Het effect van een zonneboiler bij vorst

Hoe veel warm water kun je zonder aardgas maken als het buiten vriest? Het antwoord is: best veel. Afgelopen week hebben we de 40 graden was bijna dagelijks kunnen doen met warm water van onze zonneboilers. Het voordeel van heatpipes boven vlakke plaat is dat er relatief weinig sneeuw op blijft liggen en dat de glycolleiding slechts over een korte afstand buiten loopt.

’s Nachts vriest er wel een behoorlijke ijslaag aan, maar die is ’s ochtends prima te verwijderen door een glas koud water over de de buizen heen te gooien. Het vrijmaken van 2 halve buizen scheelt meteen een volle graad in temperatuur. De resterende sneeuw smelt door de zon vanzelf weg.

Eindresultaat: 200 liter op dik 40 graden. Helaas hebben we een hoge temperatuurverwarming, als we lage temperatuurverwarming hadden waren onze heatpipes warm genoeg geweest om overdag ons huis warm te houden tijdens de afgelopen koudegolf.

Onze heatpipes in de winter Collector aardig op temperatuur Boiler lekker warm

5 reacties op “Het effect van een zonneboiler bij vorst”

 1. He Krispijn. Dit kan ik bevestigen. Onze 8m2 vlakke plaat collector maakt 300 liter 35-45 graden warmte tijdens de zonnige vorstdagen van vorige week. Wij hebben warmtewanden in het woonkamer en eetkamer gedeelte, die staan op … ongeveer 40 graden nu! Zo vrolijk worden wij hiervan!

  En…. hoe is het met Josie?

  Groeten!
  Amelie Veenstra

  Like

  1. He Amelie,

   Dat klinkt ook goed. Warmtewanden? Kan me er weinig bij voorstellen maar het maakt me wel nieuwsgierig. Wij staan op het punt om een paar zaken aan de verwarming aan te passen, omdat we momenteel op zolder geen verwarming hebben en daar onze werkkamer willen maken.

   Met josie gaat het goed. Heerlijk eigenwijs, dus dat is soms wat lastig. Aan de andere kant: ze is nog klein genoeg om op de kop in de prullenbak te stoppen 😉 Bij jou ook alles goed met de kleine?

   Like

   1. Hi! Wandverwarming is hetzelfde als vloerverwarming. Maar dan in de wand! Mail me anders, via LinkedIn ofzo. Dan bellen we even.
    Ken jij mensen in Blijdorp/bergpolder die ervring hebben met lokaal energiebedrijf opstarten? Groet! Amelie

    Like

    1.  Thanks! Heb je net een email gestuurd.

     Like

 2. […] In 2011 hebben we de cv-ketel vervangen en een zonneboiler geïnstalleerd. Jaarlijks levert onze zonneboiler gemiddeld zo’n 1.200 kilowattuur. Dat is ongeveer de helft van de benodigde energie voor het warme water dat we gebruiken. Logischerwijs doet de zonneboiler het beter in het zomerseizoen dan in de winter. Wat niet wil zeggen dat de zonneboiler dan niets doet, bij zonnig weer haalt onze zonneboiler ook bij vorst geregeld 40 graden Celsius. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: