Energieverbruik en opwekking december 2013

Een nieuw jaar, dus tijd om terug te kijken op wat geweest is. Te beginnen met ons energieverbruik over december 2013 en over heel 2013.

Elektriciteitsverbruik en -opwekking december

In december hebben we 268 kWh opgewekt, waarvan 80% met onze winddelen. Voor onze winddelen was december dan ook een absolute topmaand. Onze zonnepanelen deden het iets beter dan in november met een opbrengst van 56 kWh. Uiteindelijk hebben we 31 kWh ingekocht bij GreenChoice.

2013-december-elektriciteitsverbruik per maand

Ons elektriciteitsverbruik en onze elektriciteitsopwekking zijn 0p jaarbasis fors verandert t.o.v. voorgaande jaren. Wekten we in 2012 nog 0% van onze elektriciteit zelf op, in 2013 hebben we 77% van ons elektriciteitsverbruik zelf opgewekt. Ik verwacht dat dit in 2014 nog wat hoger ligt, aangezien we dan het eerste volle jaar met zonnepanelen hebben. Ons totale elektriciteitsverbruik op jaarbasis is wel gestabiliseerd rond de 3.300 kWh, daarmee zitten we onder het landelijk gemiddelde.

2013-december-elektriciteitsverbruik jaarbasis

Gasverbruik december

Ons gasverbruik is in december weer wat verder opgelopen naar 146 m3. December was volgens Mindergas.nl met 399 graaddagen dan ook kouder dan november met 358 graaddagen.

2013-december-gasverbruik per maand

Voor heel 2013 komt het gasverbruik een stuk hoger uit dan in 2012, zelfs gecorrigeerd voor aantal graaddagen ligt het verbruik 42,6% hoger dan in 2012.

2013-december-gasverbruik vergeleken met 2012

Als je het gasverbruik per maand bekijkt wordt overigens goed duidelijk dat dit vooral veroorzaakt is door meer stoken in de eerste helft van het jaar. Het laatste kwartaal van 2013 komt sterk overeen met het laatste kwartaal van 2012, dus ik heb goede hoop dat we in 2014 jaar weer kunnen zakken in aardgasverbruik:

2013-december-gasverbruik per maand vergeleken met 2012

Bovenstaande grafieken zijn gemaakt m.b.v. ons account bij Mindergas.nl. Daardoor wijken de gasverbruiken per maand en per graaddag af van de getallen die ik zelf bereken. Mijn model is namelijk wat minder verfijnd dan dat van MinderGas.nl.

2 reacties op “Energieverbruik en opwekking december 2013”

  1. jan luuk de ridder Avatar
    jan luuk de ridder

    Hoi Krijspijn,
    Wat leuk om steeds over je energieverbruik, je besparingen en je eigen opwekking te lezen.
    Weet jij of je als je aan winddelen begint voor 20 jaar vast blijft zitten aan Greenchoice. Ik ben daar al jaren klant, maar om mij nu voor 20 jaar vast te leggen, zou ik wel een nadeel vinden.

    Like

    1. He Jan Luuk,

      Met Winddelen zit je naar mijn weten vast aan GreenChoice. Twee aanvullende redenen waarom ik daar niet zo mee zit:
      1) Zelf koop ik straks nog maar paar kWh per jaar in bij GreenChoice. Verder enkel gas en vastrechtkosten. Overige kosten (netwerk, belasting) blijven gelijk als je overstapt;
      2) Je kan je winddelen weer verkopen als je over wilt stappen naar een andere leverancier

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.