SolarGreenPoint: Caballerofabriek

logo-solar-green-pointEerder schreef ik al over het project van SolarGreenPoint op de geluidswal van de A20 bij het Terbregseplein in Rotterdam. Via het feedbackformulier binnen WordPress (dat ik pas vorige week ontdekte) ontving ik begin deze maand informatie over hun tweede project op de Caballerofabriek in Den Haag.

De investeringskosten bedragen bij de Caballerofabriek Euro 500 per paneel van 250 Wp. De jaarlijkse kosten voor onderhoud, beheer, verzekering en dakhuur bedragen 4,50 Euro per paneel. Dat maakt dat de berekening er anders uit komt te zien dan bij Terbregseplein. Als ik uitga van een jaaropbrengst van 200 kWh (80% van het piekvermogen, ik weet het vloeken in de kerk voor kenners van de materie) dan kom ik uit op een kostprijs van 12 Eurocent per kiloWattuur. Bij het huidige systeem van de energiebelasting (de verbruiker betaalt) komt de kostprijs inclusief energiebelasting dan op 24 Eurocent. Dat is 4 cent duurder dan je bij prijsstunters betaald, maar dan wel 25 jaar voor een vast tarief.

Wanneer je vervolgens uitgaat van de 7% prijsstijging per jaar (die meestal wordt geleentjebuurt bij een bizarre berekening van het CBS waar bergen vaste kosten omgesleuteld naar kWh tarief), dan kom je op een terugverdientijd van 19 jaar onder het huidige regime en 11 jaar als zelflevering ooit mogelijk wordt. Belangrijker is dat de Netto Contante Waarde positief is zowel zonder als met zelflevering.

De situatie verandert wanneer je met een iets voorzichtigere prijsstijging van 3% rekent. Dan is de Netto Contante Waarde onder het huidige systeem negatief. Alleen als zelflevering mogelijk wordt kun je financieel rendement halen.

Behalve financieel resultaat zijn er natuurlijk ook andere motieven om toch zonnepanelen in een collectief project zoals de Caballerofabriek te kopen. Bijvoorbeeld omdat je niet afhankelijk wil zijn van de grillen van de energiemarkt, waar zelfs de prijs van duurzame energie meeslingert met de prijs van olie.

SolarGreenPoint Caballerofabriek
Aanschaf 500
Elektriciteitsopbrengst (gem/jaar) 200
Levensduur 25
Verandering energieprijs 7% stijging 3% stijging
Verandering onderhoudskosten 0% 0%
Uitkomsten
Kostprijs / kWh exclusief energiebelasting € 0.12 € 0.12
Kostprijs / kWh inclusief energiebelasting € 0.26 € 0.26
Gemiddelde elektriciteitsprijs energiebedrijf € 0.21 € 0.12
Gemiddelde energiebelasting / kWh € 0.14 € 0.14
Gemiddelde kostprijs elektriciteit energiebedrijf € 0.35 € 0.26
Terugverdientijd zonder zelflevering 19 >25 jaar
Netto Contante Waarde zonder zelflevering € 452.05 -€ 21.79
Terugverdientijd met zelflevering 11 12
Netto Contante Waarde met zelflevering € 1,141.75 € 667.91
ROI zonder zelflevering 3.60% -0.17%
ROI met zelflevering 9.10% 5.34%

De berekeningen nazien kan hier.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het SolarGreenPoint met het project op de Caballerofabriek bijna lijkt te lukken om een financieel gezonde propositie te doen voor collectieve zonne energie. In ieder geval een stuk goed gezonder en aantrekkelijker dan de eerdere collectieve zonne energie projecten die ik heb langs zien komen.

Tegelijkertijd blijft de kostprijs van collectieve zonne energie nog hoger dan die van windenergie. Al kan ik me best voorstellen dat er voorstanders van duurzame energie en tegenstanders van windenergie zijn die bereid die meerprijs te betalen. Mocht er een zonne-energie project langskomen in de buurt van Schiedam dat samenwerkt met GreenChoice dan sluit ik niet uit  dat we daar in de toekomst ook aan mee gaan doen. Zoals we nu al lid zijn van De Windvogel en 3 Winddelen bezitten, waarmee we vanaf januari ongeveer 33% van onze elektriciteit zelf gaan opwekken.

Update 27 december 2012:

Met een beetje zoeken op internet kwam ik een persbericht van Eneco tegen waarin ze aangeven partner te zijn van SolarGreenPoint. In het persbericht geven ze ook aan al gebruik te gaan maken van de verruimde mogelijkheden die het regeerakkoord biedt voor zelflevering (ook al zijn daar naar mijn weten nog geen details over bekend). Dat betekent dat bovenstaande sommetjes er wat anders uit gaan zien, afhankelijk van de hoogte van de korting op het energiebelastingtarief dat de rijksoverheid aan decentraal opgewekte elektriciteit gaat geven.

Uit het persbericht wordt ook duidelijk dat de 4,50 per paneel voor onderhoud en dakhuur enkel voor klanten van Eneco geldt. Niet klanten betalen 12,50 per jaar per paneel aan onderhoud en lidmaatschap.

17 reacties op “SolarGreenPoint: Caballerofabriek”

 1. Even vloeken in de kerk ( 😉 ): die CBS rommel is gebaseerd op een kunstmatige tabel waarin naast een deel van de variabele kosten (maar niet de BTW!), en slechts een deel van de vaste posten (maar niet de teruggavepost energiebelasting!) een artificiële “prijs” wordt gefabriekt, die niet terzake doet voor zowel elektra bespaarders, als voor decentrale, salderende opwekkers (of beiden tegelijkertijd, komt steeds vaker voor…). De enige componenten die ter zake doen zijn de variabele posten: leveringsprijs/kWh, energiebelasting/kWh (de grootste post), en twee BTW posten (sind 1 oktober 2012 21%) over de genoemde twee. That’s it. CBS tabel het graf in negeren s.v.p., daar worden maar hele foute “conclusies” aan verbonden (die domme 7% “stijging”/jaar, bijvoorbeeld…).

  Mvgr.,

  P.J. Segaar/Polder PV

  Like

  1. He Peter,

   Helemaal met je eens. De enige reden dat ik een berekening met de fictieve prijsstijging van het CBS reken is omdat de aanbieders van collectieve zon en windprojecten die vaak gebruiken. Zoals je zegt volstrekt onterecht, maar helaas zijn er weinigen die de moeite doen zich werkelijk te verdiepen in de werkelijke stijging van de kale stroomprijs, energiebelasting en de BTW over beide.

   Ik pas de tekst nog even aan om duidelijker te maken dat CBS prijsstijging gebaseerd is op volslagen kul.

   Like

   1. Dank (aantal medestanders groeit, hoezee!).

    Like

 2. […] en omdat de windmolens nog subsidie ontvangen uit de MEP tijd). Zonnestroom via bv. SolarGreenPoint is nog een maatje duurder Euro 500 voor een paneel met een jaaropbrengst van ongeveer 230 […]

  Like

 3. Ik heb gehoord dat er een ruling heeft plaats gevonden waardoor er geen BTW meer betaald hoeft te worden over de energie opgewekt door de panelen op de Caballerofabriek (nog wel de energiebelasting). Weet iemand daar iets van? Dank, groet Jooske

  Like

  1. Dat kan je het best bij SolarGreenPoint zelf navragen. Ik hou belastingrulings op dit gebied niet bij.

   Like

 4. […] Greenpoint. De prijs van een zonnepaneel bij 1MiljoenWatt is met EUR 550 wel EUR 50 hoger dan bij Solar Green Point. De hogere kosten van 1MiljoenWatt verdien je als klant die de vrijheid wil houden om te switchen […]

  Like

 5. @P.J.Segaar, Heb uw polderpv-site en uw slimme meter-info bezocht, geen emailadres te vinden…
  Zag uw naam voorbij komen in dit artikel:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3562730/2013/12/16/Stop-stunts-met-zonnepanelen.dhtml
  Ik begin NIET aan zonnepanelen, ik wil nl. niks te maken hebben met de kamer van koophandel!
  En dat is niet de enige reden.
  Dat en meer vindt u via deze link: http://tinyurl.com/agecgp
  kvk-info op deze pagina:http://tinyurl.com/l73rhq3
  Alles over de slimme meter: http://tinyurl.com/by4bcso

  Like

  1. Wij hebben al bijna 14 jaar zonnepanelen. Nooit iets te schaften gehad met kamer(s) van koophandel, dus valt nog mee…

   Like

 6. Correctie! Link 2 van 16-12, 10:20 miste een letter.
  http://tinyurl.com/agecgpm
  excuses voor het ongemak

  Like

  1. Voor zonnepanelen hoef je geen slimme meter te hebben. Als je een letter van Peter Segaar’s website had gelezen had je dat kunnen weten. Zelf heb ik ook geen slimme meter, maar wel zonnepanelen.

   CO2 en zonnepanelen is ook niet de meest relevante link naar mijn mening. Hernieuwbare energie heeft vele belangrijkere voordelen (zie: https://krispijnbeek.nl/2010/02/05/duurzaam-milieu-is-meer-dan-klimaat-alleen ). De energiesector valt verder onder het Europees emissiehandelsysteem. Iedere kWh opgewekt met de zon betekent minder vraag naar CO2 rechten in de energiesector. BIj een gelijkblijvend aanbod aan rechten levert dat vooral een lagere CO2 prijs op en geen CO2 reductie, zie: http://www.energiepodium.nl/nieuws/item/zonnepanelen-verlagen-onze-co2-uitstoot-niet

   De link met de KvK is alleen van belang als je je daadwerkelijk als btw-ondernemer laat registreren. Heb ik niet gedaan (en Peter Segaar al helegaar niet), dus beide hebben we geen voorbelasting teruggevraagd. Als de belastingdienst langs komt val je met zonnepanelen ruimschoots onder de kleine ondernemers regeling, tenzij je echt een enorme berg panelen installeert op je dak.

   Like

 7. @Krispijn Beek, dank voor je commentaar, maar ik heb politici nooit vertrouwd. Als ze geld* ruiken raken ze in extase, je weet dat heel goed.En wat die CO2-rechten(1) betreft: dat is allemaal gebakken lucht. Nogmaals: lees alle verstrekte info goed. Hier is er nog één:
  http://michael-mannheimer.info/2013/12/15/fundstelle-des-tages-der-oekologismus-ist-nur-ein-neuaufguss-des-kommunismus/
  Ik herhaal het nog maar een keer: het klimaat is niet maakbaar, ongeacht hoeveel “klimaatstraatfeesten” er ook georganiseerd worden in dit land dat qua oppervlakte niet veel meer is dan een postzegel op de wereldbol.
  *> http://tinyurl.com/mfn5svs
  1) is géén broeikasgas

  Like

  1. Beste meneer Deckzeijl, god zij dank is CO2 een broeikasgas. Anders zou de aarde ijzig koud zijn. Ik vind het leven te kort om me in het Duits te gaan verdiepen in klimaat veranderings ontkenningstheorien. Zoals gezegd: zelfs als klimaatverandering niet waar blijkt te zijn zitten er vele vele voordelen aan de overschakeling op hernieuwbare energiebronnen. Al was het maar de verbeterde luchtkwaliteit. Voor verdere discussie over klimaatverandering: veel plezier, maar niet hier. Studeer lekker verder en treed toe tot het IPCC

   Like

   1. Kijkesaan, te lui om Duits te lezen. Wie blöd kann mann sein.???
    Zeker ook veel te links, of niet?
    Truste.

    Like

    1. Kant ’t nie late nog een vraag te stellen: op gestemd zeker op 12-9-2012..????
     http://eunmask.files.wordpress.com/2013/08/leugens.png?w=640&h=341
     Onthouden: bezuinigen = minder geld uitgeven. Bezuinigen is dus niet:
     de burger meer geld vragen, lees: zijn lasten verzwaren.
     Dát bezuinigen noemen is niets anders dan misleiding en propaganda.
     Ergo: de indruk wekken dat het klimaat met allerlei kunstgrepen(nota bene alleen
     in NL), heffingen e.d., maakbaar zou zijn is óók misleiding en propaganda.

     Like

    2. Eens, dit Kabinet verzwaard de lasten en bezuinigd zeer beperkt. ‘T is net als de oude term ombuigingen ook eufemisme voor lastenverzwaring, al was het heel soms een bezuiniging.

     Investeren is in het Haagse met regelmaat synoniem met geld uitgeven

     Like

    3. Er staat leukere lectuur al langer op m’n leeslijst. Leven is kwestie van prioriteiten stellen. Voor mij zijn zoveel mogelijk verbrandingsgassen de stad uit en minder afhankelijk worden van olie, gas en kolen (en de daarbij behorende ongezellige regimes) prioriteit. Met 34 aanvragen voor sluiting van conventionele energiecentrales in Duitsland is voor mij duidelijk dat hernieuwbare energie daar aan bijdraagt.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: