De week van de energierekening: weer geen nieuws onder de zon

Deze week is het de week van de energierekening, zoals ik vorige week al schreef. Zowel Milieucentraal als Vereniging Eigen Huis hebben een simpele test op de website staan om snel te bepalen hoe je energie kunt besparen. Helaas komen beide tests in de adviezen niet veel verder dan het niveau plaats spaarlampen/ledlampen, zet apparatuur uit ipv op standby, was kouder, douche korter en maak kieren dicht. Nuttig voor mensen die zich eens per jaar verbazen over de hoogte van de bijbetaling op het voorschotbedrag, maar van weinig toegevoegde waarde voor wie al een tijdje bewust bezig is met z’n energieverbruik. Nu staan er met wat zoeken ook wel grotere maatregelen op de site, alleen staan daar besparingen bij die uit lijken te gaan van een ongeïsoleerd huis. Want alleen al met isolatie van de zolder (die we nauwelijks verwarmen), de spouwmuur en de vloer bespaar ik volgens Milieucentraal bijna 870 Euro. Met ons gasverbruik van ongeveer 1.000 m3 per jaar is dat meer dan onze gasrekening (650 Euro uitgaande van een prijs voor gas van 0,65 Euro per m3).

Ook HIER.nu heeft een test op de site staan om te besparen op de energierekening, deze beperkt zich tot de stroomrekening en is een stuk gedetailleerder dan die van Eigen Huis en Milieucentraal. Tot mijn verrassing leverde het invullen van de gegevens op 10% nauwkeurig ons werkelijk elektriciteitsverbruik op. Bovendien weinig over gedragsverandering, maar tips om oude apparaten te vervangen en apparaten uit te zetten ipv op standby.

Onze energiebesparingsmaatregelen

Zelf hebben we de grootste klappers toch echt gehaald met andere maatregelen:

 • vervangen VR ketel door HR ketel met zonneboiler. Besparing EUR 300 tot 500 per jaar op de gasrekening.
 • plaatsen zonnepanelen. Besparing EUR 400 tot 500 per jaar aan elektriciteitskosten.
 • vaatwasmachine en wasmachine voorzien van warmwater toevoer, waardoor ze warm water van de zonneboiler krijgen. EUR 50 tot 100 per jaar aan gas- en elektriciteit.

Het vervangen van zo veel mogelijk lampen door led-lampen heeft natuurlijk ook z’n effect gehad, maar dat is lastiger te bepalen. Verder hebben we nog verschillende kleinere maatregelen genomen, een volledig overzicht vind je op Huis vol Energie.

Wat ik mis

De simpelste aanpassing aan de gegevens bij Milieucentraal en Vereniging Eigen Huis is dat je grofweg kan aangeven wat de huidige situatie is, bv. op basis van bouwjaar, kwaliteit isolatie en type glas zoals Qurrent en GreenChoice hebben.

Nog een stap verder is om te zorgen dat je de data uit je energielabel kunt gebruiken om een advies op maat te krijgen. Ik heb een aantal jaar geleden een energielabel laten bepalen voor ons huis, daardoor weet ik de isolatiewaardes van de woning. Deze zijn ook nog steeds online terug te vinden bij de website Eigenhuisbespaaradvies.nl van Vereniging Eigen Huis. Helaas is het dan weer niet mogelijk om de daarin gevoerde gegevens te gebruiken in de energietest van Vereniging Eigen Huis. Net als dat het nog steeds niet mogelijk is om genomen maatregelen op Eigenhuisbespaaradvies in te voeren en te kijken wat er dan nog aan aanvullende energiebesparingstips en maatregelen overblijft in de energiebespaartest van Vereniging Eigen Huis.

Nog een stap beter zou de ontsluiting van de data uit mijn energielabel zijn, zodat ik deze op een andere site kan gebruiken om gericht advies te krijgen over energiebesparing en/of energieopwekking.

7 reacties op “De week van de energierekening: weer geen nieuws onder de zon”

 1. Hoi Krispijn, dank voor je feedback! Goed om te horen dat je al zo actief bezig bent met energie besparen en dat je anderen inspireert hetzelfde te doen met je blog. Heb je deze site ook wel eens bekeken? http://www.verbeteruwhuis.nl We gaan deze site de komende maanden nog verder verbeteren met een nieuwe pagina ‘aan de slag’ wanneer je vanuit de resultatenpagina door wilt met diverse maatregelen. Voor de echt geïnteresseerde woningeigenaar! We zullen o.a. via sociale media bekend maken wanneer de nieuwe versie online komt te staan.
  Overigens werkt het niet om besparingsbedragen van diverse maatregelen bij elkaar op te tellen, de ene maatregel heeft vaak ook effect op de andere maatregel en dus ook de besparingsbedragen. Succes met alles en groetjes, Ingrid van Milieu Centraal

  Like

  1. Beste Ingrid, dank voor je reactie. Ik heb zojuist de test gedaan op verbeteruwhuis.nl en daar blijft 1 maatregel over: HR++ glas plaatsen. Als ik de concepten zie die bij Energiesprong ontwikkeld worden kan ik me niet voorstellen dat energiebesparen ophoudt bij 8cm isolatie. Dus ik blijf er bij dat het fijn zou zijn als je werkelijk Rc en U waardes en energieverbruiken kunt invullen (als je die hebt), want op de huidige manier kan ik er vrij weinig mee.

   Ik weet dat je maatregelen niet zomaar op kunt tellen en dat maatregelen onderling effect hebben.

   Like

  2. @Ingrid, dank voor je tip. Een mooie site!
   Jammer dat het nog steeds een heel gedoe is om het een en ander te laten uitvoeren. Mijn ervaring met de subsidie-aanvragen uit het verleden zijn ook nogal tijdrovend enzo.

   Like

 2. Sinds ik dagelijks forens ben ik toch erg benieuwd hoe ik daar energiezuiniger in kan worden.
  Ook ben ik aan het onderzoeken hoe ik met mijn eten energie kan besparen.

  Nieuwsgierige groet,

  Like

  1. De mogelijkheden om energie te besparen met forensen hangen af van de afstand die je dagelijks af moet leggen. Zelf moet ik 65 km enkele reis, dus dat is al snel trein of auto. Tot een kilometer of 10 is een fiets volgens mij goed te doen. Die afstand kun je tot 15 a 20 vergroten met een elektrische fiets. Afhankelijk van waar je woont zijn daar soms ook stimuleringsmogelijkheden voor beschikbaar. Verder kan elektrisch rijden behoorlijk schelen in de kosten en in de effecten op luchtkwaliteit.

   Als je energie wilt besparen met je eten kom je denk ik al snel op discussies over food miles en eten met het seizoen terecht. Ben ik geen expert in. Je zou daarvoor eens op Foodlog kunnen kijken. Zitten veel kritische discussies over voedsel, veel verder gaand dan enkel energieverbruik van voedsel.

   Like

   1. @Krispijn. Ik forens sinds kort 25km met de trein heen en weer. Voorheen gebruikte ik altijd de fiets. Ik vraag mij af of het mogelijk is om op groene stroom te forensen. Maar ook denk ik er nu over om dichterbij mijn werk te gaan wonen.

    Met mijn boodschappen probeer ik op het seizoen en het productieland te letten. Maar dat zou ik kunnen verbeteren. Dank voor je tip.

    Like

    1. @zinneninzuidoost: wat goed dat je al zo bezig bent met het milieu! Hierbij een tip. Voor milieuvriendelijk en energiezuinig eten- kijk eens op http://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten. Je kunt ook de gratis Groente- en fruitkalender App downloaden, dan wordt het makkelijk seizoensproducten te kopen. Veel plezier en succes met energie besparen!

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: