Energieverbruik en opwekking juni 2013

Begin juni was het zover: onze zonnepanelen werden geïnstalleerd. Meteen de eerste middag begonnen we met terugleveren. Door de combinatie zonnepanelen en winddelen hebben we deze maand meer elektriciteit opgewekt dan we hebben verbruikt. Wanneer ik ons gas- en elektriciteitsverbruik omreken in megajoules hebben we zelfs bijna evenveel energie opgewekt als verbruikt (slechts 28 MJ, gelijk aan 8 kWh of 1 m3 aardgas). Een mooie maand dus, waarin we het opstoken van de eindige grondstof gas bijna volledig hebben weten te compenseren met het opwekken van duurzame energie in eigen bezit en van eigen bodem. Kortom: wat het energieakkoord van de SER ook gaat brengen, politieke partijen die de energietransitie vanuit burgers niet volledig omarmen hoeven niet meer op mijn stem te rekenen.

Elektriciteits- en warmte opwekking juni

Het grootste deel van onze behoefte aan warm tapwater hebben we deze maand via onze zonneboiler opgewekt, hoewel de cv wel een aantal keer heeft moeten bijspringen. Hoeveel Mega Joules de zonneboiler precies heeft opgewekt weet ik niet, maar ik weet inmiddels wel dat we ongeveer 1 m3 aardgas per dag verbruiken voor warm tapwater als het boilervat onder de 40 graden zakt. In de winter is dat mogelijk nog een stukje hoger, want dan wordt het water meestal minder voorverwarmd door de zonneboiler en halen we 40 graden enkel op zonnige dagen.

Windcentralegrotegeert
Onze winddelen hebben in juni 93 kWh opgewekt en onze zonnepanelen hebben het meteen behoorlijk goed gedaan met 203 kWh. In totaal hebben we zodoende 296 kWh opgewekt, ruimschoots genoeg voor ons verbruik van 235 kWh. Het restant hebben we teruggeleverd aan het net, waar het meehelpt om lagere stroom prijzen voor de grootverbruikers te bewerkstelligen.Want zonnepanelen leveren nu eenmaal vooral overdag stroom, tijdens de traditionele piekmomenten in de elektriciteitsvraag:

Eerste_dag_zonnepanelen

De maandoverzichten van Qurrent van mei en juni laten mooi het effect zien van de zonnepanelen:
Stroommei2013elektrajuni

Gas-, elektriciteit en waterverbruik juni

Het aardgasverbruik lag laag met 7 m3.  De kachel eindelijk kon eindelijk uit blijven, maar door de krachtigere zon in juni produceerde vooral de zonneboiler eindelijk behoorlijk wat warm water.

2013_juni_gasverbruik_maand

Ons elektriciteitsverbruik lag met 235 kWh weer een stukje lager dan in mei, maar nog steeds hoger dan de 197 kWh in juni 2012. Ondanks de stijging van ons elektriciteitsverbruik hebben we deze maand meer dan 100% van ons elektriciteitsverbruik opgewekt:

2013 elektra juni

Ons waterverbruik lag in juni op 8 m3, lager dan in mei, maar hoger dan vorig jaar juni.

12 maands Gas-, elektriciteit en waterverbruik

Ons jaarlijks gasverbruik zit nu op 1.120 m3. Ons waterverbruik is ligt gestegen tot 110 m3. Ons jaar verbruik elektriciteit blijft schommelen rond de 3.300 kWh, daar staat sinds januari wel 841 kWh (25%) eigen opwek tegenover. De eigen opwek gaat de komende maanden nog fors toenemen, want onze winddelen zitten tot nu toe op zo´n 40% van hun verwachte jaaropbrengst en onze zonnepanelen leveren pas 1 maand stroom. Uiteindelijk verwacht ik dat we 90% of meer van ons eigen elektriciteitsverbruik gaan opwekken.
2013_jaar_verbruik_en_opwekking

2 reacties op “Energieverbruik en opwekking juni 2013”

 1. Hoi, ik kwam toevallig op je site terecht, interessant! Ik zag een klein typefoutje staan:
  Uiteindelijk verwacht ik dat we (0% of meer van ons eigen elektriciteitsverbruik gaan opwekken.

  Ik was benieuwd hoeveel % dat moet zijn 🙂
  Ik ga je blog eens doorploegen, die is enorm groot zeg!

  Like

  1. Dank je wel voor de alertheid. De ( had een 9 moeten zijn, dus op jaarbasis 90% of meer eigen elektriciteitsopwekking.

   En veel leesplezier 🙂

   PS zonneboiler is ook interessant om geld te besparen en neemt minder ruimte in op dak dan zonnepanelen. Gas vormt vaak zo’n 2/3 van de energierekening van een huishouden. Wij douchen al de hele maand met warm water van de zon. Zie hier voor uitleg:
   http://huisvolenergie.nl/maatregelen/zonneboiler

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: