Column Magazine Duurzaam Gebouwd: Zuinig surfen

Onderstaande column is in oktober 2010 in het magazine van Duurzaam Gebouwd gepubliceerd.

In mijn vorige column vroeg ik me af waar de marktpartijen blijven die een totaalpakket bieden voor duurzaam verbouwen. En dan niet een beetje, maar gewoon een forse klapper richting zelfvoorzienend. Wat voor maatrgelen kan ik hiervoor treffen. Ik ging me eens verdiepen in de mogelijke maatregelen. De website van Milieucentraal vertelde me dat de terugverdientijd van een zonneboiler zonder subsidie zeker twintig jaar is bij de huidige energieprijzen.

Energielastenverlager.nl stemt al niet vrolijker over de technische mogelijkheden en al helemaal niet over de rekenkunsten van de makers van de website. De site komt met isolatie, een andere cv-ketel en zonne-energie of warmte. Een andere mogelijkheid is spaarlampen aanschaffen, dat bespaart € 74,-. Lekker duurzaam en innovatief zo’n kwikbolletje…

Bij een eenmalige investering van € 770,- kan ik € 86 per jaar besparen, lees ik op Energielastenverlager.nl. Doorlezen leert dat: “een huishouden met een onzuinige koelkast en vriezer gemiddeld € 215 per jaar aan elektriciteit betaald. Energiezuinige koel- en vriesapparaten kosten maar € 40 per jaar aan elektriciteit. De aanschaf van zuinige apparaten kan dus veel geld opleveren.” Maar degene die zegt dat € 215,- min € 40,-€ 86,- is, zal mijn bankier niet worden!

Van experts hoor ik telkens dat alle techniek voor duurzaam bouwen aanwezig is en dat het gaat om implementatie. Met de maatregelen op Milieucentraal, Meermetminder.nl en Engergielastenverlager.nl lukt dat me domweg niet. Ik hou me nog steeds aanbevolen voor een partij die in de praktijk waar kan maken wat de experts roepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: