie die uit zichzelf (dus niet gestimuleerd vanuit het cluster duurzaam ondernemen) een verantwoorde wijnproeverij organiseert. Die bovendien ook de moeite neemt om aan 80 mensen het verschil uit te leggen tussen Fair Trade (stelt naast sociaal, ook milieueisen), Eko, klimaatneutraal en biologisch dynamische productiemethoden*. Waarbij hij zelfs aangaf bij welk prijsniveau in de winkel je je kunt afvragen of je de wijnboer nog een fatsoenlijke prijs betaald…

En het moet gezegd, het waren zes uitstekende wijnen, in volgorde van proeven:

  1. Stellar Winery, Western Cape, Zuid-Afrika, Chardonnay, Chenin Blanc, Euro 8, EkoPlaza
  2. Fairhills, Western Cape, Zuid-Afrika, Sauvignon Blanc, Reservar, 2009, Euro 4,99, Albert Heijn
  3. Inycon, Sicilië, Italië, Grillo Organic, Euro 5,99, Gall & Gall
  4. Stellar Winery, Western Cape, Zuid-Afrika, Merlot, 2009, Euro 6, EkoPlaza
  5. San Fereolo, Piemonte, Italië, Dolcetto, Euro 11,25, Vinoblesse
  6. De Martino, Maipo, Chili, Cabernet-Malbec, Euro 7,95, Henri Bloem

Persoonlijk vond ik De Martino en San Ferolo de lekkerste, al begreep ik dat dat niet de termen is waarin je je op een wijnproeverij hoort uit te laten. Ach ja, ik hou me wel vaker niet aan de conventies zal ik dan maar denken 😉

* Bij biologisch dynamisch wordt ik zelf altijd wat lacherig, omdat ik dan moet denken aan de anecdote van een student die onderzocht of deze teeltwijze tot een hogere productieopbrengst leidde en daarvoor in z’n blote kont bij volle maan moest oogsten..

Ook geplaatst op het Rijksduurzaamheidsnetwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: