April is voorbij en de kou lijkt ons land ook te verlaten. Tijd dus om het energieverbruik over april te bepalen, en niet te vergeten de energieopwekking. Want naast de windddelen begint ook de zonneboiler weer goed productie te draaien. Wat niet wil zeggen dat we al op weg naar verdere energiebesparing zijn, want het bruto energieverbruik is opgelopen t.o.v. april 2012.
GAS-, ELEKTRICITEIT- EN WATERVERBRUIK APRIL
April was met 10 extra graaddagen kouder dan 2012 volgens Mindergas.nl. Daardoor lag ons gasverbruik ook hoger, al verklaart dat niet de volledige stijging. Ons gasverbruik steeg namelijk van 0,22 m3/graaddag in 2012 naar 0,37 m3/graaddag in 2013 (+69%). We hebben sinds januari dus behoorlijk gestookt voor onze jongste spruit.
Ook het elektriciteitsverbruik hebben we inmiddels wel weer onder controle. In april hebben we 250 kWh verbruikt, tegen 252 kWh in april 201 en 332 kWh in maart. Onze winddelen leverde 95 kWh op, dat is 38% van ons elektriciteitsverbruik in april. Het resterend deel hebben we groen ingekocht bij GreenChoice. De opdracht voor het plaatsen van zonnepanelen is inmiddels geplaatst. In totaal verwacht ik dat die tegen de 1900 kWh op jaarbasis zullen leveren, goed voor ongeveer 50% van ons huidige elektriciteitsverbruik. Dat scheelt ook weer Euro 300 aan energiebelasting en SDE+ heffing. Dan resteert nog ongeveer 12% inkoop van elektriciteit bij GreenChoice en 1.000 m3 aardgas.
Ons watergebruik is ten opzichte van maart fors gedaald van 12 naar 7 m3. Daarmee zitten we ondanks de gezinsuitbreiding ook voor ons wategebruik weer op ons oude niveau. Resteert het gasverbruik, wat we nodig weer moeten reduceren.
12 MAANDS GAS, ELEKTRICITEITS EN WATERVERBRUIK
Afgelopen maand was wederom ongunstig voor ons 12 maandsverbruik van gas. Volgens mij eigen inschatting gaan we over de 1.000 m3 heen, da’s jammer want vorige maand hoopte ik nog dat we daar onder zouden blijven. Het 12 maandsverbruik van water en elektriciteit stabiliseerde wel. Al blijft de 3.000 kWh grens voor elektriciteit een stevige uitdaging. Dat vergt namelijk een besparing van dik 10%. Daar staat tegenover dat we sinds januari maandelijks 38% van onze elektriciteit zelf opwekken met Winddelen. Op jaarbasis is dat tot nu toe 14% van ons elektriciteitsverbruik. Eind dit jaar zullen we op maandbasis ongeveer 90% van onze elektriciteit zelf opwekken (als de zonnepanelen geplaatst zijn). Blijft over zo’n 1.000 m3 aardgas die we vooralsnog fossiel verbruiken.
Geef een reactie