Joepie: de Qbox is geïnstalleerd

Vandaag, ruim een week na het evenement HIER opgewekt, heb ik eindelijk de Qbox aan de praat gekregen. Het grote knelpunt daarbij was het ontbreken van een stopcontact in de meterkast. Een plek waar toch ruim voldoende elektriciteit voorhanden is, maar in ons geval geen stopcontact.

Nadat ik dat vandaag tijdelijk heb opgelost met behulp van een verlengsnoer en twee afgestofte powerplugs voor internet via de stroomkabels ging de installatie volstrekt probleemloos. Kwestie van stekkertjes er in en op de site van Qurrent aangeven welk type Ferrari meter we hebben (ik weet het daar hoort een s achter, maar geef toe een Ferrari meter klinkt beter dan een Ferraris meter 😉

De Qbox is van Qurrent, het bedrijf van Igor Kluin dat vorig jaar fuseerde met het We Generate initiatief van stichting Doen en de natuur- en milieufederaties. Vooralsnog gaat het apparaat bij ons het elektriciteitsverbruik bijhouden. Iets waar ik zelf ook al een tijdje mee bezig ben, maar eerlijk gezegd blijft het elektriciteitsverbruik nog steeds stijgen.

Daar baal ik behoorlijk van, want gloeilampen hebben we niet meer. Spaarlampen ook nauwelijks, enkel led en halogeen. Het is dus tijd om te gaan speuren naar andere verkwisters, dat blijkt soms lastig. Zo kwamen we dit weekend achter een een aantal apparaten die per dag ruim 1,5 kWh slurpen. Dat is op jaarbasis zo’n 700 kWh. Wat ruim 20% van ons elektriciteitsverbruik is, best veel voor een paar apparaten die 2 uur per dag gebruikt worden.

14 reacties op “Joepie: de Qbox is geïnstalleerd”

 1. Beste Kris,

  Vanaf februari/maart 2013 werkt de Qbox ook met smartplugs. Zo kun je je individuele apparaten uitlezen. Mochten er andere vragen zijn stel ze gerust via de website of andere media.

  Met vriendelijke groet,
  Tim Kreukniet
  Qurrent

  Like

  • Beste Tim,

   Dan wordt het vanaf februari/maart nog leuker om energie te besparen. Zeker als smartplugs zo slim zijn of worden dat je gedurende delen van de dag de apparatuur die er aanhangt kunt afsluiten.

   Ik ben ook benieuwd voor welke type stopcontacten de smartplugs bruikbaar worden. Onze mechanische ventilatie en ons keramisch fornuis zit namelijk op een speciale aansluiting. Maar dat ga ik vanaf februari/maart wel weer ontdekken 😉 Vooralsnog iedere avond kijken hoeveel sluipverbruikers ik uit kan krijgen.

   Like

 2. Beste Krispijn,

  Wist je overigens dat 60-65% van je energierekening (gas & elektra) opgaat aan gas. Hiervan
  wordt ongeveer 80% (!) verstookt om je huis te verwarmen. Ongeveer 55% van de totale energierekening gaat op aan het verwarmen van je huis. En dat in de 6 a 7 maanden dat het koud is in NL.

  Uit onderzoek door (voormalig) VROM blijkt dat 75% vd Nederlander het huis verwarmt tijdens afwezigheid. De belangrijkste reden: mensen begrijpen hun thermostaat niet, te ingewikkeld. Hierdoor past men het programma niet aan met als resultaat een onnodig verwarmt huis…

  i-Thermostat is bezig de oplossing hiervoor te ontwikkelen: via een online agenda kan de thermostaat worden geprogrammeerd. We zijn inmiddels in de beta fase en op zoek naar beta testers. We maken hiervoor gebruik van een soort crowd funding.

  Als je interesse hebt vertel ik je graag meer of kijk ff op onze website.

  Groet,

  Hans Kouwenhoven
  http://www.i-thermostat.eu
  hans@i-thermostat.nl

  Like

  • Goede vraag. Flauw antwoord: 0,8 Watt (dat is volgens mij het gebruik dat de handleiding aangeeft). Beter antwoord: hij hangt de komende dagen aan de verbruiksmeter die ik ooit van Alliander als relatiegeschenk heb gekregen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: