Gemeente Rotterdam sluit Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen

Op 7 september was ik op persoonlijke titel uitgenodigd om het duurzame debat Duurzame Kracht van de gemeente Rotterdam bij te wonen. Inmiddels zijn niet alleen het verslag en het twitterverslag beschikbaar, maar begint de gemeente Rotterdam ook concreet invulling te geven aan haar ambities. Het weblog Duurzaam Gebouwd meldt namelijk dat wethouder Alexandra Van Huffelen, Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte en wethouder Hamit Karakus, Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed met ruim 40 vastgoedpartijen een Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen heeft afgesloten.

In deze overeenkomst zijn de ambities en uitdagingen opgenomen waarvoor de partijen zich de komende jaren inzetten. In een eerdere overeenkomst uit 2008 werd vooral ingezet op CO2 reductie bij nieuwbouw, nu wordt van een brede definitie van duurzaamheid uitgegaan bij zowel bestaande bouw als nieuwe gebiedsontwikkeling en projecten.

Naast CO2 reductie gaat het om zaken als energie, water, afval, gezondheid, luchtkwaliteit (incl. NOx en fijnstof), landgebruik, buitenruimte, transport en management. Ook is het de ambitie Rotterdam groener en aantrekkelijker te maken.

Een mooie stap die past bij mijn persoonlijke mening dat duurzaamheid meer is dan energie en klimaat. En een stap die betekent dat ik mijn mening over het verschil in aanpak tussen Rotterdam en Amsterdam moet gaan herzien. Tot nu toe vond ik dat Amsterdam veel integraler te werk ging bij haar duurzaamheidsstrategie dan Rotterdam, met de Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen laat Rotterdam zien dat duurzaamheid ook voor de gemeente Rotterdam meer is dan CO2/klimaatbeleid.

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door krispijnbeek, Planeet GroenLinks. Planeet GroenLinks heeft gezegd: @krispijnbeek blogt: Gemeente Rotterdam sluit Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen: TweetOp 7 september … http://bit.ly/cncyUj […]

    Like

  2. Goed voor de stad en daar sluiten de plannen voor de Neuwe Kuip mooi bij aan!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.