De water voetafdruk #bad2010

Over 10 dagen is het Blog Action Day 2010. Dit jaar staat Blog Action Day in het teken van water. Ik had me voorgenomen om enkel een aantal Nederlandse bedrijven op het gebied van water in het zonnetje te zetten op mijn blog in aanloop naar Blog Action Day. Maar zondag las ik een artikel over de water voetafdruk in The Guardian. Ook een mooi staaltje Nederlands kenniswerk dat samenhangt met het thema van Blog Action Day, dus een goede aanleiding voor dit bericht.

De water voetafdruk is ontwikkeld door Arjen Hoekstra. Met de watervoetafdruk kun je berekenen hoeveel water er nodig is om producten die je koopt te produceren. Daarmee is het een aanvulling op de bekendere ecologische voetafdruk methode waaraan De Kleine Aarde veel werk heeft verricht. En zoals het Wereld Natuur Fonds deze bijvoorbeeld gebruikt voor haar Living Planet Report, of de verschillende methoden om de hoeveelheid CO2 die nodig is voor de productie van een product of dienst te berekenen.

Dat geeft naar mijn mening ook meteen de zwakte van de water voetafdruk. Het belicht maar een aspect van een product of dienst en versimpeld daarmee de discussie. Dat kan goed zijn om een issue op de kaart te zetten, het wordt anders als een dergelijke simplificatie ook het hele debat gaat beheersen, zoals bijvoorbeeld bij klimaat.

Het streven naar een duurzamere economie gaat voor mij om het zoeken naar synergie en samenhangt tussen verschillende duurzaamheidsthema’s. Bijvoorbeeld werkgelegenheid, lokale duurzame energie/warmte opwekking, schonere lucht in de stad, gezondere mensen. Of zorgen dat burgers door transparantie en open data een betere beoordeling kunnen maken van de werkelijke sociale en milieu impact van producten en diensten.

Eerlijkheidshalve wil ik hier wel aan toevoegen dat het WWF voor haar Living Planet Report naar meerdere aspecten van duurzaamheid kijkt.

 1. Beste Krispijn, goed dat je ook over water blogt! Ik ben het met je eens dat water slechts 1 aspect van duurzaamheid belicht. Aan de andere kant zijn er ook weer veel kanten aan water die andere duurzaamdeids thema’s raken. Water is een basisvoorziening, voor de mens en ook voor andere grondstoffen inclusief voedingsmiddelen. Het ligt ook aan de basis van vele eco systemen.
  Qua ‘economie’ en welzijn: investering van 1 $ in watervoorziening levert 50 $ economische voorspoed op in ontwikkelingslanden.

  Wat het zo ingewikkeld maakt is dat al deze aspecten met elkaar concurreren. Op heel veel plaatsen op de wereld is goed watermanagement daarom DE basis voor duurzaamheid.

  Mijn blog op 15 oktober zal hier over gaan.

  Else Boutkan
  http://www.elseboutkan.nl

  Like

 2. Beste Else,

  Dank, en helemaal met je eens dat water een basisbehoefte is die aan vele andere duurzaamheids thema’s raakt.

  Wat betreft de economische effecten van water in ontwikkelingslanden denk ik dat Nederlandse bedrijven een hoop goed werk doen. Zo ben ik een paar jaar geleden in Ghana geweest waar Vitens een contract heeft om het management van het nationale drinkwaterbedrijf te professionaliseren. Daar halen ze goede resultaten mee, minder lekkages, minder storingen en het drinkwaterbedrijf bereikt meer mensen met het water.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: