EPA van ons eigen huis

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met het uitzoeken van de mogelijkheden voor energiebesparing en opwekking in ons nieuwe huis. We hebben een EPA advies laten uitvoeren, en verschillende offertes voor zuinigere cv-ketels, zonneboilers en zon-pv aangevraagd.

EPA Advies

Het EPA advies dat we via Vereniging Eigen Huis hebben aangevraagd was nuttig als basisinformatie, maar tegelijkertijd wel de grootste deceptie.Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het EPA advies en energielabel onder huiseigenaren niet aanslaan.

Ons nieuwe huis is met een C-label energiezuiniger dan ik had verwacht. Het spouwmuren hebben 7 centimeter isolatie en de vloer heeft 15 centimeter isolatie. Dat dat niet echt veel is valt te merken aan de voorschotnota van het energiebedrijf van Euro 206 per maand, Euro 105 voor gas en Euro 101 voor elektra. Dat is Euro 2472 per jaar. Niet echt wat ik in mijn hoofd heb bij een relatief energiezuinige C-label woning…

De deceptie kwam pas echt bij de maatregelen die de adviseur in zijn rapport op heeft genomen om energie te besparen. De twee pakketten die voorgerekend worden hebben een terugverdientijd van 19 jaar of meer. Het vervangen van de huidige VR-ketel door een HR-ketel in combinatie met een zonneboiler levert een B-label op en heeft een terugverdientijd van 19. De beglazing vervangen door HR++ glas voor en achter levert een terugverdientijd van 22 jaar op. Andere bouwkundige maatregelen zijn niet opgenomen in het energieprestatie advies.

Terwijl ik Jan Rotmans bij de nieuwjaarsreceptie van Urgenda nog hoorde zeggen dat je voor Euro 20.000 tot Euro 30.000 een bestaande woning energieneutraal kunt maken… Ook uit de hoek van de Energietransitie, Platform Gebouwde Omgeving, hoor ik telkens dat de technische maatregelen beschikbaar zijn. Mijn grote vraag blijft: komen er ook nog aanbieders voor?

Bij de terugverdientijden uit het EPA advies gelden overigens 2 kanttekeningen. Ten eerste is de terugverdientijd van een nieuwe keuken of badkamer mij ook niet bekend, waarmee ik wil zeggen dat het ook een kwestie van kiezen is. Bedrijven die energiebesparende of energieopwekkende maatregelen leveren zouden wat dat betreft eens wat betere marketeers in moeten huren. Of de presentatie van Rosalinde Klein Woolthuis (pdf) op het congres Kennis levert energie van Building Brains eens bekijken.

De tweede kanttekening is dat het EPA advies met richtbedragen lijkt te werken voor maatregelen. Zo kost een zonneboiler Euro 3600 en besparen we er volgens het EPA advies Euro 110 per jaar mee. Terwijl ik verschillende offertes heb aangevraagd. Sommige geoffreerde systemen kosten Euro 1500 tot Euro 2000 inclusief installatie en subsidie, terwijl andere systemen Euro 3500 tot 4500 kosten inclusief installatie en subsidie. De warmteopbrengst van de aangeboden systemen loopt ook sterk uiteen, het lijkt me dan ook sterk dat al deze zonneboilers ons Euro 110 per jaar aan besparing op gaan leveren. Daarvoor is er een te groot verschil in systemen en prijzen op de markt.

Zonneboiler en/of zon pv

Met een schuin dak op het zuiden ligt ons huis behoorlijk ideaal voor een zonneboiler of zon-pv. We hebben dan ook verschillende offertes aangevraagd voor het vervangen van de huidige cv-ketel (VR van 9 jaar oud) en de huidige zonneboiler (afgekoppeld door de vorige bewoners). Voor de cv-ketel hoeven we niet lang na te denken, alle 4 de offertes adviseren namelijke dezelfde HR-ketel. HRe ketels, of micro-wkk, vinden we nog te duur. Voor zover we informatie op internet kunnen vinden zijn ze ook pas rendabel bij een behoorlijk gasverbruik, terwijl we juist willen investeren in energiebesparing (gas niet gebruiken is tenslotte nog altijd het goedkoopst).

Voor de zonneboiler was het lastiger. Zelf installeren is mogelijk maar gelet op mijn kluskwaliteiten leek ons dat geen aanrader. Grofweg lagen er daardoor 2 verschillende opties op tafel. In alle gevallen betrof het Nederlands producten. Drie offertes betroffen een Solesta zonneboiler, met een warmteopbrengst van 3,1 GJ. Het voordeel van de Solesta is dat de boiler gevuld is met water. Dat is ook meteen het nadeel, want om bevriezing te voorkomen loopt het water uit de panelen als deze onder het vriespunt zijn.

De andere optie was een HR Solar zonneboiler, met een warmteopbrengst van 6,1 GJ. Het voordeel is dat deze glycol bevat, waardoor er geen kans is op bevriezing. Het nadeel is dat het systeem een stuk duurder in aanschaf is dan de Solesta. Naar onze persoonlijke inschatting is het rendement van de HR Solar zonneboiler in onze situatie beter dan van de Solesta.

Gezien de prijs zien we daarom voorlopig even af van de zonneboiler, want ons bouwdepot is ontoereikend voor het duurdere HR Solar systeem. Bovendien willen we even afwachten wat onze werkgevers aan ontslagrondes in petto hebben in 2011. De zonneboiler blijft wel op de verlanglijst voor 2011 staan.

Terzijde

Ik vraag me overigens wel af waarom alle zonneboilers afslaan op 80 tot 90 graden Celsius. Op de middelbare school heb ik altijd geleerd dat je met stoom stroom kunt opwekken. Dus waarom gebeurt dat niet bij een zonneboiler. Iemand een idee? Mij lijkt een  zonneboiler die boven de 100 graden Celsius komt vergelijkbaar met de concentrated solar systemen die Desertec wil gaan inzetten voor grootschalige stroomopwekking. Maar misschien dat ik er helemaal naast zit…?

  1. Ik heb zelf ook een HR-ketel aangeschaft via http://www.cvketel-weetjes.nl/artikelen/cv-ketel/cv-ketel-kopen.html en ik moet zeggen, het bevalt me prima! Hij is zelfs uitgeroepen tot cv ketel van 2010, dus kan niet stuk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: